Άγιος Βονιφάτιος και Αγία Αγλαΐα .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Βονιφάτιος και Αγία Αγλαΐα

Ο Άγιος Βονιφάτιος και η Αγία Αγλαΐα γιορτάζουν στις 19 Δεκεμβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Άγιος Βονιφάτιος και Αγία Αγλαΐα. Βίος

Ο Άγιος Βονιφάτιος ζούσε περί το 290μΧ, όταν Αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός.

Ο Άγιος Βονιφάτιος ήταν δούλος μιας συγκλητικής γυναίκας, που ονομαζόταν Αγλαΐα ή Αγλαΐς, κόρη του Ακάκιου ανθύπατου της Ρώμης. Ο Βονιφάτιος είχε αδυναμία στο κρασί, αλλά ήταν φιλεύσπλαχνος και φιλόξενος. Με προθυμία βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη, έδειχνε συμπόνοια σε όσους είχαν πέσει σε συμφορές και στους θλιβομένους. Ομοίως και η κυρία του έδειχνε έλεος και αγαπούσε τους μάρτυρες του Χριστού.

Μια μέρα λέει στον Βονιφάτιο. Πήγαινε στην Ανατολή, όπου μαρτυρούν οι Άγιοι, και φέρε εδώ τα λείψανά τους, για βοήθεια και πνευματική μας σωτηρία. Και ο Βονιφάτιος, χαμογελώντας, απάντησε. Αν ίσως φέρω το δικό μου λείψανο, θα το δεχτείς αυτό; Και η Αγλαΐα είπε: “Δεν είναι ώρα να παίζεις”. Οπότε τον επέπληξε πολύ και του έβαλε τον φόβο του Θεού στην καρδιά του. Και έπειτα του ευχήθηκε καλό ταξίδι και τον έστειλε μακριά, στα μέρη που βασανιζόντουσαν οι Μάρτυρες του Χριστού.

Πήγε λοιπόν ο Άγιος Βονιφάτιος στην Κιλικία με δώδεκα υπηρέτες και με πολύ χρυσάφι, και βρήκε τους Αγίους Μάρτυρες, και τους θεράπευσε τις πληγές τους από τα δεσμά. Τότε στάθηκε μπροστά στον ηγεμόνα και ομολόγησε ότι ήταν Χριστιανός. Τον κρέμασαν ανάποδα και κατακομμάτιασαν το σώμα του μέχρι να φανούν τα κόκαλά του. Μέσα στα νύχια του έμπηξαν κοφτερά καλάμια. Τον περιέλουσαν με καυτό μολύβι. Ύστερα τον έβαλαν μέσα σε ένα καζάνι γεμάτο με πίσσα που έβραζε. Και ο Άγιος Βονιφάτιος με τη χάρη του Θεού δεν έπαθε τίποτα από όλα αυτά τα βασανιστήρια. Τέλος τον αποκεφάλισαν και από την πληγή βγήκε αίμα και γάλα. Πενήντα άνθρωποι που είδαν αυτό το θαύμα πίστεψαν στον Χριστό.

Οι σύντροφοι του Αγίου Βονιφατίου, θεωρώντας ότι θα τριγυρνούσε σε καπηλειά όπως συνήθιζε, τον αναζητούσαν να τον βρουν. Τότε έμαθαν από τους στρατιώτες τι είχε συμβεί. Βρήκαν βρήκαν το τίμιο σώμα του, έπεσαν επάνω του και έκλαιγαν και ζητούσαν συγχώρεση για όσα έλεγαν όσο έψαχναν να τον βρουν. Τότε αγόρασαν το σώμα του για πεντακόσια φλουριά, το πήραν και το έφεραν στην κυρία τους. Η οποία είχε μάθει με αποκάλυψη ενός αγίου Αγγέλου όσα είχαν συμβεί.

H Αγία Aγλαΐα (ή Αγία Αγλαΐς) με χαρά προϋπάντησε το τίμιο λείψανο, του απέδωσε τιμές και το ενταφίασε περίπου 60χλμ έξω από την πόλη της Ρώμης. Κατόπιν έχτισε Ιερό Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Βονιφάτιο στο κέντρο της πόλης, τον πιο λαμπρό σε ομορφιά και υλικά. Και από τότε και στο εξής, πέρασε και αυτή τη ζωή της οσιακά και θεάραστα, με τόσο σκληρή άσκηση, που της έδωσε ο Θεός τη χάρη να κάνει θαύματα. Και τέλος παρέδωσε εν ειρήνη το πνεύμα της στον Κύριο.

Άγιος Βονιφάτιος και Αγία Αγλαΐα. Γιορτή

Ο Άγιος Βονιφάτιος και Αγία Αγλαΐα γιορτάζουν στις 19 Δεκεμβρίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Βονιφατίου και της Αγίας Αγλαΐας

Μαρτύρων την εύκλειαν ιχνηλατήσας θερμώς, Χριστόν ωμολόγησας επί απίστων στερρώς, σοφέ Βονιφάτιε. Όθεν καθάπερ πλούτον αδαπάνητον, μάρτυς, δέδωκας σου το σώμα τη σεμνή Αγλαΐα· εξ ου τω κόσμω πηγάζει ρώσις και έλεος.

Απολυτίκιο Αγ. Βονιφατίου και Αγλαΐας - 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Βονιφατίου και Αγλαΐας – 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
19 Δεκεμβρίου....">
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.