Ματιά

Η μεγάλη ταπείνωσίς του

Ο άγιος Πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης και η μεγάλη ταπείνωσίς του!

Η μεγάλη ταπείνωσίς του

Όπως είχα γράψει και σε προηγούμενη ανάρτησή μου, ο π. Ιωάννης κάθε χρόνο, την ημέρα του Αγίου Πνεύματος (παραμονή της εορτής της Ι.Μ. της Αγίας Τριάδος, το απόγευμα), πήγαινε στην Ι. Μονή στην Τούμπα Σερρών και μετά τον εσπερινό και μέχρι το πρωί που άρχιζε η θεία λειτουργία, έκανε όλη τη νύχτα παρακλήσεις στους προσκυνητές οι οποίοι έρχονταν κατά κύματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Νουθετούσε, εξομολογούσε και διάβαζε όλη την νύχτα χιλιάδες ονόματα που άφηναν οι πιστοί υπέρ υγείας αλλά και των κεκοιμημένων!

Το πρωί, χωρίς να έχει ξεκουραστεί, συμμετείχε στην θεία λειτουργία μαζί με τους άλλους ιερείς και μετά στην περιφορά της θαυματουργής εικόνας στο μοναστήρι και στο χωριό Τούμπα Σερρών, τα οποία είναι ενωμένα. Κρατούσε δε πάνω από 25 χρόνια την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Τριάδας, κατά την περιφορά, καθώς οι άλλοι ιερείς από σεβασμό, πάντοτε του παραχωρούσαν την θέση τους!

Το 2001 είχα την ευλογία να τον πάρω από το Νεοχώρι, όπου διέμενε, και να τον πάω στην Ιερά Μονή. Καθ’ οδόν περάσαμε και από την οικία μας και μας ευλόγησε! Φθάσαμε στην Τούμπα και στο μοναστήρι και έγινε ο εσπερινός. Αργότερα πήγα στο ιερό και του είπα ότι θα έπρεπε να φύγω με την οικογένειά μου γιατί η κόρη μου τότε ήταν βρέφος και δεν μπορούσαμε να μείνουμε άλλο.

Έμεινε όμως για να τον βοηθήσει σε ότι θα χρειαζόταν η πνευματική μας αδερφή Σινάνη Ζαχαρούλα. Η ίδια την επόμενη μέρα μας διηγήθηκε:
Κάποιοι προσκυνητές έδωσαν ένα δωμάτιο στον Παππούλη για να αφήσει τα πράγματά του και αν ήθελε λίγο να ξεκουραστεί. Όμως στο δωμάτιο εκείνο είχε πάει πιο πριν ένας νεαρός ιερομόναχος χωρίς κάποιος να τον έχει αντιληφθεί! Άρχισε να φωνάζει στον σεβάσμιο Γέροντα και να τον μαλώνει με δυνατές φωνές, ώστε όλοι να έχουν λυπηθεί για την άδικη και ανάρμοστη συμπεριφορά του! Ο άγιος Παππούλης τον παρακαλούσε ικετευτικά να τον συγχωρήσει αλλά η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη. Οι παρακλήσεις του π. Ιωάννη έκαναν τον ιερομόναχο να αγριεύει πιο πολύ! Τότε ο Παππούλης πήγε στο ιερό για να αρχίσει την ανάγνωση των χιλιάδων ονομάτων, σχεδόν από τα μεσάνυχτα και μέχρι το πρωί! Ο πειρασμός όμως συνεχίστηκε και ο ιερομόναχος πήγε στο ιερό και με φωνές έδιωχνε τον π. Ιωάννη και από εκεί! Η φωνή του Γέροντα ακουγόταν ικετευτική να λέει: “Παιδί μου άφησέ με σε παρακαλώ να διαβάσω τα ονόματα, δεν έκανα κάτι κακό”! Τότε αυτός τον ανάγκασε με σκληρότητα να απομονωθεί σε ένα κελάκι κάτω από το καμπαναριό! Στις 4 το πρωί, όταν όλοι είχαν κοιμηθεί ο π. Ιωάννης επανήλθε στο ιερό και συνέχισε την ανάγνωση των χιλιάδων ονομάτων μέχρι τις 7 το πρωί που ήρθαν για την θεία λειτουργία οι άλλοι ιερείς, αλλά και ο συγκεκριμένος ιερομόναχος! Τελείωσε η ακολουθία και πάλι αυτός ήταν που κράτησε την θαυματουργή εικόνα κατά την διάρκεια της περιφοράς της!

Ενθυμούμενος τον άγιο Γέροντα, μετά από τόσα χρόνια, συγκινούμαι με την μεγάλη του ταπείνωση και αναρωτιέμαι για τα πνευματικά ύψη, στα οποία είχε ανέλθει! Ταπεινωνόταν πάντοτε και στους πάντες!

Είθε να έχουμε την αγία ευχή του, στα δύσκολα αυτά χρόνια που διανύουμε! Αμήν!

Στη φωτογραφία, ο άγιος Πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης στο ιερό της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος, στην Τούμπα Σερρών, με τον ηγούμενο της Ι. Μ. π. Δαμιανό Κιορπέ.

Μιλτιάδης Τσεσμετζής

Εκπαιδευτικός

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα