Είναι πιο αργά από ότι νομίζεις! Βιάσου, λοιπόν, να επιτελέσεις το έργο του Θεού! - πατέρας Σεραφείμ Ρόουζ .: Πίστη .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Είναι πιο αργά από ότι νομίζεις! Βιάσου, λοιπόν, να επιτελέσεις το έργο του Θεού! – πατέρας Σεραφείμ Ρόουζ

Γράφει: Matia Gr
Είναι πιο αργά από ότι νομίζεις! Βιάσου, λοιπόν, να επιτελέσεις το έργο του Θεού! – πατέρας Σεραφείμ Ρόουζ

Δεν θέλω να σας φοβίσω, αλλά θα είναι καλύτερα να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι η δοκιμασία που αυτοί υφίστανται τώρα, ή κάτι παρόμοιο, έρχεται πιθανώς κι εδώ, και μάλιστα σύντομα: Ζούμε στους έσχατους καιρούς, ο Αντίχριστος είναι κοντά, και αυτό που συμβαίνει στη Ρωσία και στις άλλες χώρες φαίνεται σαν να είναι η φυσιολογική εμπειρία της εποχής μας. Εδώ στη Δύση ζούμε σε έναν ανόητο παράδεισο ο οποίος μπορεί να χαθεί, και πιθανώς θα χαθεί σύντομα. Αρχίστε να προετοιμάζεστε – όχι με την αποθήκευση τροφίμων ή τέτοιων εξωτερικών πραγμάτων όπως μερικοί κάνουν ήδη στην Αμερική, αλλά με την εσωτερική προετοιμασία των Ορθόδοξων Χριστιανών.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, παραδείγματος χάριν, πώς θα επιζήσετε εάν μπείτε σε μια φυλακή ή ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, και ειδικά στα κελιά τιμωρίας και απομόνωσης; Πώς θα επιβιώσετε; Θα τρελαθείτε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστηκα. Εάν το μυαλό σας δεν έχει τίποτα για να ασχοληθεί, τι θα έχετε στο μυαλό σας; Εάν είστε γεμάτοι με κοσμικές εντυπώσεις και δεν έχετε τίποτα πνευματικό στο μυαλό σας, εάν ζείτε απλώς μέρα τη μέρα χωρίς να σκεφτείτε σοβαρά για τον Χριστιανισμό και την Εκκλησία, χωρίς να γνωρίζετε για το τι είναι Ορθοδοξία, και μπείτε σε μια κατάσταση απομόνωσης όπου δεν υπάρχει τίποτα να κάνετε ούτε να πάτε πουθενά, κανένας κινηματογράφος για να βλέπετε κάτι, μένοντας συνεχώς σε ένα σημείο όπου θα βλέπετε μονάχα τέσσερις τοίχους – θα επιβιώσετε μόλις και μετά βίας…

Πρέπει να έχετε Χριστό στην ψυχή σας. Εάν Αυτός είναι εκεί, τότε εμείς, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, έχουμε ένα ολόκληρο πρόγραμμα που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στην φυλακή. Μπορούμε να θυμηθούμε το Ορθόδοξο ημερολόγιο – ποιοι άγιοι και ποιες γιορτές τιμώνται και πότε. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ολόκληρο το ημερολόγιο, αλλά από την καθημερινή ζωή μας στην εκκλησία θα θυμηθούμε τον κύριο κύκλο του εκκλησιαστικού έτους: οτιδήποτε έχουμε αποθηκεύσει μέσα στις καρδιές και τον νου μας θα επιστρέψει σε μας. Οποιαδήποτε προσευχή και ύμνο γνωρίζουμε απέξω θα μας βοηθήσει, θα πρέπει να τους ψάλλουμε κάθε ημέρα. Θα έχετε ανθρώπους για να προσεύχεσθε γι’ αυτούς.

Μπορείτε να πάτε σε όλη την υδρόγειο με το μυαλό σας, σε μια χώρα ή ήπειρο κάθε φορά, και να προσευχηθείτε για εκείνους που γνωρίζετε, Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε ονόματα – για τους επισκόπους και τις ηγουμένες, τις ενορίες και τους ιερείς της ρωσικής δικαιοδοσίας και της ιεραποστολής, τα μοναστήρια στους Αγίους Τόπους, τους φυλακισμένους στη Ρωσία και τη Ρουμανία και τα άλλα κράτη που βρίσκονται κάτω από τον αθεϊστικό ζυγό, τις ιεραποστολές στην Ουγκάντα και αλλού στην Αφρική όπου είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, τους μοναχούς στο Άγιον Όρος… Όσο περισσότεροι ενήμεροι είσαστε για αυτά και προσεύχεστε τώρα, τόσο καλύτερα θα είναι για σάς όταν πρέπει να υποφέρετε οι ίδιοι, τόσα περισσότερα θα μπορείτε να πάρετε μαζί σας στην φυλακή.

Είναι ένας νόμος της πνευματικής ζωής ότι όπου υπάρχει Γολγοθάς – εάν είναι γνήσια δοκιμασία για τον Χριστό – θα υπάρξει ανάσταση. Αυτή η ανάσταση εμφανίζεται καταρχήν στις ανθρώπινες καρδιές, και δεν πρέπει να εξετάζουμε τόσο πολύ ποια εξωτερική μορφή θα πάρει με τη θέληση του Θεού.

Όλα τα σημάδια δείχνουν το γεγονός ότι ζούμε στο τέλος του κόσμου, και οποιαδήποτε εμφανής αποκατάσταση της Αγίας Ορθόδοξης Ρωσίας θα είναι βραχύβια. Αλλά αυτό που πρέπει να επιδιώκουμε είναι η εσωτερική µας πνευματική ανάσταση και τα γεγονότα στη Ρωσία, μας δίνουν την ελπίδα ότι, σε αντίθεση με κάθε απομίμηση και πλαστό Χριστιανισμό και Ορθοδοξία που αφθονεί σήμερα, εκεί θα υπάρξει μια ανάσταση αληθινού, δοκιμαζόμενου Χριστιανισμού, όχι µόνο στη Ρωσία, αλλά οπουδήποτε οι καρδιές δεν έχουν παγώσει εξ ολοκλήρου. Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη δοκιμασία που θα προηγηθεί της αναστάσεως… Είμαστε στη Δύση έτοιμοι για αυτό; Γολγοθάς δεν σημαίνει τα τυχαία βάσανα που όλοι περνάμε στη διάρκεια αυτής της ζωής. Είναι κάτι απέραντο και βαθύ, το οποίο δεν μπορεί να ανακουφιστεί με το να πάρουμε µία ασπιρίνη ή με το να πάμε σε ένα κινηματογράφο. Είναι αυτό που η Ρωσία έχει περάσει από μέσα και προσπαθεί τώρα να το μεταδώσει σε μας. Ας μην κωφεύουμε σε αυτό το μήνυμα. Με τις προσευχές όλων των Νέων μαρτύρων, μπορεί ο Θεός να μας δώσει τη δύναμη να υπομείνουμε τις δοκιμασίες που έρχονται πάνω µας και να βρούμε σε αυτές την ανάσταση των ψυχών µας!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.