Νέα Οσία Παρασκευή .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Νέα Οσία Παρασκευή

Τη μνήμη της Νέας Οσίας Παρασκευής τιμούμε στις 14 Οκτωβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Νέα Οσία Παρασκευή: βίος

Η Νέα Οσία Παρασκευή, γεννήθηκε στο χωριό Επιβάτες της Θράκης το 1150μ.Χ. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της υπήρξαν όμοια με αυτά της Αγίας Παρασκευής. Ήταν και η νέα Οσία μοναχοπαίδι πλούσιων χριστιανών, που την ανάθρεψαν με τα χριστιανικά ιδεώδη και την σπούδασαν.

Η Νέα Οσία Παρασκευή θέλησε να ακολουθήσει τα βήματα της Αγίας Παρασκευής. Έτσι κάποια στιγμή έφυγε από το σπίτι της και πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί προσκύνησε τα λείψανα των Αγίων στις εκκλησίες της Βασιλεύουσας και κατόπιν μόνασε σε ένα μοναστήρι στην Ηράκλεια του Πόντου για πέντε χρόνια.

Μετά την πάροδο αυτών των ετών, ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους και έμεινε σε μια μονή εκεί, για άλλα πέντε χρόνια. Όταν έφυγε από εκεί, και αφού πέρασε από την πατρίδα της και από την Κωνσταντινούπολη, εγκαταστάθηκε τελικά στην Καλλικράτεια όπου υπηρέτησε στον ναό των Αγίων Αποστόλων για μόλις δύο χρόνια, αφού σε ηλικία 27 ετών παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο.

Τη Νέα Οσία Παρασκευή έθαψαν στο νεκροταφείο της Καλλικράτειας. Όταν μετά από μερικά χρόνια, παρουσιάστηκε σε έναν ασκητή και έγινε η ανακομιδή της, βρήκαν το σώμα της άθικτο και από τον τάφο έβγαινε ευωδία. Το λείψανο της Νέας Οσίας Παρασκευής έκανε πολλά θαύματα και εξακολουθεί να κάνει μέχρι τις μέρες μας.

Νέα Οσία Παρασκευή: γιορτή

Τη μνήμη της Νέας Οσίας Παρασκευής τιμούμε στις 14 Οκτωβρίου.

Απολυτίκιο της Νέας Οσίας Παρασκευής:

Της χαμαιζήλου τρυφής σοφώς την απόλαυσιν, υπεριδούσα προς θεία ήρθης σκηνώματα, και των ιάσεων τοις πιστοίς πηγήν κατέλιπες, το ιερόν σου σκήνος Μήτερ πανεύφημε, Επιβατών το καύχημα το σεπτόν, και βεβαία προστάτις Παρασκευή, μη παύση θερμώς Χριστώ τω Θεώ, υπέρ ημών αεί πρεσβεύουσα.

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ - Ι. Ν. Οσίας Παρασκευής Ν. ΚαλλικράτειαςΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – Ι. Ν. Οσίας Παρασκευής Ν. Καλλικράτειας
14 Οκτωβρίου....">

Νεκτάριος Παπασπύρου

Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο είναι έργο της αγιογράφου Βασιλικής Σαμαρά. Δημοσιεύεται στη Ματιά με την άδειά της, για την οποία και την ευχαριστούμε θερμά!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.