Όσιος Σεραφείμ του Σαρώφ, συμβουλές στους πιστούς .: Πίστη .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Όσιος Σεραφείμ του Σαρώφ, συμβουλές στους πιστούς

Απλό και συνοπτικό ήταν το κήρυγμά του. Μετά νοημάτων τα αποφθέγματα και οι διδαχές του.

Γράφει: Matia Gr
Όσιος Σεραφείμ του Σαρώφ, συμβουλές στους πιστούς

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε τον βίο του Άγιου Σεραφείμ του Σάρωφ

Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ. Διδαχές και αποφθέγματα

Δίνε να φάει ο πεινασμένος.
Δίνε να πιει ο διψασμένος.
Να είσαι δίκαιος.
Να έχεις ειρηνική κι αγαθή ψυχή.

Εάν ο άνθρωπος από αγάπη προς τον Θεόν και χάριν της ενάρετου Ζωής δεν έχει περιττή μέριμνα για τον εαυτό του, πιστεύοντας ότι γιʼ αυτόν φροντίζει ο Θεός, αυτή του η εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού είναι και πραγματική και συνετή.

«Η πίστις χωρίς των έργων νεκρά εστί» (Ιακώβου 6, 26). Η πραγματική πίστις δεν είναι δυνατόν να υπάρξει χωρίς τα έργα. Όποιος πραγματικά πιστεύει, εκείνος οπωσδήποτε θα πράττει και καλά έργα.

Για να διατηρήσεις την ψυχική ειρήνη πρέπει να διώχνεις από κοντά σου την αθυμία, να προσπαθείς να έχεις το πνεύμα της χαράς, να αποφεύγεις την κατάκριση των άλλων και να συγκαταβαίνεις στις αδυναμίες του αδελφού σου.

Η απελπισία είναι η μεγαλύτερη χαρά του διαβόλου. Είναι αμαρτία θανάσιμη.

Ο Κύριος φροντίζει για την σωτηρία μας. Ο ανθρωποκτόνος όμως Διάβολος προσπαθεί να μας οδηγήσει στην απελπισία.

Όποιος ενίκησε τα πάθη αυτός ενίκησε και την θλίψη. Όποιος νικιέται από τα πάθη δεν θα αποφύγει τα δεσμά της θλίψεως. Όπως ο άρρωστος φαίνεται από το χρώμα του προσώπου του, έτσι ο εμπαθής από την κατάθλιψη.

Ας αγαπήσουμε την ταπεινοφροσύνη για να δού­με την δόξα του Θεού, διότι όπου στάζει η ταπεινο­φροσύνη εκεί αναβλύζει η δόξα του Θεού.

Χωρίς το φως όλα είναι σκοτεινά και χωρίς την ταπεινοφροσύνη τίποτε δεν υπάρχει μέσα στον άν­θρωπο, παρά μόνο ένα σκοτάδι.

Η υπακοή, η υπακοή είναι υψηλότερη από την νηστεία και την προσευχή. Σου λέω, δεν υπάρχει τίποτε υψηλότερο από την υπακοή. Και πες το σε όλους αυτό.

Για να διαβάσεις τον βίο του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ κάνε κλικ εδώ

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.