Όσιος Ευάρεστος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Όσιος Ευάρεστος

Ο Όσιος Ευάρεστος τιμάται στις 26 Δεκεμβρίου.

Γράφει: Matia Gr
Όσιος Ευάρεστος

Όσιος Ευάρεστος. Βίος

Ο Όσιος Ευάρεστος γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 819 την εποχή της Εικονομαχίας. Ήταν ευπειθής στους γονείς του και γεμάτος χάρες για τους φίλους και τους γείτονές του. Τα έργα του δικαίωναν το όνομά του, Ευάρεστος.

Από μικρή ηλικία έμαθε τα θεία γράμματα και όταν έφτασε σε ικανή ηλικία αποφάσισε να γίνει μοναχός. Πήγε με τον πατέρα του στην Κωνσταντινούπολη και τους φιλοξένησε ένας συγγενής τους, ο πατρίκιος Βρυέννιος. Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα έστειλε τον Βρυέννιο ως πρέσβη στους Βούλγαρους, κι εκείνος πήρε μαζί του τον Ευάρεστο.

Κατά το ταξίδι τους έφτασαν σε μια περιοχή που ονομαζόταν Σκόπελος. Εκεί, κατά θεία οικονομία, συναντήσανε ένα Γέροντα. Ο Ευάρεστος κούρεψε τα μαλλιά του και έγινε μοναχός. Βρήκε και ένα βιβλίο του Οσίου Εφραίμ του Σύρου και το διάβαζε και έφτανε σε κατάνυξη.

Ο Γέροντας έγραψε συστατική επιστολή για τον Όσιο Ευάρεστο και τον έστειλε με τις ευχές του στη Μονή Στουδίου στην Κωνσταντινούπολη. Όταν τον δέχτηκαν οι Πατέρες και οι αδελφοί του Μοναστηριού, μπήξε στους πνευματικούς αγώνες με ζέση. Έκανε αυστηρή νηστεία και φορούσε στη μέση του και στο λαιμό του δυο πολύ βαριούς σιδερένιους κρίκους, δεμένους με αλυσίδα.

Ο Όσιος Ευάρεστος κοιμήθηκε ειρηνικά σε ηλικία 79 ετών. Το λείψανό του ενταφιάστηκε στο Μοναστήρι Κοκκοροβίου (ή Κοκουρουβίου).

Όσιος Ευάρεστος. Γιορτή

Ο Όσιος Ευάρεστος τιμάται στις 26 Δεκεμβρίου.

Όσιος Ευάρεστος. Στίχοι

Έσπευδεν Eυάρεστος έργω και λόγω,
Έως τελευτής ευαρεστείν σοι Λόγε.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα