Προφήτης Σαμουήλ .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Προφήτης Σαμουήλ

Ο Προφήτης Σαμουήλ γιορτάζει στις 20 Αυγούστου.

Γράφει: Matia Gr

Προφήτης Σαμουήλ. Βίος

Ο προφήτης Σαμουήλ γεννήθηκε περί το 1155πΧ στην πόλη Αρμαθαΐμ. Η καταγωγή του ήταν από τη φυλή του Λευί και ήταν γιος του Ελκανά και της προφήτιδας Αννας. Το όνομα Σαμουήλ θεαίτητος δηλαδή αυτός που ζητήθηκε και τον έδωσε ο Θεός.

Η προφήτιδα Άννα ήταν στείρα. Μετά από πολλά δάκρυα και πολλές προσευχές, ο Θεός της έδωσε ευλογία να γεννήσει τον Σαμουήλ.

Από μωρό ο Σαμουήλ αφιερώθηκε στην υπηρεσία του Θεού και στην θεία Κιβωτό που βρισκόταν στην πόλη Σηλώ, υπό τον αρχιερέα Ηλεί. Καθώς μεγάλωνε ο Σαμουήλ γινόταν πιο αγαπητός Θεό την υπακοή του προς τους μεγαλύτερους και την ηθική του.

Μία ημέρα, άκουσε μια φωνή να τον καλεί “Σαμουήλ, Σαμουήλ”, και ξύπνησε τρομαγμένος. Έψαξε και δεν μπόρεσε να βρει κανέναν και κατάλαβε ότι η φωνή που άκουσε ήταν η φωνή του Θεού. Με τα μάτια γεμάτα δάκρυα προσευχήθηκε στον Θεό και τότε ο Θεός του αποκάλυψε την καταστροφή του αρχιερέα Ηλεί. Τα παιδιά του Ηλεί ήταν άσωτα και αμαρτωλά και ο αρχιερέας είχε παραμελήσει να τα διορθώσει. Ο Σαμουήλ είπε την προφητεία στον Ηλεί, αλλά ο αρχιερέας δεν θέλησε να κάνει κάτι. Πράγματι, την επόμενη μέρα οι Εβραίοι ηττήθηκαν από τους Φιλισταίους, οι οποίοι έκλεψαν και την Κιβωτό της Διαθήκης. Τα παιδιά του Ηλεί σκοτώθηκαν και ο αρχιερέας και Κριτής των Ιουδαίων όταν το έμαθε ταράχτηκε και πέθανε.

Ο Σαμουήλ κηρύχτηκε Κριτής και προστάτης του λαού, τον οποίο λαό έκρινε με αγαθότητα και δικαιοσύνη. Τον έβλεπαν όλοι σαν πατρική φιγούρα και έλεγαν “ευτυχισμένοι όσοι από εσάς παιδιά, όταν μεγαλώσετε γίνετε δίκαιοι δικαστές σαν τον Σαμουήλ”. Προέτρεψε τους Ιουδαίους να είναι πιστοί στον Θεό, να μετανοήσουν για τις αμαρτίες τους και να ζητήσουν το έλεος του Θεού. Έτσι και έγινε και στη συνέχεια οι Φιλισταίοι ηττήθηκαν και οι Εβραίοι ανέκτησαν την Κιβωτό της Διαθήκης.

Όταν ο Σαμουήλ γέρασε και κουραζόταν από τις δουλειές και από τις ευθύνες, ο λαός του ζήτησε να ορίσει βασιλιά. Έτσι ο Σαμουήλ, ο τελευταίος Κριτής, όρισε ως βασιλιά τον Σαούλ, ο οποίος σύντομα ξεκίνησε να παραβαίνει τα προστάγματα του Θεού. Τότε ο Προφήτης Σαμουήλ, με εντολή του Θεού, όρισε ως βασιλέα τον Δαυίδ.

Ο Προφήτης Σαμουήλ πέθανε περί το 1057πΧ, σε ηλικία 98 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα παράδειγμα δικαιοσύνης, αφιλοκερδείας, υπομονής και αγαθότητας για τους ηγεμόνες των λαών.

Προφήτης Σαμουήλ. Γιορτή

Τη μνήμη του Προφήτου Σαμουήλ τιμούμε στις 20 Αυγούστου.

Απολυτίκιο του Προφήτου Σαμουήλ

Εκ στείρας εβλάστησας, δικαιοσύνης καρπός, προφαίνων την μέλλουσαν, ευεργεσίαν ημίν, Σαμουήλ θεσπέσιε όθεν ιερατεύσας, παιδιόθεν Κυρίω, έχρισας ως Προφήτης, Βασιλείς θείω μύρω. Και νυν των σε ευφημούντων, μάκαρ μνημόνευε.

Απολυτίκιο Προφήτου Σαμουήλ - 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΑπολυτίκιο Προφήτου Σαμουήλ – 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
20 Αυγούστου....">
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα