Ματιά

Αγία Αγάθη η Μάρτυρας

Η Αγία Αγάθη τιμάται στις 5 Φεβρουαρίου.

Αγία Αγάθη η Μάρτυρας

Ο βίος της Αγίας Αγάθης

Η Αγία Αγαθή γεννήθηκε στον Πάνορμο (σημερινό Palermo) της Σικελίας κι έζησε στα χρόνια του Αυτοκράτορα Δεκίου, περί το 251μΧ.

Η Αγία Αγαθή ήταν πιστή Χριστιανή και γι’ αυτό την παρέδωσαν στον ηγεμόνα Κιντιανό και την Αφροδισία. Αρχικά προσπάθησαν με παρακινήσεις να την κάνουν να πιστέψει στα είδωλα, αλλά η Αγία Αγαθή παρέμενε σταθερή στην πίστη της.

Το μαρτύριο της Αγίας Αγαθής

Η Αφροδισία βλέποντας τη στάση της Αγίας Αγαθής, την έδειρε πολύ και στη συνέχεια της έκοψαν το στήθος. Το βράδυ εμφανίστηκε στην φυλακή ο Απόστολος Πέτρος και την θεράπευσε θαυματουργικώς. Κατόπιν την έσυραν πάνω σε τούβλα και την έκαψαν με φωτιά. Την έβαλαν πάλι στην φυλακή και η Αγία Αγαθή παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο.

Αγία Αγάθη προστάτιδα και πολιούχος

Η Αγία Αγαθή είναι πολιούχος της Κατάνης της Σικελίας και προστάτιδα των μαστών, του θηλασμού και της παρθενίας.

Αγία Αγάθη. Γιορτή

Τη μνήμη της Αγίας Αγάθης τιμούμε στις 5 Φεβρουαρίου.

Αγία Αγαθή. Απολυτίκιο

Ρόδον εύοσμον της παρθενίας, νύμφη άφθορος του Ζωοδότου, αναδέδειξαι Αγάθη πανεύφημε· των αγαθών την πηγήν γαρ ποθήσασα, μαρτυρικώς εν τω κόσμω διέπρεψας· μάρτυς ένδοξε, λιταίς σου θείαις αγάθυνον τους πόθω μεγαλύνοντας τους άθλους σου.

https://youtu.be/RpyUPNwpU2o

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα