Αγία Θεοδοσία η Παρθένος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Αγία Θεοδοσία η Παρθένος

Τη μνήμη της Αγίας Θεοδοσίας της παρθένου τιμούμε στις 29 Μαΐου.

Γράφει: Matia Gr
Αγία Θεοδοσία η Παρθένος

Βίος της Αγίας Θεοδοσίας της Παρθένου:

Η Αγία Θεοδοσία καταγόταν από την Τύρο της Φοινίκης.

Όταν έγινε 18 ετών, την αιχμαλώτισαν ειδωλολάτρες από την Καισάρεια της Παλαιστίνης. Την παρουσίασαν σιδεροδέσμια στον άρχοντα Ουρβανό, που διέταξε την Αγία Θεοδοσία να αρνηθεί την Πίστη της και να προσφέρει θυσία στα είδωλα. Η Αγία Θεοδοσία έμεινε σταθερή στην Χριστιανική Πίστη παρά τα φοβερά βασανιστήρια. Της προξένησαν με πολύ δυνατά χτυπήματα πληγές στο στήθος της και στα πλευρά της. Έσπασαν τα κόκκαλα της και έκοψαν με πριόνι τις σάρκες της. Η Αγία Θεοδοσία η Παρθένος υπέμεινε τα βασανιστήρια με μεγάλη ανδρεία και σιωπή.

Ο Ουρβανός ρώτησε πάλι την Παρθενομάρτυρα Θεοδοσία αν θα αρνηθεί την Πίστη της. Η κόρη τον κοίταξε προσεχτικά, του χαμογέλασε και του είπε:

Μην πλανάσαι, ω άνθρωπε μη πλανάσαι. Δεν γνωρίζει, ότι εγώ αξιώθηκα να γίνω συγκοινωνός των του Θεού Aγίων Mαρτύρων;

O ηγεμόνας θεώρησε ότι τον περιπαίζει και έτσι την βασάνισε ακόμα περισσότερο. Τέλος, διέταξε να την ρίξουν στην θάλασσα και έτσι η Αγία Θεοδοσία η Παρθένος παρέδωσε τη μακαρία ψυχή της στα χέρια του Θεού του ζώντος.

Εορτή της Αγίας Θεοδοσίας της Παρθένου:

Τη μνήμη της Αγίας Θεοδοσίας της παρθένου τιμούμε στις 29 Μαΐου.

Απολυτίκιο της Αγίας Θεοδοσίας της Παρθένου:

Ως δόσιν θεόσδοτον την παρθενίαν την σην, αγώσιν αθλήσεως Θεοδοσία σεμνή, τω Λόγω προσήγαγες· όθεν προς αθανάτους μεταστάσα νυμφώνας, πρέσβευε αθληφόρε τω Δεσπότη των όλων, ρυσθήναι εκ πολυτρόπων ημάς συμπτώσεων.

https://youtu.be/Txb6RE67vbE

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες