Άγιος Κυπριανός ο Ιερομάρτυρας και Αγία Ιουστίνη η Παρθένος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Κυπριανός ο Ιερομάρτυρας και Αγία Ιουστίνη η Παρθένος

Τη μνήμη του Αγίου Κυπριανού του Ιερομάρτυρα και της Αγίας Ιουστίνης της Παρθένου τιμούμε στις 2 Οκτωβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Άγιος Κυπριανός και Αγία Ιουστίνη. Βίος

Ο Άγιος Κυπριανός γεννήθηκε στην Καρχηδόνα μετά το 200μ.Χ. Ζούσε στην Αντιόχεια της Συρίας την εποχή του αυτοκράτορα Δεκίου, περί το 250μ.Χ. Είχε ευγενική καταγωγή, ήταν πλούσιος και ασχολούνταν με την μαγεία.

Κάποτε ο Αγλαΐδας, ένας ειδωλολάτρης, αγάπησε μια Χριστιανή κόρη την Ιουστίνη. Κι επειδή δεν μπορούσε να πετύχει τους σκοπούς του, κατέφυγε στον Κυπριανό, που ήταν φημισμένος μάγος. Ο Κυπριανός χρησιμοποίησε τα μαγικά του βιβλία και έστειλε πολλούς δαίμονες για να ξεγελάσουν την κόρη και να την σπρώξουν στον έρωτα του Αγλαΐδα. Τέλος της έστειλε και τον άρχοντα των δαιμονίων αλλά δεν κατάφερε τίποτα.

Έτσι ο Κυπριανός αναγνώρισε τη δύναμη του Χριστού και βαπτίστηκε Χριστιανός. Μάλιστα έφερε όλα του τα μαγικά βιβλία και τα έκαψε μπροστά στον Επίσκοπο που επρόκειτο να τον βαπτίσει, για να δείξει τη μετάνοιά του για τη ζωή που έκανε σαν μάγος.

Στη συνέχεια ο Άγιος Κυπριανός χειροτονήθηκε ιερέας και αφού πήρε όλους τους βαθμούς της ιεροσύνης έφτασε μια μέρα να γίνει Επίσκοπος Καρχηδονίων. Η Ιουστίνη έλαβε το μοναχικό σχήμα και έγινε Ηγουμένη.

Με τη δύναμη των λόγων του ο Άγιος Κυπριανός αύξησε το ποίμνιο του.

Ο Αυτοκράτορας Δέκιος εξόρισε τον Άγιο Κυπριανό. Αλλά ακόμη και στην εξορία αυτός φρόντιζε για το ποίμνιό του με επιστολές και νουθεσίες. Επειδή έκανε πολλούς ειδωλολάτρες να γίνουν Χριστιανοί τον συνέλαβε μαζί με την Αγία Ιουστίνη ο Κόμητας Ευτόλμιος και αποφάσισε να τους δικάσει στη Δαμασκό. Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη η Παρθένος ομολόγησαν με παρρησία την πίστη τους στο Χριστό.

Το 268μ.Χ. ο Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη φτάνουν στη Νικομήδεια. Εκεί ο Ηγεμόνας Κλαύδιος, βλέποντας τη στερεή πίστη τους στο Χριστό διέταξε να αποκεφαλιστούν.

Άγιος Κυπριανός και Αγία Ιουστίνη. Γιορτή

Τη μνήμη του Αγίου Κυπριανού του Ιερομάρτυρα και της Αγίας Ιουστίνης της Παρθένου τιμούμε στις 2 Οκτωβρίου.

Λεωνίδας Σ.

Άγιος Κυπριανός και Αγία Ιουστίνη. Απολυτίκιο

Θείας πίστεως, τη φωταυγεία, σκότος έλιπες, της ευσεβείας, και φωστήρ της αληθείας γεγένησαι ποιμαντικώς γαρ φαιδρύνας τον βίον σου, Κυπριανέ τη αθλήσει δεδόξασαι. Πάτερ Όσιε, τον Κτίστην ημὶν ιλέωσαι, ομού συν Ιουστίνη τη Θεόφρονι.

Άγιος Κυπριανός και Αγία Ιουστίνη. Έτερο Απολυτίκιο

Και τρόπων μέτοχος, και θρόνων διάδοχος, των Αποστόλων γενόμενος, την πράξιν εύρες θεόπνευστε, εις θεωρίας επίβασιν· δια τούτο τον λόγον της αληθείας ορθοτομών, και τη πίστει ενήθλησας μέχρις αίματος, Ιερομάρτυς Κυπριανέ· Πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Απολυτίκιο Αγ. Κυπριανού και Ιουστίνης - 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Κυπριανού και Ιουστίνης – 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
2 Οκτωβρίου....">
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα