Άγιος Λεωνίδης (ή Λεωνίδας) ο επίσκοπος Αθηνών

Last modified date

Άγιος Λεωνίδης (ή Λεωνίδας) ο επίσκοπος Αθηνών

Άγιος Λεωνίδης (ή Λεωνίδας) ο επίσκοπος Αθηνών

Τη μνήμη του Αγίου Λεωνίδη (ή Λεωνίδα) του επισκόπου Αθηνών τιμούμε στις 15 Απριλίου.

Περί του Αγίου Λεωνίδη δεν βρίσκονται αρκετά στοιχεία. Οι περισσότεροι ιστορικοί ταυτίζουν τον Άγιο με τον μάρτυρα Λεωνίδη που εορτάζει τη 16η Απριλίου. Και για όσους διαφοροποιούν τους δύο Αγίους, ο μεν Άγιος Λεωνίδης Επίσκοπος Αθηνών υπήρξε ο 6ος Επίσκοπος Αθηνών, που τελείωσε το βίο του ειρηνικά, ο δε ταυτιζόμενος με τον Μάρτυρα Λεωνίδη, ούτος κατήγετο από την Πελοπόννησο.

Άγνωστο πως βρισκόμενος είτε σαν Επίσκοπος είτε σαν λαϊκός συνελήφθη στη Επίδαυρο για τη πίστη του στο Χριστό μαζί με επτά γυναίκες και υπέστησαν πολλά βάσανα. Αρχικά κρέμασαν τον Άγιο και ξέσχισαν τις σάρκες του. Μετά έριξαν αυτόν στη θάλασσα μαζί με τις Αγίες επτά γυναίκες αφού έδεσαν στα πόδια τους πέτρες.

Έτσι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο και έλαβαν το στέφανο της αθλήσεως. Τα Άγια λείψανά τους βρέθηκαν κατά θαυμαστό τρόπο προ 100 ετών περίπου. Πάντως είτε πρόκειται περί ενός Αγίου Λεωνίδη ή δια διαφορετικούς, έζησαν και οι δύο περί τα μέσα του 3ου αιώνα επί Δεκίου.

Στη Αθήνα υπάρχει πρωτοχριστιανικός Ναός (κρύπτη) στο όνομα του Αγίου Λεωνίδη πίσω από τις στήλες του Ολυμπίου Διός.

Εορτή του Αγίου Λεωνίδη (ή Λεωνίδα) του επισκόπου Αθηνών:

Τη μνήμη του Αγίου Λεωνίδη (ή Λεωνίδα) του επισκόπου Αθηνών τιμούμε στις 15 Απριλίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Λεωνίδη (ή Λεωνίδα) του επισκόπου Αθηνών:

Ποιμήν ιερώτατος και ιεράρχης σοφός, της πόλεως γέγονας των Αθηνών της κλεινής, Λεωνίδα μακάριε. Όθεν ιερατεύσας τω Σωτήρι οσίως, ήθλησας υπέρ φύσιν, και την πλάνην καθείλες. Και νυν Πάτερ ικέτευε, υπέρ των τιμώντων σε.

Το κείμενο αυτό μας έστειλε ο Λεωνίδας Σ., τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ!

Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο είναι έργο του αγιογράφου Μανόλη Ζαχαριουδάκη. Δημοσιεύεται στη Ματιά με την άδειά του, για την οποία και τον ευχαριστούμε θερμά.

Σχετικά άρθρα