Ματιά

Άγιος Μωυσής ο Αιθίοπας

Τη μνήμη του Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος τιμούμε στις 28 Αυγούστου.

Άγιος Μωυσής ο Αιθίοπας

Άγιος Μωυσής ο Αιθίοπας: βίος

Ο Άγιος Μωυσής ο Αιθίοπας ήταν δούλος ενός πλουσίου. Επειδή είχε σκληρό χαρακτήρα, πολύ κακή συμπεριφορά και έκλεβε συνεχώς, ο πλούσιος τον έδιωξε. Τότε μπήκε σε μια συμμορία ληστών. Η σωματική του διάπλαση ήταν ο λόγος που δεν άργησε να γίνει αρχηγός των ληστών και διέπραττε ολοένα και περισσότερα εγκλήματα. Οι αρχές τον καταδίωξαν και για να σωθεί πήγε να κρυφτεί στην έρημο.

Στην έρημο γνώρισε ασκητές, κυριολεκτικά άγιους ανθρώπους, και η συναναστροφή του μαζί τους τον άλλαξε. Μετανόησε για όλες τις αμαρτίες του και βαπτίστηκε Χριστιανός. Με τη δύναμη και την ευλογία του Κυρίου, ο πρώην ληστής κατάφερε να φτάσει στην αγιοσύνη τους άλλους Πατέρες της ερήμου και σύντομα έλαβε τη χάρη της Ιεροσύνης.

Όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τον έχρισε πρεσβύτερο, του είπε “έγινες λευκός σαν περιστέρι” και ο Άγιος Μωυσής ο Αιθίοπας τον ρώτησε “εσωτερικά ή εξωτερικά”. Αναρωτιόταν εάν ο Πατριάρχης αναφερόταν στα λευκά άμφια που φορούσε ή εάν διέκρινε το εσωτερικό της ψυχής του. Ο Πατριάρχης σκέφτηκε ότι έπρεπε να δοκιμάσει την ταπείνωσή του, και είπε στους άλλους ιερείς να τον διώξουν από το Σκευοφυλάκιο. Πράγματι, με το πέρας της Θείας Λειτουργίας τον απομάκρυναν με βρισιές. Ο Πατριάρχης τον ακολούθησε κρυφά και τον άκουσε να μονολογεί “Καλά σου κάνανε, σποδόδερμε, μελανέ. Αφού δεν είσαι άνθρωπος, τι γυρεύεις με τους ανθρώπους;” Κατάλαβε τότε ο Πατριάρχης ότι ο Άγιος Μωυσής είχε στρέψει πλέον την καρδιά του προς τον Θεό εντελώς.

Εορτή του Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος

Τη μνήμη του Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος τιμούμε στις 28 Αυγούστου.

Απολυτίκιο του Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος

Των παθών καταλείψας Πάτερ την Αίγυπτον, των αρετών εν τω όρει ανήλθες πίστει θερμή, τον Σταυρόν τον του Χριστού άρας επ’ ώμων σου, και δοξασθείς περιφανώς τύπος ώφθης Μοναστών, Μωσή Πατέρων ακρότης, μεθ’ ων απαύστως δυσώπει ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.

Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος

Της ερήμου πολίτης και εν σώματι άγγελος, και θαυματουργός ανεδείχθης, θεοφόρε Πατήρ ημών Μωϋσή· νηστεία αγρυπνία προσευχή, ουράνια χαρίσματα λαβών, θεραπεύεις τους νοσούντας, και τας ψυχάς των πίστει προστρεχόντων σοι. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.

https://youtu.be/JVafmLSLkRo

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βίοι Αγίων

γιορτάζειΠοιος γιορτάζει σήμερα γιορτάζειποιος γιορτάζει αύριο γιορτάζειμεθαύριο γιορτάζειΠοιος γιόρταζε χτες;