Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς επίσκοπος Ζίτσης και Αχρίδος

Last modified date

Άγιος Νικόλαος ο επίσκοπος Ζίτσης και Αχρίδος

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς επίσκοπος Ζίτσης και Αχρίδος

Τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του επισκόπου Ζίτσης και Αχρίδος τιμούμε στις 5 Μαρτίου.

Βίος του Αγίου Νικολάου του επισκόπου Ζίτσης και Αχρίδος

Ο Άγιος Νικόλαος ο επίσκοπος Ζίτσης και Αχρίδος, είναι ένας από τους νεότερους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1880 στο Σερβικό χωριό Λέλιτς.

Τα πρώτα του γράμματα τα διδάχτηκε στη Μονή Τσέλιε. Από μικρός έδειξε την κλήση του τόσο στα γράμματα όσο και στην προσευχή. Ήταν ιδιαιτέρως ευφυής και σπούδασε στην ιερατική σχολή του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Με την βοήθεια της εκκλησίας -λαμβάνοντας μία υποτροφία- συνέχισε τις σπουδές του στην Ελβετία, την Γερμανία και την Αγγλία. Δεν είναι τυχαίο ότι τελικά έμαθε να μιλά και να γράφει επτά γλώσσες καθώς και ότι το εύρος των εγκυκλοπαιδικών του γνώσεων ήταν τεράστιο.

Το 1909 και ενώ είχε ήδη επιστρέψει στην πατρίδα του, αρρώστησε από μία βαριά μορφή δυσεντερίας. Προσευχήθηκε στον Κύριο ζητώντας την βοήθειά του και υποσχόμενος πως εάν ζήσει θα μονάσει και θα αφιερώσει τον εαυτό του στην υπηρεσία των πιστών. Όντως ανάρρωσε πλήρως και εκάρη μοναχός στη Μονή Ρακόβιτσα στο Βελιγράδι. Αργότερα μάλιστα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εξελέγη και καθηγητής σε ιερατική σχολή. Ταυτόχρονα δεν έπαψε να κηρύττει σε διάφορες εκκλησίες του Βελιγραδίου.

Εκτός από το πνευματικό του έργο, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, προσέφερε και εμπράκτως στον δοκιμαζόμενο λαό της Σερβίας. Μετά τον πόλεμο εξελέγει επίσκοπος Ζίτσης και κατόπιν Αχρίδος. Η αρετή, η πραότητά του και η ποιμαντική του δραστηριότητα ήταν παροιμιώδης. Ως επίσκοπος ανακαίνισε πολλές Μονές αλλά και ίδρυσε ορφανοτροφεία για παιδιά. Άφησε δε, πίσω του σημαντικότατο συγγραφικό έργο, τόσο θεμάτων πνευματικών, όσο και ποιήματα, ύμνους και ακολουθίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ιεραποστολικές επιστολές του ανέρχονται περίπου στις τριακόσιες!

Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας της δράσης του, συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε για τρία χρόνια. Το 1944 μάλιστα, τον μετέφεραν στο Νταχάου. Εκεί κατάφερε να επιζήσει, απελευθερώθηκε από τους συμμάχους το 1945, αλλά η υγεία του είχε ανεπανόρθωτα κλονιστεί.

Παρ’ όλα αυτά δεν σταμάτησε την δράση του και το 1946 μετέβη στις ΗΠΑ όπου υπήρξε ένας νέος Απόστολος της Ορθοδοξίας. Εκεί έγραψε πνευματικά έργα αλλά και δίδαξε σε διάφορες Ιερατικές Σχολές.

Στις 5 Μαρτίου του 1956 και ενώ ετοιμαζόταν να τελέσει Θεία Λειτουργία στον Άγιο Τύχωνα, στην Πενσυλβάνια, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο. Τα λείψανα του Αγίου μεταφέρθηκαν στην πατρίδα του και πιο συγκεκριμένα στην Μονή Τσελιέ, το 1991.

Εορτή του Αγίου Νικολάου του επισκόπου Ζίτσης και Αχρίδος

Τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του επισκόπου Ζίτσης και Αχρίδος τιμούμε στις 5 Μαρτίου.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Δείτε επίσης:
Προσευχή του Αγίου Νικολάου του επισκόπου Ζίτσης και Αχρίδος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment