Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός

Last modified date

Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός

Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός

Τη μνήμη του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού τιμούμε στις 1 Οκτωβρίου.

Βίος του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού

Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός γεννήθηκε στην Έμεσα της Συρίας (σημερινή Χομς). Ήταν Διάκονος στην Βηρυτό και περί το 496μΧ πήγε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Άγιος Ρωμανός ήθελε πολύ να δοξάσει τον Θεό ψάλλοντας ύμνους, όμως ήταν πολύ παράφωνος και οι υπόλοιποι τον απέτρεπαν. Αυτό τον στενοχωρούσε πάρα πολύ. Τα Χριστούγεννα πήγε στο ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου των Κύρου και παρακαλούσε με δάκρυα, γονατιστός μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, να του δώσει το χάρισμα της καλλιφωνίας. Αποκοιμήθηκε προσευχόμενος. Τότε, είδε την Παναγία και του έδωσε να φάει ένα κοντάκιο, ένα τυλιγμένο χαρτί. Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός το κατάπιε και αμέσως ξύπνησε, ανέβηκε στον άμβωνα και ξεκίνησε να ψέλνει τον ύμνο “Η Παρθένος σήμερον“.

Ο Άγιος Ρωμανός έγραψε πάνω από 1000 ύμνους από τους οποίους διεσώθησαν περίπου το ένα δέκατο. Τα έργα του τα υπέγραφε ως “Ρωμανός ελεεινός” ή “του ταπεινού Ρωμανού”. Πέθανε περί το 560μΧ. Είναι τόσο σημαντικό το έργο του, που οι Άγιοι Πατέρες τον ονόμασαν Πίνδαρο της εκκλησιαστικής ποίησης.

Εορτή του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού

Τη μνήμη του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού τιμούμε στις 1 Οκτωβρίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού

Ως σάλπιγξ θεόληπτος, των ουρανίων ωδών, ενθέως εφαίδρυνας, την Εκκλησίαν Χριστού, τοις θείοις σου άσμασι, συ γαρ της Θεοτόκου, εμπνευσθείς τη ελλάμψει, ένθεος υμνηπόλος, εγνωρίσθης εν κόσμω, διο σε πόθω τιμώμεν, Ρωμανέ Όσιε.

Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού

Εν σοι Πάτερ ακριβώς διεσώθη το κατ᾽ εικόνα· λαβών γαρ τον σταυρόν, ηκολούθησας τω Χριστώ, και πράττων εδίδασκες, υπεροράν μεν σαρκός, παρέρχεται γαρ· επιμελείσθαι δε ψυχής, πράγματος αθανάτoυ· διο και μετά Αγγέλων συναγάλλεται, Όσιε Ρωμανέ το πνεύμα σου.

1 Response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment