Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός

Τη μνήμη του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού τιμούμε στις 1 Οκτωβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός. Βίος

Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός γεννήθηκε στην Έμεσα της Συρίας (σημερινή Χομς). Ήταν Διάκονος στην Βηρυτό και περί το 496μΧ πήγε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Άγιος Ρωμανός ήθελε πολύ να δοξάσει τον Θεό ψάλλοντας ύμνους, όμως ήταν πολύ παράφωνος και οι υπόλοιποι τον απέτρεπαν. Αυτό τον στενοχωρούσε πάρα πολύ. Τα Χριστούγεννα πήγε στο ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου των Κύρου και παρακαλούσε με δάκρυα, γονατιστός μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, να του δώσει το χάρισμα της καλλιφωνίας. Αποκοιμήθηκε προσευχόμενος. Τότε, είδε την Παναγία και του έδωσε να φάει ένα κοντάκιο, ένα τυλιγμένο χαρτί. Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός το κατάπιε και αμέσως ξύπνησε, ανέβηκε στον άμβωνα και ξεκίνησε να ψέλνει τον ύμνο “Η Παρθένος σήμερον“.

Ο Άγιος Ρωμανός έγραψε πάνω από 1000 ύμνους από τους οποίους διεσώθησαν περίπου το ένα δέκατο. Τα έργα του τα υπέγραφε ως “Ρωμανός ελεεινός” ή “του ταπεινού Ρωμανού”. Πέθανε περί το 560μΧ. Είναι τόσο σημαντικό το έργο του, που οι Άγιοι Πατέρες τον ονόμασαν Πίνδαρο της εκκλησιαστικής ποίησης.

Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός. Γιορτή

Τη μνήμη του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού τιμούμε στις 1 Οκτωβρίου.

Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός. Απολυτίκιο

Ως σάλπιγξ θεόληπτος, των ουρανίων ωδών, ενθέως εφαίδρυνας, την Εκκλησίαν Χριστού, τοις θείοις σου άσμασι, συ γαρ της Θεοτόκου, εμπνευσθείς τη ελλάμψει, ένθεος υμνηπόλος, εγνωρίσθης εν κόσμω, διο σε πόθω τιμώμεν, Ρωμανέ Όσιε.

Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός. Απολυτίκιο

Εν σοι Πάτερ ακριβώς διεσώθη το κατ᾽ εικόνα· λαβών γαρ τον σταυρόν, ηκολούθησας τω Χριστώ, και πράττων εδίδασκες, υπεροράν μεν σαρκός, παρέρχεται γαρ· επιμελείσθαι δε ψυχής, πράγματος αθανάτoυ· διο και μετά Αγγέλων συναγάλλεται, Όσιε Ρωμανέ το πνεύμα σου.

Απολυτίκιο Αγ. Ρωμανού του Μελωδού - 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Ρωμανού του Μελωδού – 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
1 Οκτωβρίου....">
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες