Ματιά

Άγιος Θεοδόσιος ο Νέος

Τη μνήμη του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου τιμούμε στις 7 Αυγούστου.

Άγιος Θεοδόσιος ο Νέος

Βίος του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου

Ο Άγιος Θεοδόσιος ο Νέος γεννήθηκε στην Αθήνα το 862μ.Χ. Οι γονείς του ως ευσεβείς χριστιανοί, μεγάλωσαν τον Άγιο βάση των επιταγών του Χριστιανισμού, μεταδίδοντας του την δική τους αγάπη για τον Ιησού Χριστό και την χριστιανική πίστη. Ο Άγιος από μικρός μελετούσε χριστιανικά συγγράμματα και εξελίχθηκε σε ένα ευλαβή νέο. Διακαής πόθος του ήταν να ζήσει εν Χριστό και να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξαν οι Άγιοι της Χριστιανικής πίστης.

Όταν έμεινε ορφανός, σε νεαρή ηλικία, μοίρασε όλη του την περιουσία στους φτωχούς και ξεκίνησε την αναζήτηση ενός ησυχαστηρίου, στο οποίο θα συνέχιζε τον βίο του με τον τρόπο που επιθυμούσε. Τα βήματα του τον έφεραν στα περίχωρα του Άργους στην Πελοπόννησο. Εκεί σε μία περιοχή που ονομάζεται Παναρήτι, βρήκε ένα ερημικό σημείο, στο οποίο ξεκίνησε την ασκητική του ζωή. Ο καιρός περνούσε και ο Άγιος ασκήτευε διαθέτοντας όλο τον χρόνο του στην προσευχή και στην νηστεία.

Κάποια στιγμή είδε σε όραμα τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, ο οποίος του ζήτησε να χτίσει ένα ναό στην περιοχή αφιερωμένο στο όνομα του. Πράγματι, ο Άγιος Θεοδόσιος ο Νέος έκτισε κοντά στο μέρος που ασκήτευε και με πολλούς κόπους, τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Με την βοήθεια του Θεού, ο Άγιος Θεοδόσιος ο Νέος, άρχισε να κάνει θαύματα και να γιατρεύει βαριά αρρώστους. Η φήμη του εξαπλωνόταν συνεχώς και πολλοί άνθρωποι τον επισκέπτονταν για να τους ευλογήσει και να τους γιατρέψει. Η δράση του αυτή, όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις, προκάλεσε τον φθόνο μερικών. Αυτοί θέλοντας να βλάψουν τον Άγιο, τον συκοφάντησαν στον τότε Επίσκοπο Άργους, Άγιο Πέτρο. Πλανήθηκε από τα λόγια τους ο Επίσκοπος και αποφάσισε να διώξει τον Άγιο Θεοδόσιο τον Νέο από την επαρχεία του. Η εκτέλεση αυτής της απόφασης όμως αναβλήθηκε επειδή εσπευσμένα ο Άγιος Πέτρος έφυγε για την Κωνσταντινούπολη. Όσο βρισκόταν στην Βασιλεύουσα, με την χάρη του Χριστού μας, τόσο ο ίδιος όσο και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είδαν σε όραμα τον Άγιο Θεοδόσιο. Πείστηκαν ότι ο Άγιος έχει την χάρη του Θεού και η απόφαση για την δίωξή του, φυσικά, ακυρώθηκε.

Όταν ο Επίσκοπος Πέτρος επέστρεψε στο Άργος πήγε και συνάντησε τον Άγιο Θεοδόσιο τον Νέο. Του ζήτησε ταπεινά συγνώμη, και μετέφερε την παράκληση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, με την οποία ο Πατριάρχης ζητούσε από τον Άγιο να προσεύχεται για αυτόν. Τόσο μεγάλη εντύπωση έκανε στον Επίσκοπο Πέτρο ο χαρακτήρας και η ευλάβεια του Αγίου, που μετά από λίγο καιρό τον χειροτόνησε Διάκονο και κατόπιν Ιερέα.

Ο Άγιος Θεοδόσιος ο Νέος συνέχισε τον βίο του θαυματουργώντας, έως την ημέρα που παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο, σε προχωρημένη ηλικία. Οι Χριστιανοί της περιοχής, που τον λάτρευαν, έθαψαν τον Άγιο μπροστά από τον ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, τον οποίο όπως είπαμε είχε κτίσει ο ίδιος ο Άγιος. Μετά από λίγο καιρό ανεγέρθηκε κοντά στον τάφο του ναός αφιερωμένος στον ίδιο τον Άγιο.

Εορτή του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου

Τη μνήμη του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου τιμούμε στις 7 Αυγούστου.

Απολυτίκιο του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου

Αργολίδος εδείχθης δόξα και καύχημα, Αθηναίων το κλέος και θείον βλάστημα, Θεοδόσιε Πατήρ ημών Όσιε, των Οσίων καλλονή και ιαμάτων η πηγή, και Πέτρου του ιεράρχου συνόμιλος και προστάτης των αιτουμένων ιλασμόν και μέγα έλεος.

Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου

Ως δόσιν θεόδεκτον, την καθαράν σου ζωήν, Θεω καθιέρωσας, τω ιαμάτων πηγήν, τον τάφον σου δείξαντι, συ γαρ δια εγκράτειας, καθαρθείς των προσύλων, έλαμψας εν τω κόσμω, δι’ ασκήσεως πόνων διό σε Θεοδόσιε, εν ύμνοις γεραίρομεν.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βίοι Αγίων

γιορτάζειΠοιος γιορτάζει σήμερα γιορτάζειποιος γιορτάζει αύριο γιορτάζειμεθαύριο γιορτάζειΠοιος γιόρταζε χτες;