Προφήτης Δαυίδ (Βασιλιάς Δαβίδ) .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Προφήτης Δαυίδ (Βασιλιάς Δαβίδ)

Μετά τον Προφήτη Μωυσή, ο Δαυίδ (άλλη γραφή Δαβίδ) υπήρξε ο μεγαλύτερος των προφητών.

Γράφει: E Α
Προφήτης Δαυίδ (Βασιλιάς Δαβίδ)

Προφήτης Δαυίδ. Βίος

Ο Δαυίδ γεννήθηκε περί το 1085 π.χ στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, για αυτό και η Βηθλεέμ ονομάζεται πόλη του Δαυίδ. Ο Δαβίδ ήταν απόγονος του Ιούδα και γιος του Ιεσσαί. Η εβραϊκή λέξη Δαβίδ στα ελληνικά μεταφράζεται αγαπημένος πολλές φορές χρησιμοποιείται στην Αγία Γραφή ως τύπος Χριστού και των πιστών βασιλέων.

Ακόμη ζούσε ο αμαρτωλός βασιλιάς Σαούλ, όταν ο προφήτης Σαμουήλ έλαβε διαταγή από τον Θεό να χρήσει βασιλιά των Ισραηλιτών τον Δαυίδ. Όταν σκοτώθηκε ο Σαούλ, ο Δαβίδ ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Ιουδαίων πρώτα στη φυλή του και στη συνέχεια σε όλοκληρο τον ιουδαϊκό λαό.

Ο Δαβίδ βασίλεψε για 40 χρόνια. Το 1015 π.Χ. πέθανε σε ηλικία 70 ετών και άφησε τον θρόνο του στον υιό του τον Σολομώντα. Πριν πεθάνει του έδωσε αναλυτικές οδηγίες για να φτιάξει έναν μεγάλο Ναό, που έμεινε στην ιστορία ως ο Ναός του Σολομώντα.

Εκτός από βασιλιάς ήταν και ποιητής και ήρωας στους πολέμους και σε όλες τις πράξεις του φάνηκε σοφός. Σαν άνθρωπος και αυτός αμάρτησε, καθώς μόνο ο Θεός είναι αναμάρτητος.

Προφήτης Δαυίδ. Γιορτή

Τη μνήμη του Προφήτη Δαυίδ τιμούμε την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα ή στις 26 Δεκεμβρίου εάν τα Χριστούγεννα πέφτουν την τελευταία Κυριακή του έτους. Την ίδια μέρα τιμούνται ο Ιωσήφ ο Μνήστωρ και ο Ιάκωβ ο αδελφόθεος.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.