Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Β 
Β 
Β 
Β 
Βιβλία... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Ο Βιολονίστας!
Για να επιστρέψετε στα Βιβλία κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στα Διάφορα κάντε κλικ εδώ!
Β 

«Ο Βιολονίστας», του Κώστα Καρακάση

Β 

«Ο Βιολονίστας», του Κώστα ΚαρακάσηΤρεις άνθρωποι. Ο Ζέφης, ο Μιχαήλ και ο Ίων. Παππούς, πατέρας και γιος. Μεγάλοι καλλιτέχνες που εκτός από τους οικογενειακούς δεσμούς, τους συνέδεε η αγάπη για την μουσική και το απαράμιλλο ταλέντο τους στην ερμηνεία του βιολιού. Τρεις λαμπροί βιολονίστες που ο καθένας από αυτούς κατέκτησε -δικαίως- μια θέση στο πάνθεον των Grand Maitre. Μια ιστορία που ξετυλίγεται σαν παρτιτούρα από τις ακτές του Βοσπόρου και την Βασιλεύουσα των τελών του 19ου αιώνα, περνά από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, την πολυπολιτισμική Αλεξάνδρεια και καταλήγει στην Αθήνα της σύγχρονης εποχής. Και όλα αυτά υφασμένα πάνω στο στημόνι ενός μεγάλου έρωτα με σαΐτα την πένα του Κώστα Καρακάση και αργαλειό το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του.
Στην αρχή του έκτου του βιβλίου, με τίτλο «Ο Βιολονίστας», ο συγγραφέας μας γνωρίζει τον Ίωνα Δαγκλή. «Ο ωραίος Έλληνας», «Ο Έλληνας Άδωνης με τα μαγικά δάκτυλα», «ο Απόλλωνας που άφησε τον Παρνασσό με τις Μούσες και ήρθε να μας μαγέψει» είναι μερικοί από τους τίτλους που έβαλαν οι εφημερίδες στους διθυράμβους που δημοσίευσαν για τον μεγάλο βιολονίστα. Τον σεμνό, γοητευτικό μα πάνω απ’ όλα διεθνούς βεληνεκούς καλλιτέχνη που ήρθε στην πατρίδα του -μετά από πολλά χρόνια απουσίας- για να συμμετάσχει στο εναρκτήριο gala του νεοανεγερθέντος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Προσπαθώντας να ξαναγνωρίσει την πόλη στην οποία έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, ο Ίωνας, βγαίνει μια βόλτα στους στολισμένους δρόμους της Αθήνας. Μια βόλτα που καταλήγει στην οδό Βουκουρεστίου, όπου, με «χαλί» τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες που αναδύονται από τα μουσικά όργανα τριών παιδιών, αναπολεί μια άλλη παραμονή Χριστουγέννων πριν πολλά χρόνια… Τότε που γνώρισε την Αλκυόνη, τον μεγάλο και μοναδικό έρωτα της ζωής του…
Σε εκείνο το σημείο, σε μια άκρη της οδού Βουκουρεστίου της μεταπολεμικής Αθήνας, δένει ο Κώστας Καρακάσης τον «μίτο της Αριάδνης» -τον μίτο της ζωής του Ίωνα αλλά και των προγόνων του-, μας παίρνει από το χέρι και τον αφήνει να ξετυλίγεται απαλά πίσω του, και πίσω μας, καθώς προχωρεί η ανάγνωση του μοναδικού αυτού βιβλίου.
Ο Βιολονίστας είναι ένα βιβλίο που με κέρδισε από την αρχή. Ήταν βέβαια αναμενόμενο, μιας και ο Κώστας Καρακάσης αποδεικνύει από την πρώτη σελίδα -σε κάθε βιβλίο του- ότι έχει μεγάλο ταλέντο στο να δημιουργεί αναγνώσματα υψηλής λογοτεχνίας. Αξιοσημείωτο γνώρισμα της γραφής του συγγραφέα, είναι και η ευκολία του να σε ανεβάζει πάνω στην σκηνή… εκεί που δίνουν την παράσταση οι ηθοποιοί - ήρωες του έργου του. Δεν σε αφήνει απλό θεατή. Σε εντάσσει αριστοτεχνικά μέσα στα δρώμενα και σε αφήνει να τα βιώσεις και να τα γευτείς από απόσταση αναπνοής.
Όταν μάλιστα το βιβλίο έχει εικόνες, αρώματα, ήχους και «σκηνές» από την Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια έως την Βιέννη και την μεταπολεμική Αθήνα, η ανάγνωση του μόνο με ένα μαγευτικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο μπορεί να συγκριθεί. Οι δε περιγραφές των τρυφερών σκηνών του Ίωνα με την Αλκυόνη σε γεμίζουν ρίγη…
Ρίγη, αλλά άλλου είδους, σου δημιουργούν και οι περιγραφές τόπων και γεγονότων της ιστορίας που φωτίζει αντικειμενικά ο συγγραφέας και που θα σας αφήσω φυσικά να ζήσετε και να γνωρίσετε όταν διαβάσετε το βιβλίο. Μην σας χαλάσω και την απόλαυση…
Όσο για το τέλος… όπως πάντα ο Κώστας Καρακάσης κρατάει ένα άσσο στο μανίκι του για τις τελευταίες σελίδες. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι να έχετε χαρτομάντιλα δίπλα σας, μιας και η υγρή κουρτίνα των δακρύων θα σας εμποδίσει να συνεχίσετε την ανάγνωση.
Κλείνοντας την αναφορά μου αυτή στο έκτο πνευματικό παιδί του συγγραφέα, θέλω να σας πω ότι εκτός από ένα υψηλού επιπέδου και αξίας μυθιστόρημα, ο Βιολονίστας είναι ένα βιβλίο από τις γραμμές του οποίου ξεχειλίζουν η μουσική, η κουλτούρα, η ιστορία, ο έρωτας, οι ηθικές αξίες και οι ζωές ανθρώπων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι, αγνότεροι και ίσως και λίγο σοφότεροι απ’ ότι είμαστε πριν ξεκινήσουμε την ανάγνωση του. Αφήστε τον Κώστα Καρακάση να σας συνοδεύσει στην μαγεία του ήχου ενός βιολιού, ξέρει αυτός… Καλή ανάγνωση!

Β 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Mια ιστορία αγάπης που ξεκινά ένα Χριστουγεννιάτικο βράδυ σε κάποιο δρόμο της Αθήνας. Μια μοιραία συνάντηση που φέρνει κοντά έναν δεξιοτέχνη βιολονίστα και μια πάμπλουτη κληρονόμο.

Έτσι θα αρχίσει να ξετυλίγεται ο μίτος μια απίστευτης ιστορίας τεσσάρων γενεών μουσικών, που μεταναστεύουν σαν πλάνητες τσιγγάνοι. Κωνσταντινούπολη, Βιέννη, Βουδαπέστη, ένα ταξίδι στην Ευρώπη με προορισμό την Αλεξάνδρεια και, τέλος, την Αθήνα. Έρωτες, σαγηνευτικές περιπέτειες μα και ανθρώπινα δράματα που συνιστούν την ίδια τη ζωή. Γυναίκες που μαγεύτηκαν και παθιάστηκαν. Άντρες που πόνεσαν και δοκιμάστηκαν.

Και όλα αυτά ρέουν σαν την ονειρική μουσική που φτερουγίζει μέσα από τις χορδές ενός βιολιού και γίνεται η πυρωμένη σφραγίδα του βίου και της πολιτείας των ανδρών, που το κράτησαν στα χέρια τους. Ένας ολόκληρος κόσμος αισθημάτων, γνώσης και πάθους, έτσι ακριβώς όπως πρέπει και είναι η Μουσική αλλά και η μεγάλη Τέχνη όποιας μορφής. Να συγκινεί και να μαγεύει…

Β 
Ν.Π.
Β 
Β 
Άλλα βιβλία του συγγραφέα Κώστα Καρακάση:
Β 
Β  Β 
Β  Β 
Β 
Β  Β  Β 
Β  Β  Β 
Β 
Β 
Μάθετε για τον Κώστα Καρακάση κάνοντας κλικ εδώ!
Β 
Β 
Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συγγραφέα κάνοντας κλικ εδώ, και το ιστολόγιο του κάνοντας κλικ εδώ!
Β 
Β 
Όλα τα βιβλία που έχουμε διαβάσει και παρουσιάσει, μέχρι στιγμής, μέσα από τη Ματιά!
Β 
Δείτε:
Ταινίες
Βιβλία
Ήξερες ότι...
Ζώα
Φυτά
Μικρά και Μεγάλα
Ανακαλύψεις - Εφευρέσεις
CD Μουσικής
Β 
Δείτε επίσης:
«Τα καημένα χωριά», του Στέφανου Α. Γεροντή
«Φρατζέσκα», της Χρυσούλας Δημητρακάκη
«Ποίηση», της Χρυσούλας Δημητρακάκη
«Πέτρα και Νερό», της Χρυσούλας Δημητρακάκη
«Τριλογία», της Χρυσούλας Δημητρακάκη
«Η χαμένη πόλη», της Μαρίας Λυρατζή
«Από την κερασιά στο Ίντερνετ», της Θεοδώρας Γεωργακούδη
«Και στη μέση η θάλασσα», του Νίκου Αραπάκη
«Οι Αγίες των Ρομανώφ», του Τόνι Breidel Χατζηδημητρίου
«Ταξιδεύοντας στο χρόνο και στον κόσμο», της Ελένης Χέλμη Μαρκεζίνη
«Το σώμα», της Στέφενι Μέιερ
«Ορχήστρα φαινομένων», του Αθανάσιου Βαβλίδα
«Μάσκα στο φεγγάρι», του Μάνου Κοντολέων
«Ο Βιολονίστας», του Κώστα Καρακάση
«Μπράβο μικρέ», του Γεράσιμου Τσιαπάρα
«Ο Ελληνισμός στη Νότια Ουαλία», του πρεσβύτερου Αναστάσιου Δ. Σαλαπάτα
«Έκλειψη», της Στέφενι Μέιερ
«Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας», του Βασίλη Παπαθεοδώρου
«Έρως, Θέρος, Πόλεμος», της Ευγενίας Φακίνου
«Το στόμα του διαβόλου», του Αντώνη Κρύσιλα
«Κάτι τρέχει με τη μαμά του Σάκη», της Λένας Μερίκα
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Up
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β