«Αναμνήσεις ενός ναυτεργάτη», Γιώργος Π. Μενεξής .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Αναμνήσεις ενός ναυτεργάτη», Γιώργος Π. Μενεξής

Τον Ιούλιο του 2018 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Περίπλους, μια πολύ ενδιαφέρουσα αυτοβιογραφία. Συγγραφέας της -και φυσικά κεντρικό πρόσωπο- είναι ο Γιώργος Π. Μενεξής και τίτλος της είναι ο: «Αναμνήσεις ενός ναυτεργάτη»!

Γράφει: Matia Gr
«Αναμνήσεις ενός ναυτεργάτη», Γιώργος Π. Μενεξής

Κριτική και εντυπώσεις

Σε γενικές γραμμές, οι αυτοβιογραφίες δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες βιβλίων που απολαμβάνω να διαβάζω. Αυτό ίσως να συμβαίνει γιατί έχω μια -σχεδόν παντελή- αδιαφορία στο να κοιτώ μέσα από κλειδαρότρυπες τις ζωές άλλων ανθρώπων.

Σχεδόν; Ε, σχεδόν βέβαια! Μην πάει ο νους σας στο πονηρό… έγραψα σχεδόν γιατί, όπως συμβαίνει με κάθε κανόνα, έτσι κι εδώ υπάρχουν εξαιρέσεις. Γιατί; Μα, είναι απλούστατο! Οι ζωές κάποιων ανθρώπων είναι τόσο γεμάτες, τόσο πλούσιες σε εμπειρίες, που από μόνες τους αποτελούν μια λεπτομερέστατη αποτύπωση του τόπου και του χρόνου μέσα στους οποίους κινήθηκαν.

Μια τέτοια ζωή είναι και αυτή του ναυτεργάτη, τον αποκαλώ έτσι γιατί πιστεύω ότι το θεωρεί ο ίδιος -δικαίως- τίτλο τιμής, Γιώργου Μενεξή! Του πατέρα, συζύγου, ναυτικού, πλοιάρχου, συνδικαλιστή και πλέον συγγραφέα, της αυτοβιογραφίας «Αναμνήσεις ενός ναυτεργάτη».

Ο ναυτεργάτης μας ξεκίνησε από τα μικράτα του την στενή σχέση του με την θάλασσα και τον κόσμο της. Μια σχέση που ξεκίνησε το 1939, όπου σε ηλικία μόλις οκτώ ετών έκανε το πρώτο του ταξίδι με το καΐκι του πατέρα του, και που τελείωσε -αν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει μια τέτοια λέξη- το 1993 όταν πήρε την σύνταξη του. Προσωπικά πιστεύω πως τέτοιες σχέσεις δεν τελειώνουν ποτέ και πιθανότατα θα συμφωνήσει και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Πενήντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια είναι αυτά άλλωστε! Μια ολόκληρη ζωή! Πενήντα τέσσερα χρόνια μέσα σε καράβια που αν άφηναν πίσω τους έναν νοητό μίτο της Αριάδνης, θα είχαν τυλίξει ολάκερο τον κόσμο πολλές πολλές φορές.

Δεν υπάρχει θάλασσα που να μην την διέσχισε. Συνθήκες εργασίας που να μην τις βίωσε, από τις πιο σκληρές μέχρι και τις χλιδάτες· αναρωτιέμαι μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει χλιδάτη μια τόσο σκληρή εργασία, όποιες και να είναι οι συνθήκες της καθημερινότητάς της. Δεν υπάρχει λιμάνι που δένουν πλοία του εμπορικού ναυτικού που να μην το είδε είτε υπό το φως του ηλίου είτε υπό τον απαλό φωτισμό της σελήνης. Και πάνω απ’ όλα δεν υπάρχει συναίσθημα -από όλα τα έντονα και ποικίλα συναισθήματα που βιώνουν οι ναυτικοί μας- που να μην το ένιωσε στο πετσί του!

Όλα αυτά, αλλά και άλλα πολλά, με συνταρακτικές -σε κάποιες περιπτώσεις- λεπτομέρειες, έχουν αποτυπωθεί στις 500 πυκνογραμμένες σελίδες του βιβλίου «Αναμνήσεις ενός ναυτεργάτη». Συμβουλή μου; Αφού βέβαια το προμηθευτείτε, διαβάστε το αργά, χωρίς βιασύνες. Κάποιες φορές μπορεί να νιώσετε ότι η ανάγνωση πολλών ονομάτων είναι κουραστική. Να είστε σίγουροι όμως, πως στην επόμενη κιόλας σελίδα σας περιμένει μια απίστευτη ιστορία. Μια ναυτική ιστορία. Μια πέρα ως πέρα, αληθινή ιστορία! Η ιστορία της ζωής του Γιώργου Μενεξή… καλή σας ανάγνωση!

Οπισθόφυλλο:

Αναμνήσεις που ξεκινούν από τη θύελλα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και προχωρούν στη δεινή περιπέτεια του ελληνικού εμφυλίου με επακόλουθο τον ξεριζωμό της ελληνικής υπαίθρου και τη διασπορά της στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ο συγγραφέας, με γλαφυρό, πρωτότυπο και άμεσο τρόπο, ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη την ιστορία της ζωής του, που είναι και η ιστορία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας αλλά και της πολιτικής και οικονομικής ιστορίας όλης της ανθρωπότητας στο χρονικό διάστημα που αναφέρεται.

Οι καταστροφικές συνέπειες του Εμφυλίου πολέμου, ο Μακαρθισμός στην Αμερική, ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αγώνες των χωρών της Λατινικής Αμερικής για ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη βρίσκονται στο επίκεντρο της καρδιάς και της ματιάς του συγγραφέα σ’ αυτή την περιπέτεια της αναζήτησης του νοήματος της ζωής.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Αναμνήσεις ενός ναυτεργάτη

Συγγραφέας

Γιώργος Π. Μενεξής

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Περίπλους

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούλιος 2018

Αριθμός σελίδων

498

ISBN

978-960-438-206-4

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.