«Αφοσίωση», Βερόνικα Ροθ - «Allegiant», Veronica Roth .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Αφοσίωση», Βερόνικα Ροθ – «Allegiant», Veronica Roth

Η Τρις είναι φυλακισμένη, μαζί με άλλους, στο κτίριο που στεγαζόταν άλλοτε το αρχηγείο της Πολυμάθειας. Οι Χωρίς Φατρία, υπό την αρχηγία της Έβελιν, έχουν πλέον καταλάβει ολόκληρη την πόλη. Ο Τομπάιας -ο Τέσσερα- […]

Γράφει: Matia Gr
«Αφοσίωση», Βερόνικα Ροθ – «Allegiant», Veronica Roth

Αφοσίωση
Η Τρις είναι φυλακισμένη, μαζί με άλλους, στο κτίριο που στεγαζόταν άλλοτε το αρχηγείο της Πολυμάθειας. Οι Χωρίς Φατρία, υπό την αρχηγία της Έβελιν, έχουν πλέον καταλάβει ολόκληρη την πόλη. Ο Τομπάιας -ο Τέσσερα- ως γιός της Έβελιν είναι ένα από τα πιο ισχυρά άτομα στη νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί. Το γεγονός όμως αυτό δεν βελτιώνει καθόλου την δεινή θέση της Τρις, η οποία αντιμετωπίζει μια πιθανή καταδίκη ως προδότρια όπως και οι υπόλοιποι κρατούμενοι.


«Νομίζω ότι είστε όλοι ηλίθιοι». Οι παλάμες μου είναι ακουμπισμένες στην ποδιά μου κλειστές σαν ενός κοιμισμένου παιδιού. Το σώμα μου είναι γεμάτο με τον ορό της αλήθειας. Ιδρώτας μαζεύεται στις βλεφαρίδες μου. «Θα έπρεπε να με ευχαριστείτε, όχι να με ανακρίνετε».
«Θα έπρεπε να σε ευχαριστήσουμε που αψήφησες τις εντολές των ηγετών της φατρίας σου; Να σε ευχαριστήσουμε που προσπάθησες να εμποδίσεις έναν από τους ηγέτες της φατρίας σου να σκοτώσει την Τζανίν Μάθιους; Συμπεριφέρθηκες σαν προδότρια». Η Έβελιν Τζόνσον φτύνει την λέξη σαν φίδι.

Η απόφαση βγαίνει αθωωτική. Η Τρις είναι ελεύθερη -σε μια στρατοκρατούμενη πόλη- έχοντας όμως τη διαβεβαίωση-απειλή της Έβελιν, ότι δεν έχει καμία θέση στο νέο κόσμο που θα δημιουργηθεί και κυρίως καμία θέση κοντά στον γιό της.

Αν και δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι Χωρίς Φατρία κατέλαβαν την εξουσία, ήδη έχουν αρχίσει να σχηματίζονται στην πόλη επαναστατικοί θύλακες. Τα άτομα που τους απαρτίζουν αυτοαποκαλούνται «Αφοσιωμένοι» και έχουν σκοπό να αφήσουν την πόλη και να βγουν στον έξω κόσμο, κάτι που η Έβελιν έχει απαγορεύσει ρητά. Ο τόπος είναι ένα καζάνι που σιγοβράζει.


Η Κάρα ενώνει τις παλάμες της μπροστά της. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την καθοδήγηση των θεμελιωτών της πόλης, οι οποία έχει εκφραστεί με δύο τρόπους: το σχηματισμό των φατριών, και το καθήκον των Αποκλίσεων όπως διατυπώθηκε από την Ίντιθ Πράιορ, για αποστολή ατόμων έξω από το φράχτη για παροχή βοήθειας σε όποιον βρίσκεται εκεί έξω, όταν θα έχουμε μεγάλο πληθυσμό Αποκλίσεων. Πιστεύουμε ότι παρ’ όλο που δεν έχουμε φτάσει σ’ αυτό το πληθυσμό Αποκλίσεων, η κατάσταση στην πόλη μας έχει γίνει αρκετά δύσκολη ώστε να στείλουμε άτομα έξω από το φράχτη.
Σε συμφωνία με τις προθέσεις των θεμελιωτών της πόλης μας, έχουμε δύο στόχους: την ανατροπή της Έβελιν και των Χωρίς Φατρία και την επανεγκαθίδρυση των φατριών, και την αποστολή κάποιων από εμάς έξω από την πόλη για να δούμε τι υπάρχει εκεί».

Στην ολιγομελή ομάδα εκείνων που θα εγκαταλείψουν την πόλη είναι η Τρις, ο Τομπάιας και ο Κέιλεμπ, που τον απήγαγαν από το κελί του σώζοντάς του έτσι την ζωή. Τι υπάρχει έξω από τον φράχτη; Θα καταφέρουν να επιβιώσουν μακριά από την, έστω και με εκπτώσεις, ασφάλεια της πόλης; Αυτά θα τα μάθετε όταν διαβάσετε το «Αφοσίωση» της Βερόνικα Ροθ. Κυκλοφόρησε σε μετάφραση της Πηνελόπης Τριαδά το 2014 από τις εκδόσεις Πλατύπους. Τον Μάρτιο του 2015 η «Αφοσίωση» επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Φυσικά δεν θα σας μαρτυρήσω το τι θα διαβάσετε στις 502 του σελίδες, αλλά θα σας πω αυτό: οι δυσκολίες που θα κλιθούν να αντιμετωπίσουν οι ήρωές μας είναι πολύ πιο σκληρές και εντελώς διαφορετικής φύσεως από εκείνες με τις οποίες έχουν έρθει αντιμέτωποι στα δύο πρώτα βιβλία της τριλογίας.

Το «Αφοσίωση», ως το βιβλίο με το οποίο κλείνει αυτή η μυθιστορία, είναι θαρρώ το πιο συναρπαστικό από τα τρία! Έχει πολλές ανατροπές, νέους ενδιαφέροντες χαρακτήρες και μια συγκλονιστική κατάληξη. Η ταλαντούχα συγγραφέας αφού μας μάγεψε στα «Απόκλιση» και «Ανταρσία» έρχεται στο «Αφοσίωση» και κλείνει την τριλογία της με ένα εκπληκτικό λογοτεχνικό κρεσέντο.

Όσοι έχετε διαβάσει τα πρώτα δύο μυθιστορήματα, είμαι βέβαιος ότι ήδη έχετε στην κατοχή σας και το «Αφοσίωση». Για εσάς που δεν έχετε έρθει ακόμα σε επαφή με το ταλέντο της Βερόνικα Ροθ, έχω να σας πω ότι αξίζει να την γνωρίσετε και είμαι σίγουρος ότι θα γίνετε κι εσείς φανατικοί αναγνώστες της! Σπεύσατε!

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:

Η χωρισμένη σε φατρίες κοινωνία στην οποία κάποτε πίστευε η Τρις Πράιορ έχει καταρρεύσει – έχει διαλυθεί από τη βία και τις μάχες για την εξασφάλιση της εξουσίας και έχει σημαδευτεί από την απώλεια και την προδοσία. Για αυτό όταν της προσφέρεται μια ευκαιρία να εξερευνήσει τον κόσμο που βρίσκεται πέρα από τα όρια που έχει γνωρίσει, η Τρις είναι έτοιμη. Ίσως πέρα από το φράχτη, εκείνη και ο Τομπάιας να βρουν μια απλή καινούρια κοινή ζωή, απαλλαγμένη από περίπλοκα ψέματα, από μπερδεμένες συμμαχίες και επώδυνες αναμνήσεις.
Αλλά η νέα πραγματικότητα της Τρις είναι ακόμα πιο τρομακτική από κείνη που άφησε πίσω της. Προηγούμενες αποκαλύψεις σύντομα καθίστανται ανούσιες. Εκρηκτικές νέες αλήθειες αλλάζουν τις καρδιές εκείνων που αγαπά. Και για άλλη μια φορά η Τρις πρέπει να δώσει μάχη για να κατανοήσει τις πολυπλοκότητες της ανθρώπινης φύσης –και του εαυτού της– ενώ θα έρχεται αντιμέτωπη με απίστευτες επιλογές θάρρους, αφοσίωσης, θυσίας και αγάπης.
Ειπωμένη από μια καθηλωτική διπλή οπτική γωνία, η ΑΦΟΣΙΩΣΗ, από τη συγγραφέα των μπεστ σέλερ των New York Times Veronica Roth, οδηγεί τη σειρά βιβλίων ΑΠΟΚΛΙΣΗ σε έναν έντονο συναισθηματικά επίλογο ενώ συγχρόνως αποκαλύπτει τα μυστικά του δυστοπικού κόσμου που έχει αιχμαλωτίσει εκατομμύρια αναγνώστες στην ΑΠΟΚΛΙΣΗ και την ΑΝΤΑΡΣΙΑ.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.