«Γυάλινη πόλη», της Κασσάνδρας Κλερ - «Mortal Instruments: City of Glass», by Cassandra Clare .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Γυάλινη πόλη», της Κασσάνδρας Κλερ – «Mortal Instruments: City of Glass», by Cassandra Clare

Η ηγετική θέση, αλλά και η ίδια η ύπαρξη των Κυνηγών Σκιών, είναι κάτι παραπάνω από επισφαλής. Ο Βάλενταϊν, έχοντας ήδη στην κατοχή του δύο από τα τρία Θανάσιμα Εργαλεία είναι έτοιμος -μόλις βρει […]

Γράφει: Matia Gr
«Γυάλινη πόλη», της Κασσάνδρας Κλερ – «Mortal Instruments: City of Glass», by Cassandra Clare

Γυάλινη πόληΗ ηγετική θέση, αλλά και η ίδια η ύπαρξη των Κυνηγών Σκιών, είναι κάτι παραπάνω από επισφαλής. Ο Βάλενταϊν, έχοντας ήδη στην κατοχή του δύο από τα τρία Θανάσιμα Εργαλεία είναι έτοιμος -μόλις βρει και το τρίτο- να πραγματοποιήσει το βδελυρό του σχέδιο και να αλλάξει την μορφή του κόσμου ριζικά! Η μητέρα της Κλέρι εξακολουθεί να βρίσκεται σε κώμα, ενώ η ίδια ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Άιντρις, και πιο συγκεκριμένα στην Γυάλινη Πόλη, αναζητώντας ένα τρόπο να επαναφέρει τη μητέρα της στον κόσμο των ζωντανών. Απ’ την άλλη ο Τζέις προσπαθεί να πείσει τον Σάιμον να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με σκοπό να εμποδίσουν αυτό το ταξίδι της Κλέρι. Βλέπετε, δεν πρόκειται για ταξιδάκι αναψυχής αλλά είσοδο στον χώρο που κυριαρχεί απόλυτα το Κονκλάβιο…


«Το Κονκλάβιο θέλει να γνωρίσει την Κλαρίσα. Το ξέρεις αυτό Τζέις».
«Να πάει στο διάβολο το Κονκλάβιο».
«Τζέις», είπε η Μαρίζ και ακούστηκε για μια φορά σαν γονιός. «Πρόσεχε πως μιλάς».
«Το Κονκλάβιο θέλει πολλά πράγματα», είπε διορθώνοντας το ο Τζέις. «Δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παίρνει πάντα όλα».
Η Μάριζ του έριξε ένα βλέμμα σαν να ήξερε ακριβώς τι εννοούσε, αλλά δεν της άρεσε. «Το Κονκλάβιο συνήθως έχει δίκιο Τζέις. Δεν είναι παράλογο να θέλουν να μιλήσουν στην Κλέρι μετά από όλα όσα πέρασε. Όσα μπορεί να τους πει…»

Και δεν είναι λίγα αυτά που πέρασε στα «Πόλη των Οστών» και «Πόλη της Στάχτης»! Για να ακριβολογούμε, του λιναριού τα πάθη πέρασε -και μαζί της και εμείς από την αγωνία! Τώρα όμως, όπως ορθώς φανταστήκατε, βρισκόμαστε στο τρίτο βιβλίο της τετραλογίας Θανάσιμα Εργαλεία που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πλατύπους, τον Φεβρουάριο του 2011, σε μετάφραση της Φωτεινής Μοσχή.

Μπορεί ο Τζέις να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να παραμείνει η Κλέρι στην Νέα Υόρκη αλλά δεν φαίνεται να έχουν οι ενέργειες του το θεμιτό για εκείνον αποτέλεσμα. Αντί να αποτρέψει την μετάβαση στην Άιντρις της Κλέρι, μεταφέρει στην Άιντρις άτομα που με κανέναν τρόπο δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί… Και μάλιστα, όχι οπουδήποτε στην Άιντρις αλλά στο Αλικάντε, στην Γυάλινη Πόλη, στην πρωτεύουσα της πατρίδας των Κυνηγών…


Κοιτούσε έξω από ένα ψηλό παράθυρο, ενός μάλλον ψηλού σπιτιού.

Απέναντι υπήρχε ένα άλλο σπίτι, όχι τόσο ψηλό, και ανάμεσα τους πέρναγε ένα στενό, σκοτεινό κανάλι, που το διασταύρωναν πού και πού γέφυρες -από εκεί ήταν το νερό που άκουγε όταν ξύπνησε.

Τίποτα απ’ όλα αυτά όμως δεν ήταν παράξενο. Αυτό που ήταν παράξενο ήταν ότι εδώ κι εκεί στην πόλη, φαινομενικά σε τυχαία σημεία, υψώνονταν μυτεροί πύργοι εστεμμένοι με σπείρες από ασημόλευκο υλικό σαν καθρέφτες. Έμοιαζαν να τρυπάνε τον ουρανό σαν λαμπερά στιλέτα, και ο Σάιμον συνειδητοποίησε πού είχε ξαναδεί αυτό το υλικό -στα σκληρά όπλα σαν γυαλί που χρησιμοποιούσαν οι Κυνηγοί, αυτά που αποκαλούσαν σπαθιά σεράφ.

Ο Σάιμον; Πως βρέθηκε σε αυτόν τον τόπο, που είναι απαγορευμένος για πλάσματα του σκότους -μην ξεχνάτε ότι στο δεύτερο βιβλίο της τετραλογίας ο κολλητός της Κλέρι πέθανε και “ξαναγεννήθηκε” βρικόλακας. Όταν, δε, φτάσει στο Αλικάντε και ο Λουκ -ο λυκάνθρωπος φύλακας άγγελος της ηρωίδας μας- τότε θα ξεκινήσουν τα γρανάζια του μύθου να κινούνται σε ταχύτατους ρυθμούς!

Σε ρυθμούς που θα εκτοξεύσουν την αγωνία μας και θα αναγκάσουν το σώμα μας σε επιπλέον παραγωγή αδρεναλίνης. Στα χνάρια που χάραξε με τα δύο προηγούμενα της βιβλία η Κασσάνδρα Κλερ κινείται και στο τρίτο, προχωρώντας την ιστορία πολλά βήματα παρακάτω. Τόσα βήματα που θα έλεγε κανείς ότι ο μύθος κάπου εδώ τελειώνει. Όμως, ευτυχώς για εμάς, η μικρή πορτούλα που μένει ανοικτή στο τέλος του «Γυάλινη Πόλη» -σύμφωνα με τις εκδόσεις Πλατύπους– θα γίνει πύλη που θα μας οδηγήσει στην «Πόλη των Έκπτωτων Αγγέλων», σε λίγους μήνες!

Εξακόσιες τριάντα τρεις ολόκληρες σελίδες αποτελούν το «Γυάλινη Πόλη» και όταν φτάνεις στην τελευταία όχι μόνο δεν πιστεύεις ότι είναι τόσες αλλά θα ευχόσουν ολόψυχα να ήσουν απλά κάπου στην μέση του μυθιστορήματος, ίσως και πιο πριν! Οι νέοι χαρακτήρες που εμφανίζονται σε αυτό είναι εξίσου ενδιαφέροντες με τους παλιούς και συμβάλουν τόσο στην ανανέωση -στην φρεσκάδα- της πλοκής όσο και στην ευκολία να ταυτιστείς με κάποιον από αυτούς και να ζήσεις έτσι την μυθοπλασία εκ των έσω!

Μην βιαστείτε πάντως να αναγνωρίσετε στα νέα πρόσωπα τον αγαπημένο σας ήρωα γιατί η Γυάλινη Πόλη είναι γεμάτη ανατροπές και εκπλήξεις… κρατήστε μια πισινή… μην σας βγουν αγκάθια εκείνος ο γλυκούλης ή αυτή η ψυχούλα που επιλέξατε! Καλή ανάγνωση!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Καθώς η Κλέρι ανακαλύπτει όλο και περισσότερα πράγματα για το παρελθόν της οικογένειάς της, αποκτά έναν αναπάντεχο σύμμαχο στο πρόσωπο του μυστηριώδη Κυνηγού, Σεμπάστιαν. Με τον Βάλενταϊν να συγκεντρώνει τις δυνάμεις του για να καταστρέψει όλους τους Κυνηγούς των Σκιών για πάντα, η μόνη ελπίδα των Κυνηγών για να τον νικήσουν είναι να συνεργαστούν με τους αιώνιους εχθρούς τους. Αλλά μπορούν τα Πλάσματα του Σκότους και οι Κυνηγοί των Σκιών να παραμερίσουν την έχθρα τους και να πολεμήσουν πλάι-πλάι; Και ενώ ο Τζέις συνειδητοποιεί πόσα πράγματα είναι τελικά διατεθειμένος να θυσιάσει για την Κλέρι, θα μπορέσει άραγε εκείνη να τιθασεύσει τις καινούριες της δυνάμεις προκειμένου να σωθεί η Γυάλινη Πόλη, όποιο κι αν είναι το τίμημα;
Η αγάπη είναι μια θανάσιμη δύναμη και τα μυστικά του παρελθόντος αποδεικνύονται εξίσου φονικά, καθώς η Κλέρι και ο Τζέις έρχονται αντιμέτωποι με τον Βάλενταϊν στο τρίτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς Θανάσιμα Εργαλεία.

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.