«Πόλη της Στάχτης», της Κασσάνδρας Κλερ - «City of Ashes», by Cassandra Clare .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Πόλη της Στάχτης», της Κασσάνδρας Κλερ – «City of Ashes», by Cassandra Clare

Δεν πέρασαν πολλοί μήνες -ευτυχώς για εμάς τους αναγνώστες- από την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου της τετραλογίας «Θανάσιμα Εργαλεία – Mortal Instruments» της Κασσάνδρας Κλερ, και το δεύτερο μέλος με τίτλο «Πόλη της Στάχτης» […]

Γράφει: Matia Gr
«Πόλη της Στάχτης», της Κασσάνδρας Κλερ – «City of Ashes», by Cassandra Clare

Πόλη της ΣτάχτηςΔεν πέρασαν πολλοί μήνες -ευτυχώς για εμάς τους αναγνώστες- από την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου της τετραλογίας «Θανάσιμα Εργαλεία – Mortal Instruments» της Κασσάνδρας Κλερ, και το δεύτερο μέλος με τίτλο «Πόλη της Στάχτης» είναι έτοιμο να το ξεκοκαλίσουμε. Νοέμβρης του 2010 πια, και σε μετάφραση της Φωτεινής Μοσχή, οι εκδόσεις Πλατύπους μας έκαναν ένα όμορφο φθινοπωρινό δωράκι… ε, μια αγωνία Α για το τι θα συμβεί στη συνέχεια της ιστορίας την είχαμε!

Όπως θα θυμάστε, στο τέλος του «Πόλη των Οστών», μετά την προδοσία και την εξαφάνιση του Χοτζ, οι τρεις έφηβοι -ο Τζέις, ο Άλεκ και η Ίζαμπελ- έχουν μείνει μόνοι στο Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης. Κάτι που δεν είναι βέβαια και τόσο καλό, αν αναλογιστούμε το εκρηκτικό ταμπεραμέντο τους καθώς και τα όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν ως Κυνηγοί Σκιών. Αυτό θα σκέφτηκαν και οι υψηλότεροι στην ιεραρχία από αυτούς και έστειλαν την Μάριζ Λάιτγουντ -μητέρα της Ίζαμπελ και του Άλεκ- εσπευσμένα από το Αλικάντε ώστε να βοηθήσει τα παιδιά και κυρίως να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σχετικά με τις προθέσεις του Τζέις.

Βλέπετε, οι αποκαλύψεις σχετικά με το ότι είναι γιος του σατανικού Βάλενταϊν και αδερφός της Κλέρι Φρέι, άλλαξαν άρδην τους ρόλους – θέση που είχαν τα πιόνια στην σκακιέρα της ιστορίας μας. Αλλά το Κονκλάβιο, το ανώτερο όργανο των Κυνηγών, δεν περιορίστηκε μόνο στα όσα πιθανόν να κατάφερνε η Μάριζ. Έστειλε μια επικουρική βοήθεια -αν μπορεί κάτι τόσο τρομακτικό να λεχθεί έτσι- την Ανακρίτρια…


«Ποια είναι η Ανακρίτρια;» ρώτησε η Κλέρι. Η λέξη της έφερνε στο νου εικόνες της Ιεράς Εξέτασης, βασανιστήρια, μαστίγιο και άλλα όργανα. «Τι μπορεί να κάνει;»
«Ανακρίνει τους Κυνηγούς εκ μέρους του Κονκλάβιου», της εξήγησε ο Λουκ. «Βεβαιώνεται ότι κανένας Νεφιλίμ δεν έχει παραβιάσει το Νόμο. Ανέκρινε όλα τα μέλη του Κύκλου μετά την Εξέγερση».
«Εκείνη καταράστηκε τον Χοτζ;» ρώτησε ο Τζέις. «Εκείνη σας έστειλε εδώ;»
«Εκείνη διάλεξε την εξορία μας και τη δική του τιμωρία. Δεν νιώθει τίποτα για μας και μισεί τον πατέρα σου».
«Δεν φεύγω», είπε ο Τζέις, που ήταν ακόμη πολύ χλωμός. «Τι θα σας κάνει αν έρθει και δεν με βρει εδώ; Θα πιστέψει ότι συνωμοτήσατε για να με κρύψετε. Θα τιμωρήσει εσάς, τον Άλεκ, την Ίζαμπελ και τον Μαξ».
Η Μάριζ δεν είπε τίποτα.
«Μάριζ, μην είσαι ανόητη», είπε ο Λουκ. «Θα σας κατηγορήσει πολύ περισσότερο αν αφήσετε τον Τζέις να φύγει. Το να τον κρατήσεις εδώ και να επιτρέψεις τη δοκιμασία του Ξίφους θα δείξει καλή πίστη».

Έτσι η φοβερή και τρομερή Ανακρίτρια Χέροντειλ έφτασε στο Ινστιτούτο, σηματοδοτώντας την έναρξη των νέων περιπετειών των αγαπημένων μας εφήβων. Αρχής γενομένης από τον εγκλεισμό του Τζέις στις φυλακές της Σιωπηλής Πόλης.

Θα πιστέψει η Ανακρίτρια ότι ο Τζέις δεν έχει αλλάξει στρατόπεδο; Κι αν όχι ποια στάση θα κρατήσουν οι Λάιτγουντ που τον θεωρούν μέλος της οικογένειας τους και η Κλέρι, η φυσική του αδερφή; Ο Λουκ; Ως αρχηγός πλέον της αγέλης των λυκανθρώπων, θα συνεχίσει να στηρίζει την Κλέρι, μια Κυνηγό; Αυτά αλλά και πολλά άλλα ερωτήματα θα απαντηθούν καθώς εσείς θα απολαμβάνετε την ανάγνωση του «Πόλη της Στάχτης», της Κασσάνδρας Κλερ.

Ήρωες που είχαμε γνωρίσει από το πρώτο βιβλίο συνεχίζουν να δρουν και στο δεύτερο, όπως ο Σάιμον ο παιδικός φίλος της Κλέρι και ο Λουκ. Ενώ, άτομα που απλά είχε αναφερθεί η ύπαρξη τους, έρχονται στο προσκήνιο, όπως το ζεύγος Λαίτγουντ και ο τρίτος -και μικρότερος- γιος τους ο Μαξ. Οι ρούνοι εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των ηρώων, ενώ ο Βάλενταϊν γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος αφού μετά το Θανάσιμο Κύπελλο που είχε υφαρπάξει στο «Πόλη των Οστών», καταφέρνει να κλέψει και το Θανάσιμο Ξίφος. Έτσι, με δύο Θανάσιμα Εργαλεία στην κατοχή του, το μέλλον του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε, γίνεται ακόμα πιο αβέβαιο… απελπιστικά πιο αβέβαιο!

Η ταλαντούχα συγγραφέας μας έδωσε ακόμα ένα γρήγορο στην ανάγνωση βιβλίο, γεμάτο δράση, τρομακτικά Όντα και απίθανους Κυνηγούς που παλεύουν να διατηρήσουν την φυσική τάξη των πραγμάτων με νύχια και με δόντια. Η αδρεναλίνη χτυπά κόκκινο σε πολλά σημεία του μυθιστορήματος, κάνοντας την πιθανότητα να εγκαταλείψεις το διάβασμα του, πρακτικά μηδενική. Για καλή μας τύχη, το «Γυάλινη Πόλη» που ακολουθεί θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία σε μόλις δύο μήνες, τον Ιανουάριο του 2011. Μέχρι τότε υπομονή… 🙂

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Το μόνο που θέλει η Κλέρι Φρέι είναι να ξαναγίνει η ζωή της φυσιολογική. Πώς είναι όμως δυνατόν κάτι τέτοιο όταν είσαι μια Κυνηγός Δαιμόνων, η μητέρα σου έχει πέσει σε ένα ανεξήγητο κώμα, και μπορείς να δεις ξαφνικά έναν ολόκληρο κόσμο από λυκανθρώπους, νεράιδες και βρικόλακες; Η Κλέρι θα ήθελε να περνάει περισσότερο χρόνο με τον κολλητό της, τον Σάιμον. Όμως, οι Κυνηγοί των Σκιών δεν την αφήνουν, ειδικά ο πανέμορφος Τζέις, που μόλις έχει μάθει ότι είναι αδερφός της. Και η μοναδική ευκαιρία της Κλέρι να σώσει τη μητέρα της είναι να κυνηγήσει τον αποστάτη Κυνηγό Βάλενταϊν, που είναι μάλλον παράφρων, σίγουρα σατανικός, όπως επίσης και… πατέρας της. Όταν εξαφανίζεται και το δεύτερο από τα Θανάσιμα Αντικείμενα, η τρομερή Ανακρίτρια υποπτεύεται τον Τζέις. Θα μπορούσε πραγματικά ο Τζέις να προδώσει όλα όσα πιστεύει για να βοηθήσει τον πατέρα του;

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.