«Κουρδιστή Πριγκίπισσα», Κασσάνδρα Κλερ - «Clockwork Princess», Cassandra Clare .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Κουρδιστή Πριγκίπισσα», Κασσάνδρα Κλερ – «Clockwork Princess», Cassandra Clare

Μια ήρεμη περίοδος αργοκυλά στο Ινστιτούτο του Λονδίνου. Η Τέσα προβάρει το νυφικό για τον επερχόμενο γάμο της με τον Τζεμ. Ο Γουίλ προπονεί την αδελφή του Σέσιλι στον χειρισμό όπλων προσπαθώντας, ίσως, μέσα […]

Γράφει: Matia Gr
«Κουρδιστή Πριγκίπισσα», Κασσάνδρα Κλερ – «Clockwork Princess», Cassandra Clare

Κουρδιστή Πριγκίπισσα

Μια ήρεμη περίοδος αργοκυλά στο Ινστιτούτο του Λονδίνου. Η Τέσα προβάρει το νυφικό για τον επερχόμενο γάμο της με τον Τζεμ. Ο Γουίλ προπονεί την αδελφή του Σέσιλι στον χειρισμό όπλων προσπαθώντας, ίσως, μέσα από την άσκηση να ξεχάσει ή να θάψει τα αισθήματα που τρέφει για την Τέσα. Το γλυκόπικρο αυτό κλίμα στην κατοικία των Κυνηγών των Σκιών, ήρθε να ταράξει η είδηση ότι ο Μπένεντικτ Λάιτγουντ είχε πλέον μεταμορφωθεί σε δαίμονα, κάτι βέβαια που -τουλάχιστον για τον διαβασμένο Γουίλ- ήταν αναμενόμενο, αφού αυτή είναι η τραγική κατάληξη όσων πάσχουν από δαιμονο-βλογιά.


Η Σέσιλι ούρλιαξε. Μια σκιά έκρυψε τον ήλιο, και η σειρά των θάμνων μπροστά από τον Γουίλ διαλύθηκε. Βρέθηκε να κοιτάζει τον σκούρο κόκκινο οισοφάγο του τεράστιου σκουληκιού. Κλωστές από σάλιο κρέμονταν ανάμεσα στα τεράστια δόντια του. Ο Γουίλ έκανε να πιάσει το σπαθί στη ζώνη του, αλλά το σκουλήκι έκανε ήδη προς τα πίσω, με ένα μαχαίρι να προεξέχει από το πλάι του λαιμού του. Ο Γουίλ το αναγνώρισε χωρίς να γυρίσει. Ήταν του Τζεμ. Άκουσε τον παραμπατάι του να φωνάζει μια προειδοποίηση, και μετά το σκουλήκι ορμούσε ξανά προς τον Γουίλ, κι εκείνος τίναξε το σπαθί του προς τα πάνω, διαπερνώντας το κάτω μέρος του σαγονιού του. Αίμα ανέβλυζε ανάμεσα από τα δόντια του, πιτσιλίζοντας τον εξοπλισμό του Γουίλ με ένα συριγμό.

Το σκουλίκι-δαίμονας-Λάιτγουντ εξολοθρεύτηκε, αλλά το μήνυμα που είχε γράψει με το ίδιο του το αίμα, στον τοίχο του γραφείου του, πριν την πλήρη μεταμόρφωση του, δεν προμήνυε τίποτα καλό!

Οι Δαιμονικές Μηχανές δεν έχουν οίκτο.
Οι Δαιμονικές Μηχανές δεν έχουν μεταμέλεια.
Οι Δαιμονικές Μηχανές δεν έχουν αριθμό.
Οι Δαιμονικές Μηχανές δεν θα σταματήσουν ποτέ να έρχονται.

Όπως δεν θα σταματήσουν, απ’ ό,τι φαίνεται, και τα προβλήματα των αγαπημένων μας ηρώων. Προβλήματα όχι μόνο έξω από τον κύκλο των Κυνηγών των Σκιών αλλά και μέσα από αυτόν!

Πρώτο και καλύτερο η επιδείνωση της υγείας του Τζεμ! Η δόση της ουσίας που τον κρατάει στην ζωή έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ την ίδια στιγμή ο σατανικός Μόρτμειν έχει αγοράσει όλες τις διαθέσιμες ποσότητες που υπήρχαν από αυτή στο Λονδίνο· με τι σκοπό άραγε; Δεύτερο σημαντικό πρόβλημα τα παιχνίδια εξουσίας που, όπως σε κάθε κλειστή κάστα, πολλές φορές γίνονται ανελέητα. Τρίτο αλλά όχι και μικρότερο, ο Μάγιστρος Μόρτμειν· κάπου κρυμμένος ετοιμάζει τον μηχανικό στρατό του -τις Δαιμονικές Μηχανές- για μια μαζική, πιθανότατα την τελική, επίθεση στους Κυνηγούς.

Τις Δαιμονικές Μηχανές που όπως διαπίστωσαν με τον σκληρό τρόπο οι ένοικοι του Ινστιτούτου του Λονδίνου, είναι εξελιγμένα μοντέλα. Μηχανικοί στρατιώτες που η καταστροφή τους είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη… μήπως η ζυγαριά άρχισε να γέρνει επικίνδυνα προς την πλευρά του κακού; Και να ήταν μόνο αυτό! Ο εξελιγμένος στρατός του Μάγιστρου έχει και παρέα…


«Μα είσαι νεκρή», είπε με κομμένη την ανάσα η Τέσα, κάνοντας ένα βήμα προς τα πίσω. «Σε είδα να πεθαίνεις…»
Διέκοψε τη φράση της με μια στριγκλιά καθώς μακριά μεταλλικά χέρια τυλίχτηκαν γύρω της από πίσω, σηκώνοντας τη στον αέρα. Το σπαθί της έπεσε στο έδαφος καθώς η λαβή ενός αυτόματου σφίχτηκε γύρω της, και η κυρία Μπλακ της χαμογέλασε με εκείνο το τρομερό παγωμένο χαμόγελο της.

Αναλυτικότερα και απείρως απολαυστικότερα στις 630 λαχταριστές σελίδες του «Κουρδιστή Πριγκίπισσα», της Κασσάνδρας Κλερ, που κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις Πλατύπους σε μετάφραση της Πηνελόπης Τριαδά. Το βιβλίο αυτό αποτελεί τον επίλογο της τριλογίας Δαιμονικές Μηχανές που είναι prequel της σειράς Θανάσιμα Εργαλεία.

Ένας εξαιρετικός επίλογος σε μια θαυμάσια τριλογία. Η ταλαντούχα πασίγνωστη συγγραφέας σε αυτό το βιβλίο έβαλε θαρρώ όλη της την τέχνη. Είναι ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα που έχει ότι μπορεί να ζητήσει ένας αναγνώστης… καλοδουλεμένη πλοκή, άριστα σκιαγραφημένους χαρακτήρες, αγωνία, δράση, συγκινητικές αλλά και κωμικές σκηνές, πολλές πολλές ανατροπές και ένα τέλος που σε κάνει να εύχεσαι να βρισκόσουν στην χαραυγή και όχι στο δείλι αυτής της ιστορίας.

Με το «Κουρδιστή Πριγκίπισσα», τα βιβλία με πρωταγωνιστές τους Κυνηγούς Σκιών της Κασσάνδρας Κλερ γίνονται οκτώ. Οκτώ (!) χορταστικά μυθιστορήματα που το κάθε ένα είναι και ένα υπέροχο ταξίδι, στο οποίο δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή να πλήττω… ακριβώς το αντίθετο! Το ότι σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα, δεν θέλει ερώτημα. Αυτό που θέλει λίγο σκέψη είναι από ποια σειρά (αν δεν έχετε ήδη διαβάσει κάποιο από αυτά) να ξεκινήσετε την ανάγνωση… από τα Θανάσιμα Εργαλεία ή από τις Δαιμονικές Μηχανές; Τείνω προς την άποψη να κάνετε αυτό το ταξίδι ξεκινώντας από την κανονική σειρά, τα Θανάσιμα Εργαλεία, και να αφήσετε την prequel ως επιδόρπιο! Όπως και να έχει πάντως, είμαι σίγουρος ότι θα τα λατρέψετε. Καλή ανάγνωση! 🙂

Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:

ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΠΟΤΕ…

Η Τέσα Γκρέι θα έπρεπε να είναι ευτυχισμένη – δεν είναι όλες οι νύφες ευτυχισμένες; Ωστόσο, καθώς προετοιμάζεται για το γάμο της, ένα δίχτυ σκιών αρχίζει να τυλίγεται γύρω από τους Κυνηγούς του Ινστιτούτου του Λονδίνου. Ένας νέος δαίμονας εμφανίζεται, ένας δαίμονας που τον συνδέει αίμα και μυστικότητα με τον Μόρτμεϊν, τον άντρα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το στρατό του από ανελέητα αυτόματα, τις Δαιμονικές Μηχανές, για να καταστρέψει τους Κυνηγούς των Σκιών. Ο Μόρτμεϊν χρειάζεται μονάχα ένα τελευταίο κομμάτι για να ολοκληρώσει το σχέδιό του.
Χρειάζεται την Τέσα.
Η Σάρλοτ Μπράνγουελ, επικεφαλής του Ινστιτούτου, προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τον Μόρτμεϊν πριν αυτός χτυπήσει. Και ο Τζεμ και ο Γουίλ, τα αγόρια που διεκδικούν την καρδιά της Τέσα, θα κάνουν τα πάντα για να τη σώσουν. Γιατί παρόλο που ο Τζεμ και η Τέσα είναι αρραβωνιασμένοι, ο Γουίλ εξακολουθεί να είναι ερωτευμένος μαζί της.
Τα τελευταία λόγια ενός ετοιμοθάνατου Κυνηγού των Σκιών παρέχουν το στοιχείο που ίσως να οδηγήσει την Τέσα και τους φίλους της στον Μόρτμεϊν. Αλλά η μικρή τους ομάδα δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει μόνη της, και ο πανίσχυρος Ύπατος αμφισβητεί ότι ο Μόρτμεϊν έρχεται. Εγκαταλελειμμένοι από συμμάχους, οι Κυνηγοί βρίσκονται παγιδευμένοι όταν ο Μόρτμεϊν υφαρπάζει το φάρμακο που κρατάει τον Τζεμ ζωντανό. Με τον καλύτερό του φίλο να βρίσκεται στο κατώφλι του θανάτου, ο Γουίλ πρέπει να ρισκάρει τα πάντα για να σώσει το κορίτσι που αγαπούν και οι δύο.
Για να εξασφαλίσει χρόνο στον Γουίλ, ο μάγος Μάγκνους Μπέιν ενώνει τις δυνάμεις του με τον Χένρι Μπράνγουελ για να δημιουργήσουν μια εφεύρεση που θα τους βοηθήσει να νικήσουν τον Μόρτμεϊν. Ενώ όλοι προσπαθούν να σώσουν την Τέσα και το μέλλον των Κυνηγών των Σκιών, το οποίο βρίσκεται στα χέρια της, η Τέσα συνειδητοποιεί ότι ο μόνος που μπορεί να τη σώσει είναι ο εαυτός της – γιατί με την ανακάλυψη της αληθινής της φύσης, η Τέσα μπορεί να γίνει πιο ισχυρή απ’ όσο ονειρεύτηκε ποτέ. Όμως, μπορεί ένα κορίτσι μόνο του, ακόμα και ένα κορίτσι που ορίζει τη δύναμη των αγγέλων, να νικήσει έναν ολόκληρο στρατό;
Κίνδυνος και προδοσία, μυστικά και μαγεία, και οι μπλεγμένες κλωστές της αγάπης και της απώλειας περιπλέκονται καθώς οι Κυνηγοί των Σκιών ωθούνται στο χείλος της καταστροφής στον συγκλονιστικό αυτό επίλογο της τριλογίας των Δαιμονικών Μηχανών.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.