«Πόλη των χαμένων ψυχών», της Κασσάνδρας Κλερ - «City of lost souls», by Cassandra Clare .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Πόλη των χαμένων ψυχών», της Κασσάνδρας Κλερ – «City of lost souls», by Cassandra Clare

Το αναμέναμε μετά -βαΐων και κλάδων- την άνοιξη και τελικά μας ήρθε το φθινόπωρο (Νοέμβριος, 2012) του ίδιου χρόνου… ανεβάζοντας την αγωνία μας στα ύψη! Ο λόγος φυσικά για το πολυαναμενόμενο πέμπτο βιβλίο της […]

Γράφει: Matia Gr
«Πόλη των χαμένων ψυχών», της Κασσάνδρας Κλερ – «City of lost souls», by Cassandra Clare

Πόλη των χαμένων ψυχών
Το αναμέναμε μετά -βαΐων και κλάδων- την άνοιξη και τελικά μας ήρθε το φθινόπωρο (Νοέμβριος, 2012) του ίδιου χρόνου… ανεβάζοντας την αγωνία μας στα ύψη! Ο λόγος φυσικά για το πολυαναμενόμενο πέμπτο βιβλίο της σειράς Θανάσιμα Εργαλεία, της αγαπημένης μας Κασσάνδρας Κλερ. Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2012, από τις εκδόσεις Πλατύπους σε μετάφραση της Φωτεινής Μοσχή. Ας μην καθυστερούμε όμως! Πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε όσα έχει για εμάς η ταλαντούχα συγγραφέας στο εν λόγω μυθιστόρημα…

Στο τέλος του προηγουμένου βιβλίου της σειράς, η μητέρα των δαιμόνων, η Λίλιθ, είχε εξοντωθεί από τον Σάιμον. Ο Σεμπάστιαν -ο αδερφός της Κλέρι- κείτονταν νεκρός σε μία ταράτσα, όπου φύλαγε το σώμα του ο Τζέις, μέχρι να διευθετηθούν τα ζητήματα που προέκυψαν μετά τα τελευταία γεγονότα. Όταν όμως ανέβηκαν δύο Κυνηγοί των Σκιών στην οροφή του κτηρίου για να συναντήσουν τον Τζέις, τόσο εκείνος όσο και το σώμα του Σεμπάστιαν είχαν κάνει φτερά!

Το Κονκλάβιο έθεσε την εύρεση τους στην πιο υψηλή προτεραιότητα και μία αναζήτηση σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη ξεκίνησε. Μια αναζήτηση όμως που δύο εβδομάδες μετά δεν είχε αποφέρει καρπούς και υποβιβάστηκε στη λίστα των επειγόντων της διοίκησης των Κυνηγών των Σκιών, μιας και προέκυψαν άλλα πιο σοβαρά -κατά την άποψη τους- θέματα.

Ο στενός κύκλος εκείνων που αγαπούν τον Τζέις, δεν έχει πλέον εναλλακτική! Πρέπει να πάρουν την ευθύνη των ερευνών στα χέρια τους…


«Τότε να πάει στο διάβολο το Συμβούλιο. Θα τον βρούμε μόνοι μας», είπε η Κλέρι.
«Κλέρι… αν ήταν δυνατόν… δεν νομίζεις ότι θα είχαμε ήδη…;» πήγε να πει ο Άλεκ.
«Κάναμε ό,τι ήθελε το Κονκλάβιο να κάνουμε», είπε η Ίζαμπελ. «περιπολίες, έρευνες. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι».
«Που παραβιάζουν το νόμο, εννοείς», είπε ο Άλεκ. Φάνηκε να διστάζει. Η Κλέρι ήλπιζε ότι δεν θα επαναλάμβανε το μότο των Κυνηγών όσον αφορά τους Νόμους: Sed lex, dura lex. “Ο Νόμος είναι σκληρός, αλλά είναι ο Νόμος”. Πίστευε ότι δεν θα το άντεχε.
«Η Βασίλισσα των Σίιλι μου πρόσφερε μαι χάρη», είπε η Κλέρι. «Στο πάρτι με τα πυροτεχνήματα στην Άιντρις». Η ανάμνηση εκείνης της νύχτας, του πόσο χαρούμενη ήταν, έκανε την καρδιά της να σφιχτεί για μια στιγμή και αναγκάστηκε να σταματήσει και να ξαναβρεί την αναπνοή της. «Και έναν τρόπο να επικοινωνήσω μαζί της».
«Η Βασίλισσα των Ξωτικών δεν δίνει τίποτα χωρίς αντάλλαγμα».
«Το ξέρω. θα σηκώσω οποιοδήποτε τίμημα στους ώμους μου».

Πρόθυμη είναι να δώσει ότι της ζητηθεί, είναι όμως και ικανή; Περνά από το χέρι της αυτό που θα ζητήσει η Βασίλισσα ως αντάλλαγμα για την βοήθεια που θα της ζητήσουν; Πρόθυμοι βέβαια να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους είναι και ο Άλεκ, η Ίζαμπελ και ο Σάιμον. Θα αναρωτιέστε βέβαια, τι ζήτησε η Βασίλισσα… Για να βοηθήσει στην ανακάλυψη του Τζέις και του Σεμπάστιαν, θέλει δύο δακτυλίδια που δίνουν την δυνατότητα σε όσους τα φοράν, να επικοινωνούν μεταξύ τους τηλεπαθητικά. Δύο δακτυλίδια που βρίσκονται σε μια προθήκη της βιβλιοθήκης, στο Ινστιτούτο!

Η Κλέρι αποφάσισε, όπως πιθανόν να φαντάζεστε, ότι θα ρισκάρει να κλέψει τα δακτυλίδια από την έδρα των Κυνηγών στη Νέα Υόρκη. Όταν όμως βρέθηκε στη βιβλιοθήκη με σκοπό να εκτελέσει την απόφαση της, άνοιξε ξαφνικά η πόρτα και μέσα μπήκαν… ο Τζέις και ο Σεμπάστιαν! Όλοι τους έψαχναν σε ανατολή και δύση, κι εκείνοι εμφανίστηκαν στο πιο απίθανο μέρος… στη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης. Εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν βέβαια τάχιστα, αφού προηγουμένως όμως “δανείστηκαν” ένα βιβλίο από τα χιλιάδες που φιλοξενούνταν στα ράφια της.

Κι αν όλα αυτά δεν σας φαίνονται παράξενα, τι έχετε να πείτε για το γεγονός ότι ο Σεμπάστιαν είναι ζωντανός και ότι οι δύο νεαροί άντρες φέρονται ο ένας στον άλλο σαν στενοί φίλοι; Συμφωνώ, τα δύο αυτά γεγονότα και ειδικά το δεύτερο σκαρφαλώνουν και καταλαμβάνουν την κορυφή της λίστας των απίστευτων πραγμάτων. Όλα όμως έχουν μια εξήγηση, την οποία δεν πιστεύω να περιμένετε να σας φανερώσω σε αυτές τις γραμμές; Το «Πόλη των χαμένων ψυχών», της Κασσάνδρας Κλερ, σας περιμένει στα βιβλιοπωλεία για να σας λύσει όλες τις απορίες με τον πλέον απολαυστικό τρόπο. Αυτόν της ανάγνωσης ενός εξαιρετικού μυθιστορήματος φαντασίας!

Είναι αξιοθαύμαστο το πως μια συγγραφέας -ταλαντούχα αναμφισβήτητα- μπορεί και κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη στα ύψη, μετά από τόσα βιβλία σε μία σειρά. Πέντε είναι αυτά των Θανάσιμων Εργαλίων και ήδη έχουμε διαβάσει και δύο από την prequel σειρά Δαιμονικές Μηχανές. Και έχουμε ακόμα πολύ μέλλον… στο τέλος του βιβλίου υπάρχει “παράθυρο” για έκτο… ευτυχώς για εμάς που αγαπάμε την πένα της Κλερ.

Το αν αξίζει να τρέξετε στα βιβλιοπωλεία το γνωρίζετε. Δεν είναι τυχαία η τεράστια επιτυχία των βιβλίων αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Κοινό χαρακτηριστικό όλων τους… η καλοδουλεμένη και συνεχώς ανανεούμενη πλοκή, οι έντονοι χαρακτήρες των ηρώων, και ένας τρόπος γραφής που συνδυάζει τα δύο προηγούμενα δημιουργώντας ένα ιδιαιτέρως απολαυστικό και εξαιρετικά εθιστικό στην ανάγνωση μυθιστόρημα. Το ότι δεν θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας, είναι απλά γεγονός. Γι’ αυτό ξεκινήστε το κάποιο απόγευμα Παρασκευής, νωρίς νωρίς γιατί είναι και 625 σελίδες! Τέλειο ε; Το ξέρω… άντε μην σας καθυστερώ… τρέξτε στα βιβλιοπωλεία και καλή ανάγνωση!!!

Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:

Η μητέρα των δαιμόνων, Λίλιθ, έχει εξοντωθεί και ο Τζέις έχει απελευθερωθεί από τα δεσμά της. Όμως όταν καταφθάνουν οι Κυνηγοί των Σκιών βρίσκουν μόνο αίμα και σπασμένα γυαλιά. Δεν έχει εξαφανιστεί μόνο το αγόρι που η Κλέρι αγαπάει, αλλά και το αγόρι που μισεί: ο αδερφός της ο Σεμπάστιαν, που είναι αποφασισμένος να κάνει τους Κυνηγούς των Σκιών να γονατίσουν.
Η μαγεία του Κονκλάβιου αδυνατεί να εντοπίσει οποιονδήποτε από τους δύο, αλλά ο Τζέις δεν μπορεί να μείνει μακριά από την Κλέρι. Όταν ξανασυναντιούνται, η Κλέρι ανακαλύπτει τη φρίκη της μαγείας της Λίλιθ: ο Τζέις και ο Σεμπάστιαν είναι δεμένοι μεταξύ τους, και ο Τζέις είναι υπηρέτης του κακού. Το Κονκλάβιο είναι αποφασισμένο να καταστρέψει τον Σεμπάστιαν, αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βλάψει τον ένα χωρίς να καταστρέψει τον άλλο.
Μόνο ελάχιστοι πιστεύουν ότι ο Τζέις μπορεί να σωθεί. Ο Άλεκ, ο Μάγκνους, ο Σάιμον και η Ίζαμπελ παζαρεύουν με τη σατανική Βασίλισσα των Σίιλι, δοκιμάζουν συμμαχίες με δαίμονες και στο τέλος στρέφονται στις αμείλικτες Σιδηρές Αδελφές, που ίσως να μπορούν να σφυρηλατήσουν ένα όπλο ικανό να σπάσει το δεσμό μεταξύ του Σεμπάστιαν και του Τζέις. Αν οι Σιδηρές Αδελφές δεν μπορέσουν να τους βοηθήσουν, η μόνη τους ελπίδα θα είναι να προκαλέσουν τον Παράδεισο και την Κόλαση – εγχείρημα που μπορεί να κοστίσει τη ζωή τους.
Και πρέπει να το κάνουν χωρίς την Κλέρι. Γιατί η Κλέρι παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι ολομόναχη. Το τίμημα της ήττας δεν θα είναι μόνο η ζωή της αλλά και η ψυχή του Τζέις. Θα κάνει τα πάντα για τον Τζέις, αλλά μπορεί να τον εμπιστευτεί; Ή μήπως είναι πραγματικά χαμένος; Ποιο τίμημα είναι υπερβολικά ψηλό, ακόμα και για την αγάπη;

Αγάπη. Αίμα. Προδοσία. Εκδίκηση. Το σκοτάδι απειλεί να καταπιεί τους Κυνηγούς σε αυτό το συγκλονιστικό πέμπτο βιβλίο της σειράς των Θανάσιμων Εργαλείων.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.