Αγάθα η περίεργη μαγισσούλα, Λίντα Πατσοούρκοβα .: Βιβλία .: Ματιά
 

Αγάθα η περίεργη μαγισσούλα, Λίντα Πατσοούρκοβα

Από τις εκδόσεις Tales Quest, τον Οκτώβριο του 2021, κυκλοφόρησε το παιδικό βιβλίο “Αγάθα η περίεργη μαγισσούλα”, της Λίντα Πατσοούρκοβα, με εικονογράφηση της Καταρίνα Κρατοχβίλοβα και σε μετάφραση από τη τσεχική γλώσσα της Άννας Τσακαλίδου.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
Αγάθα η περίεργη μαγισσούλα, Λίντα Πατσοούρκοβα
Αγάθα η περίεργη μαγισσούλα, Λίντα ΠατσοούρκοβαΑγάθα η περίεργη μαγισσούλα, Λίντα Πατσοούρκοβα

Υπόθεση βιβλίου

Μια μικρούλα, καλή, αξιαγάπητη μαγισσούλα είναι η Αγάθα και έχει ένα σπουδαίο έργο να επιτελέσει. Την έχουν στείλει βλέπετε οι μεγάλες οι μάγισσες, να εξερευνήσει τον κόσμο των ανθρώπων και να τους μεταφέρει τα όσα είδε και έζησε! Ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα αποστολή και θα ήταν μάλιστα πολύ διασκεδαστική αν μπορούσε κατά την διάρκειά της να χρησιμοποιήσει τις μαγικές τις δυνάμεις. Αυτό όμως της έχει ρητά απαγορευτεί!

Μα γιατί να της θέσουν αυτό τον κανόνα! Πόσο δύσκολη είναι τώρα η ζωή για την μικρή μας μάγισσα, αφού δεν επιτρέπεται να κάνει τα μαγικά της. Ο κόσμος των ανθρώπων είναι ένας κόσμος χωρίς γεύση, χωρίς διασκέδαση, γεμάτος από παράξενα ζώα και άνοστα φαγητά.

Τίποτα δεν πτοεί όμως την Αγάθα! Είναι αποφασισμένη να μείνει στον κόσμο των ανθρώπων όσο χρειαστεί έτσι ώστε να δοκιμάσει όσο περισσότερα μπορεί. Να, απέκτησε και μια φίλη! Επιτέλους κάτι φωτεινό διαφαίνεται στον ορίζοντα. Και τα ωραία δεν σταματούν εδώ! Η φίλη της Αγάθα την προσκάλεσε στο πάρτι των γενεθλίων της!

Άραγε τι δώρο θα πρέπει να της πάει; Έναν βάτραχο; Μια νυχτερίδα; Πως; δεν κάνουν τέτοια δώρα οι άνθρωποι; Απίστευτο!


Αυγά, αλεύρι, φρούτα…
Τι άλλο θα χρειαστώ άραγε
για να φτιάξω μια τούρτα;
Στο βιβλίο μαγειρικής γράφουν πως αρκεί να τα βάλει κανείς όλα μαζί και να τα ανακατέψει πολύ καλά.
Τελικά η μαγειρική δεν είναι τόσο δύσκολη όσο νόμιζα.

Αυτά είπε η μικρή μαγισσούλα και απόρησε με την διαφορά που έβλεπε ανάμεσα στην τούρτα που είχε φτιάξει και σε αυτήν που υπήρχε στην φωτογραφία της συνταγής! Άραγε θα αρέσει στην φίλη της; Ή μήπως μόλις την δει και τη δοκιμάσει θα αρχίσει να γκρινιάζει σαν τον αγαπημένο πιστό φίλο της Αγάθα, τον Αζαζέλ;

Ποιος είναι ο Αζαζέλ; Μα, δεν είναι άλλος από τον γατούλη της τον πορτοκαλή. Αυτόν που συνήθως γκρινιάζει με το κάθε τι. Συνήθως, γιατί σήμερα, την ημέρα που η κυρά του η Αγάθα έχει αποφασίσει να τον πάει σεργιάνι στον κόσμο των ανθρώπων, ο Άζι -έτσι τον φωνάζει- δεν γκρίνιαξε ούτε στιγμή! Ίσα ίσα που ακόμη κι όταν στο πάρκο απέσπασε την προσοχή όλων των σκύλων που έκαναν την βόλτα τους, αυτός κατάφερε με τρόπο… μαγικό να τους τρέψει σε άτακτη φυγή!

Ουπς! Επιτρέπεται στον Αζαζέλ να κάνει μαγικά; Χμ… προβλήματα μυρίζομαι και δεν έχουν καθόλου ευχάριστη οσμή!

Για να δούμε, τι θα δούμε;


Αγοράστε το βιβλίο “Αγάθα η περίεργη μαγισσούλα”, της Λίντα Πατσοούρκοβα, κάνοντας κλικ εδώ.


Κριτική και εντυπώσεις

Τι συναρπαστικό που είναι αυτό το κορίτσι! Ναι, για τη μικρή Αγάθα λέω, που λατρεύει να πετάει με την σκούπα της! Θα μου πείτε, “πετάνε οι σκούπες και τα σκουπόξυλα;” “Βεβαίως και πετάνε” θα σας απαντήσω! Άλλωστε μιλάμε για τον κόσμο των μαγισσών, και όχι για τον κόσμο των ανθρώπων.

Έλα όμως που η μικρή μας ηρωίδα, στο παιδικό βιβλίο “Αγάθα η περίεργη μαγισσούλα” της Λίντα Πατσοούρκοβα, δεν ζει στον μαγικό δικό της κόσμο αλλά στον πολύ παράξενο -για εκείνη- κόσμο των Ανθρώπων και μάλιστα με την απαγόρευση να κάνει κάτι που αποτελούσε για εκείνη απλή καθημερινότητα… να κάνει μαγικά!

Από αυτό το γεγονός ξεκινούν και όλες οι διασκεδαστικές καταστάσεις που θα ζήσει στον κόσμο μας η μικρή μαγισσούλα. Πως θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα με όλους εμάς; Το γεγονός βέβαια πως εκτός από γλυκούτσικη είναι και πολυμήχανη, με γεμίζει με αισιοδοξία ό,τι θα βρει τον τρόπο να επιβιώσει κοντά μας· όσο χρειάζεται δηλαδή για να φέρει εις πέρας την αποστολή της.

Οι απίστευτες περιπέτειες που θα ζήσει η Αγάθα ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου με δύο μαγικούς τρόπους… το αβίαστο κείμενο της Λίντα Πατσοούρκοβα και την εκφραστική, με υπέροχες υδατογραφίες, αισθαντική εικονογράφηση της Καταρίνα Κρατοχβίλοβα.

Τσέχες στην καταγωγή και οι δύο ταλαντούχες δημιουργοί με εντυπωσιακά έργα στο βιογραφικό τους. Στη χώρα μας, το “Αγάθα η περίεργη μαγισσούλα” είναι το πρώτο δημιούργημά τους που εκδόθηκε, σε μετάφραση της Άννας Τσακαλίδου με την γνωστή ποιότητα που χαρακτηρίζει όλα τα βιβλία των εκδόσεων Tales Quest.

To τρυφερό και ενθαρρυντικό αυτό ανάγνωσμα θα εξάψει τη φαντασία των μικρών αναγνωστών και θα τους δείξει πως να βλέπουν τα πράγματα από τελείως διαφορετικές όψεις· πράγμα ιδιαιτέρως απαραίτητο τόσο για την συναισθηματική τους ανάπτυξη όσο και για την ενσυναίσθηση, αλλά και την δημιουργική σκέψη.

Θα συμφωνήσουμε πιστεύω όλοι με το ότι…


Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγνό από την παιδική φαντασία. Αφήστε τα παιδιά να ονειρεύονται.

Θα δείξει σε όλους τους μικρούς περίεργους αναγνώστες πως είναι ο κόσμος των μεγάλων μέσα από τα μάτια μιας μικρής μαγισσούλας. Και το πιο σπουδαίο; Τους αφήνει να παραμείνουν ακόμη παιδιά.

Θέλουμε άραγε από ένα παιδικό βιβλίο κάτι άλλο; Όχι θαρρώ, οπότε… σπεύσατε!

Οπισθόφυλλο

Η μικρή μαγισσούλα Αγάθα είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον κόσμο των ανθρώπων. Πώς θα της φανεί άραγε; Λοιπόν, θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλες εκπλήξεις!

Εάν μια νυχτερίδα ή ένας βάτραχος δεν είναι το κατάλληλο δώρο γενεθλίων, τότε τι πρέπει να πάρει μαζί της στο πάρτι; Αν όχι για να μπορούν να πετούν, τότε ποιος είναι ο λόγος που οι οδοκαθαριστές έχουν σκούπες;

Έχει τόσες πολλές ερωτήσεις, αλλά η μαγεία και τα ξόρκια δεν της χρησιμεύουν ιδιαίτερα. Τρεις διασκεδαστικές περιπέτειες της μαγισσούλας Αγάθας στον κόσμο των ανθρώπων για μικρούς περίεργους αναγνώστες που τους αρέσει να ανακαλύπτουν καινούρια πράγματα.


Αγοράστε το βιβλίο “Αγάθα η περίεργη μαγισσούλα”, της Λίντα Πατσοούρκοβα, κάνοντας κλικ εδώ.


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Αγάθα η περίεργη μαγισσούλα
Zvědavá čarodějka Agáta

Συγγραφέας

Λίντα Πατσοούρκοβα
Linda Pacourková

Εικονογράφος

Καταρίνα Κρατοχβίλοβα
Katarina Kratochvílová

Μετάφραση

Άννα Τσακαλίδου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Tales Quest

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβριος 2021

Αριθμός σελίδων

64

ISBN

978-618-81330-4-4

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.