«Εξωφρενικά τροφο-πειράματα», Νικ Άρνολντ - Nick Arnold .: Διάφορα βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Εξωφρενικά τροφο-πειράματα», Νικ Άρνολντ – Nick Arnold

Τα εξωφρενικά τροφο-πειράματα θα βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της φυσικής και της χημείας που κρύβεται μέσα στην ίδια τους την κουζίνα.

Γράφει: Matia Gr
«Εξωφρενικά τροφο-πειράματα», Νικ Άρνολντ – Nick Arnold

Η ώρα του φαγητού μπορεί να είναι δύσκολη – ιδιαίτερα όταν οι γονείς σας δε σας αφήνουν να μιλάτε στο τραπέζι και σας αναγκάζουν να μασάτε την κάθε μπουκιά 144 φορές.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το φαγητό δεν μπορεί να είναι διασκεδαστικό. Το βιβλίο της Εξωφρενικής Βιβλιοθήκης που κρατάτε στα χέρια σας έχει σκοπό να σας κάνει εξωφρενικούς επιστήμονες. Περιέχει πολλά πειράματα με φαγητά, πράγμα που σας δίνει την τέλεια δικαιολογία για την αντικοινωνική σας συμπεριφορά καθώς θα μαγειρεύετε αηδιαστικές συνταγές και θα κάνετε την κουζίνα χάλια. Αν κανείς σας κατσαδιάσει, εσείς μπορείτε να πείτε απλώς: ΜΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ!
Με άλλα λόγια… Εξωφρενική Επιστήμη! Τι περιμένετε λοιπόν; γιατί να μην κάνετε κι εσείς μερικά τρομερά πειράματα και να τρελάνετε την οικογένειά σας με τα βρωμερά συμπεράσματα για το φαγητό που θα μαγειρέψετε;
Ό,τι και να κάνετε, είναι σίγουρο ότι η ώρα του φαγητού δε θα είναι ποτέ ξανά η ίδια!

Είστε έτοιμοι; Έτσι μπράβο! Ας βιαστούμε όμως γιατί μέσα σε αυτό το υπέροχο βιβλίο του Νικ Άρνολντ μας περιμένουν πολλά και θαυμαστά! Συνοδοιπόροι και ξεναγοί μας στον υπέροχο κόσμο των πειραμάτων θα είναι ο ντετέκτιβ Χαΐνης και ο καθηγητής Τεράστιος παρέα με τον σκύλο Ντούμπι Σκου και τον γάτο Κανέλλο! Ας δούμε όμως επιγραμματικά όσα θα κάνουμε μαζί τους στην δική μας κουζίνα!

– Αιωρούμενες ρυζόμπαλες
– Εξωγήινα ζυμαρένια τέρατα
– Χτυπημένο βούτυρο
– Δηλητηριώδης σαλάτα
– Η επέλαση της πατάτας
– Άκακες τσουκνίδες
– Μούμιες λαχανικών
– Επιπλέοντα αυγά
– Χοροπηδηχτά αυγά
– Εξωγήινο αυγό
– Αντίο μπαγιάτικα φρουτάκια
– Ζελέ με αράχνες
– Το γυαλί που τρώγεται
– Το χειρότερο κοκτέιλ του κόσμου
– Λαδερή έκπληξη
– Υπέροχη λεμονάδα
– Απίστευτος στιγμιαίος πάγος
– Η λεμονάδα της συμφοράς
– Το μεγάλο μυστήριο των φυσαλίδων
– Το τέλειο άφρισμα
– Δύσκολες καταστάσεις
– Αλλόκοτο καθάρισμα

Αυτά είναι τα εικοσιδύο πειράματα που έχει συμπεριλάβει ο συγγραφέας στο βιβλίο του και που μέσω αυτών έχουμε να διδαχθούμε πολλά. Αλλά μη νομίζετε ότι σταματάει εκεί. Διάσπαρτα ανάμεσα στα παραπάνω πειράματα έχει τοποθετήσει διάφορα κουίζ που θα εμπλουτίσουν περαιτέρω τις εγκυκλοπαιδικές – επιστημονικές μας γνώσεις. Άλλωστε όπως γράφει και ο ίδιος στο τέλος του βιβλίου…


Στην πραγματικότητα η επιστήμη σχετίζεται με τα πάντα – και σε αυτά περιλαμβάνεται μέχρι και το φαγητό που τρώτε. Κι αυτό ακριβώς είναι και το θέμα του βιβλίου. Σκεφτείτε απλώς ότι ακόμη και την ώρα που τρώτε και χωνεύετε κρύβεται κάπου μια πιθανή επιστημονική μελέτη. Σίγουρα, αυτό αξίζει να το σκεφτείτε!

Μην μου πείτε! Είμαι σίγουρος ότι σας άνοιξε η όρεξη για διάβασμα και πειραματισμούς! Τα εξωφρενικά τροφο-πειράματα σας περιμένουν στα βιβλιοπωλεία από το 2008. Στην γλώσσα μας τα κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Ερευνητές σε μετάφραση της Μαρίας Μπάστα. Η πλούσια έγχρωμη εικονογράφηση υπογράφεται από τον Dave Smith.

Τα εξωφρενικά τροφο-πειράματα θα βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της φυσικής και της χημείας που κρύβεται μέσα στην ίδια τους την κουζίνα. Είναι ένα πολύ καλό βοήθημα ώστε να περάστε ευχάριστες δημιουργικές ώρες μαζί με το παιδί σας γεμάτες γέλιο, αλλά συγχρόνως να μάθετε και οι δύο κάτι που πιθανότατα δεν γνωρίζατε. Οι μελλοντικοί επιστήμονες και εφευρέτες είναι σήμερα παιδιά και μπορεί κάλλιστα ένας τέτοιος να είναι και το δικό σας παιδί…

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Η επιστήμη με όλες τις εξωφρενικές λεπτομέρειες.
Μήπως οι γονείς σας δε σας επιτρέπουν να παίζετε με το φαγητό σας; Γιατί δεν κάνετε τότε επιστημονικά πειράματα με τις τροφές σας;
Δημιουργείστε ένα τρομερό εξωγήινο αυγό!
Παρασκευάστε γλυκό ζελέ με αράχνες!
Φτιάξτε μια μούμια λαχανικών!
Προειδοποίηση: Πάνω από 20 εξωφρενικά τροφο-πειράματα που θα ανακατέψουν το στομάχι σας!

Δείτε δύο από τις εξωφρενικές συνταγές που περιέχονται στο βιβλίο:

Τσουκνιδόσουπα

Εξωφρενική λεμονάδα

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.