«Κάθοδος αγγέλων», Σούζαν Ει - «Angelfall», Susan Ee .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Κάθοδος αγγέλων», Σούζαν Ει – «Angelfall», Susan Ee

Οι δρόμοι είναι έρημοι εκτός από άδεια αυτοκίνητα παρκαρισμένα σε κάθε λωρίδα. Το λιγοστό φως λούζει το τσιμέντο και το ατσάλι με γκριζαρισμένους απόηχους χρώματος. Οι μέρες ανήκουν στους πρόσφυγες και στις συμμορίες που […]

Γράφει: Matia Gr
«Κάθοδος αγγέλων», Σούζαν Ει – «Angelfall», Susan Ee

Κάθοδος αγγέλων

Οι δρόμοι είναι έρημοι εκτός από άδεια αυτοκίνητα παρκαρισμένα σε κάθε λωρίδα. Το λιγοστό φως λούζει το τσιμέντο και το ατσάλι με γκριζαρισμένους απόηχους χρώματος.
Οι μέρες ανήκουν στους πρόσφυγες και στις συμμορίες που κάνουν πλιάτσικο. Αλλά τη νύχτα, εξαφανίζονται όλοι, αφήνοντας από το σούρουπο τους δρόμους έρημους. Τώρα υπάρχει ένας έντονος φόβος για το μεταφυσικό. Τόσο τα θνητά αρπακτικά όσο και τα θηράματα δείχνουν να συμφωνούν στο γεγονός ότι πρέπει να ακούσουν τους αρχέγονους φόβους τους και να κρυφτούν μέχρι την αυγή. Ακόμα και οι χειρότερες από τις καινούργιες συμμορίες, αφήνουν τη νύχτα στα όποια πλάσματα περιφέρονται στο σκοτάδι σ’ αυτό το καινούργιο κόσμο.

Στον κόσμο που έχει μόλις έξι βδομάδες ζωής. Η αρχή έγινε με μια βροχή μετεωριτών συνδυασμένη με σεισμούς που έπληξαν όλο τον πλανήτη. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η δημιουργία θανατηφόρων τσουνάμι, εκρήξεων και ανεξέλεγκτων πυρκαγιών που έπληξαν κυρίως τα αστικά κέντρα, εκεί δηλαδή που υπήρχε άφθονη καύσιμη ύλη. Τις εικόνες αυτές της αποκάλυψης, ήρθαν να συμπληρώσουν οι ορδές αγγέλων που μέσα σε αυτόν τον ενάμισι μήνα έχουν δολοφονήσει εκατομμύρια ανθρώπων. Η ζωή δεν έχει πλέον καμία αξία, ενώ η εύρεση καταφυγίου και τροφής είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο. Όλος ο σύγχρονος κόσμος έχει μετατραπεί σε σκόνη.

Ένα βράδυ -παρ’ όλους τους φόβους και τους κινδύνους- η δεκαεπτάχρονη Πένριν εγκατέλειψε το σπίτι της μαζί με την μητέρα και την επτάχρονη ανάπηρη αδερφή της Πέιτζ, με σκοπό να βρουν καταφύγιο στους λόφους έξω από τα όρια της πόλης. Πάνω στην προσπάθεια διαφυγής τους έπεσαν σε κάτι τόσο παράξενο όσο και επικίνδυνο. Πέντε άγγελοι προσπαθούν να εξοντώσουν όχι έναν άνθρωπο όπως θα ήταν το φυσιολογικό -αν μπορεί να πει κανείς φυσιολογική την δολοφονία ενός ανθρώπου από αγγέλους- αλλά έναν άγγελο με υπέροχα εκθαμβωτικά λευκά φτερά! Η Πένριν χωρίς να το πολυσκεφτεί, λόγω χαρακτήρα, πήρε φυσικά το μέρος του αδύναμου. Βοήθησε τον άγγελο που βρισκόταν σε κίνδυνο να γλυτώσει τη ζωή του, όχι όμως και τα φτερά του τα οποία κατάφεραν οι πέντε διώκτες του να κόψουν. Όσο για την ηρωίδα μας; Η τιμωρία της ήταν η απαγωγή από τους πέντε, της πολυαγαπημένης αδερφής της.

Από την μητέρα της δεν μπορεί να περιμένει καμία βοήθεια. Μετά την φυγή του άντρα της και τις επιθέσεις των ουρανίων στρατευμάτων στη γη, έχει επέλθει δραματική επιδείνωση στην ψυχική της κατάσταση. Και με δεδομένο ότι πλέον δεν υπάρχουν τα φάρμακα που έχει ανάγκη είναι εντελώς παράφρων. Μοναδική της συνεπώς ελπίδα για να σώσει την αδελφή της είναι ο άγγελος τον οποίο βοήθησε. Ο Ράφε, όπως έμαθε αργότερα το όνομά του. Το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Πέιτζ είναι κυρίαρχο! Η Πένριν θα έδινε και τη ζωή της αρκεί να μπορούσε να απελευθερώσει την μικρή της αδερφή.

Το ζευγάρι Πένριν – Ράφε αποφασίζει να κινηθεί προς το οχυρό των αγγέλων μέσα στην διπλανή μεγαλούπολη. Η νεαρή κοπέλα για να προσπαθήσει να απελευθερώσει την αδερφή της και ο άγγελος για να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα να ξαναποκτήσει τα φτερά του. Καθώς κινούνται πεζοί προς τον προορισμό τους συναντούν πολλά εμπόδια, ενώ μια ιδιότυπη σχέση αρχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ τους.


Όταν ανοίγω τα μάτια μου, το πρωινό φως με κάνει να εύχομαι να μην το είχα κάνει. Ο Ράφε είναι ξαπλωμένος στον καναπέ του, και με κοιτάζει μ’ εκείνα τα σκούρα μπλε μάτια του. Ξεροκαταπίνω, νιώθοντας ξαφνικά αμήχανη και απεριποίητη. Υπέροχα. Έχει έρθει η συντέλεια του κόσμου, η μητέρα μου είναι εκεί έξω με τις συμμορίες, πιο τρελή από ποτέ, η αδελφή μου έχει απαχθεί από εκδικητικούς αγγέλους, κι εμένα με απασχολεί το γεγονός ότι τα μαλλιά μου είναι λαδωμένα και η ανάσα μου μυρίζει άσχημα.

Παρ΄ όλο που ο δρόμος τους είναι σπαρμένος με αγκάθια -μικρά και μεγάλα- θα καταφέρουν να φτάσουν στο οχυρό αλλά μόλις τότε θα ξεκινήσει το πιο δύσκολο κομμάτι της αποστολής τους. Τι κατάληξη θα έχει; Θα το μάθετε όταν διαβάσετε το «Κάθοδος Αγγέλων» της Σούζαν Ει που κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις Πλατύπους σε μετάφραση της Πηνελόπης Τριαδά.

Εκμεταλλευόμενη η συγγραφέας την “συγγραφική αδεία” έγραψε ένα μυθιστόρημα τρόμου στον κορμό του οποίου βρίσκονται οι άγγελοι που όμως δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που έχει ο καθένας στο μυαλό, στην ψυχή και στην καρδιά του.

Αφήνοντας αυτό κατά μέρος, ένα στοιχείο το οποίο δεν μου άρεσε, και κρίνοντας το υπόλοιπο έργο θα είχα μόνο καλά λόγια να πω. Η πλοκή είναι ευφάνταστη, καλοδουλεμένη με αρκετές ανατροπές και με έντονες σκηνές διάσπαρτες. Ο τρόπος γραφής είναι ανάλαφρος και δροσερός, ενώ οι χαρακτήρες καλύπτουν όλο το φάσμα από τους πλέον συμπαθείς έως τους πλέον αντιπαθείς δίνοντας έτσι μια ποικιλομορφία στην δράση και στα συναισθήματα που λαμβάνουν χώρα στις σελίδες του.

Αν έχετε γερό στομάχι -υπάρχουν σκηνές που στο δένουν κόμπο-, σας αρέσουν οι ιστορίες τρόμου συνδυασμένες με τρυφερές καταστάσεις και συναισθήματα τότε το «Κάθοδος Αγγέλων» είναι το βιβλίο που θα λατρέψετε! Καλή ανάγνωση.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Έχουν περάσει έξι εβδομάδες από τη μέρα που άγγελοι της αποκάλυψης κατήλθαν για να ισοπεδώσουν τον σύγχρονο κόσμο. Οι συμμορίες κυριαρχούν στους δρόμους τη μέρα ενώ ο φόβος και η προκατάληψη έχουν διεκδικήσει τη νύχτα. Όταν πολεμιστές άγγελοι φεύγουν πετώντας παίρνοντας μαζί τους ένα αβοήθητο κοριτσάκι, η δεκαεφτάχρονη αδελφή της, Πένριν, θα κάνει τα πάντα για να την πάρει πίσω.

Όπως το να συνεργαστεί με έναν εχθρό άγγελο.

Ο Ράφε είναι ένας πολεμιστής που κείτεται τσακισμένος και χωρίς φτερά στο δρόμο. Μετά από αιώνες κατά τους οποίους έδινε ο ίδιος τις μάχες του, η σωτηρία του από μια απελπιστική κατάσταση έρχεται από μια εξαντλημένη νεαρή κοπέλα.

Στην πορεία τους μέσα από μια σκοτεινή και κατεστραμμένη Βόρεια Καλιφόρνια, μπορούν να στηρίζονται μόνο ο ένας στον άλλο για να επιβιώσουν. Μαζί, κατευθύνονται προς το οχυρό των αγγέλων στο Σαν Φρανσίσκο όπου η Πένριν θα ρισκάρει τα πάντα για να σώσει την αδελφή της, και ο Ράφε θα αφήσει τον εαυτό του στο έλεος των μεγαλύτερων εχθρών του για μια ευκαιρία να γίνει ξανά ολόκληρος.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.