«Αβραάμ Λίνκολν κυνηγός βρικολάκων», του Σεθ Γκράχαμ Σμιθ - «Abraham Lincoln vampire hunter», by Seth Grahame Smith .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Αβραάμ Λίνκολν κυνηγός βρικολάκων», του Σεθ Γκράχαμ Σμιθ – «Abraham Lincoln vampire hunter», by Seth Grahame Smith

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την πρώτη συνάντηση με την πένα του Σεθ Γκράχαμ Σμιθ. Ήταν Ιούνιος του 2010 όταν κυκλοφόρησε το «Περηφάνια και Προκατάληψη και Ζόμπι». Ένα εξαίρετο λογοτεχνικό εύρημα, που μου άφησε […]

Γράφει: Matia Gr
«Αβραάμ Λίνκολν κυνηγός βρικολάκων», του Σεθ Γκράχαμ Σμιθ – «Abraham Lincoln vampire hunter», by Seth Grahame Smith

Αβραάμ Λίνκολν κυνηγός βρικολάκων

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την πρώτη συνάντηση με την πένα του Σεθ Γκράχαμ Σμιθ. Ήταν Ιούνιος του 2010 όταν κυκλοφόρησε το «Περηφάνια και Προκατάληψη και Ζόμπι». Ένα εξαίρετο λογοτεχνικό εύρημα, που μου άφησε άριστες εντυπώσεις. Εκεί ο ταλαντούχος συγγραφέας είχε πάρει ένα κλασσικό έργο λογοτεχνίας και το είχε μεταμορφώσει προσθέτοντας με περισσή μαεστρία τις δικές του πινελιές και προεκτάσεις. Πριν λίγες μέρες, τον Ιούλιο του 2012, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πλατύπους το νέο μυθιστόρημα του κυρίου Σμιθ με τίτλο «Αβραάμ Λίνκολν κυνηγός βρικολάκων» σε μετάφραση του Ανδρέα Μιαούλη. Σε αυτό δεν μεταμορφώνει ένα λογοτεχνικό έργο, αλλά την βιογραφία ενός εκ των πιο σημαντικών προέδρων των ΗΠΑ, του Αβραάμ Λίνκολν…

Φλεβάρης του 1809. Σε μια μικρή φάρμα στο Κεντάκι, ο 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ, παίρνει την πρώτη του ανάσα. Στην ίδια φάρμα θα περάσει και τα πρώτα χρόνια της ζωής του, όντας γιος αγρότη. Βρισκόμαστε 33 χρόνια μετά την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η σημερινή υπερδύναμη, βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Οι μεγαλουπόλεις της, που στις μέρες μας προσελκύουν εκατομμύρια ανθρώπους ως κατοίκους ή ως επισκέπτες, μόλις έχουν αρχίσει να σχηματίζονται. Η εγκληματικότητα έχει κάνει ήδη την παρθενική της εμφάνιση και συνεχώς αυξάνεται καθώς μεγαλώνει και η ροή των ανθρώπων που επιθυμούν να κατοικήσουν στις νεοσχηματισμένες πόλεις του νέου κράτους.

Όταν ο Αβραάμ γίνεται επτά ετών η οικογένεια αναγκάζεται να μετοικίσει σε μια φάρμα στην Ιντιάνα. Δύο χρόνια αργότερα η μητέρα του χάνει τη ζωή της έχοντας έναν απρόσμενο και πρόωρο θάνατο. Την θέση της μητέρας του έρχεται να πάρει μια καλή γυναίκα, δύο χρόνια μετά το θάνατο της, η οποία του κάνει δώρο ένα μικρό δερματόδετο ημερολόγιο που ο μικρός Αβραάμ αρχίζει αμέσως να χρησιμοποιεί. Πραγματικός θησαυρός για την εποχή και την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Λίγες μέρες αργότερα, ο πατέρας του -σε μια από τις συνηθισμένες του αποδράσεις στον κόσμο του αλκοόλ- του φανερώνει ένα τρομερό μυστικό που έχει να κάνει με το θάνατο της πολυαγαπημένης του μητέρας, του παππού του αλλά και δύο άλλων συγγενικών προσώπων. Όλοι αυτοί οι θάνατοι οφείλονται στους… βρικόλακες!

Η συνειδητοποίηση της αλήθειας που έκρυβαν τα λόγια του μεθυσμένου πατέρα, έθεσαν το πρώτο λιθαράκι σε ένα αγώνα ζωής. Έναν κρυφό, από τους πολλούς, αγώνα, ενάντια στους βρικόλακες, που αποτυπώθηκε από τον ίδιο τον Αβραάμ με το πέρασμα του χρόνου, στα μυστικά του ημερολόγια.


Εφ’ εξής η ζωή μου θα είναι αφιερωμένη στην αδιάλεπτη [αυτολεξεί ] κι εντατική μελέτη. Θα αποκτήσω γνώση πάνω σε όλα τα θέματα. Θα γίνω πιο τρανός πολεμιστής από τον Αλέξανδρο. Η ζωή μου θα έχει μονάχα ένα σκοπό. Ο σκοπός είναι να σκοτώσω όσο περισσότερους βρικόλακες μπορώ. Αυτό είναι το ημερολόγιο όπου θα γράφω για τους βρικόλακες που θα σκοτώνω. Και κανείς εκτός από μένα δεν θα το διαβάσει.

Και δεν άργησε καθόλου να αρχίσει την κρυφή σταδιοδρομία του. Ένα μόλις χρόνο αργότερα, σε ηλικία δώδεκα ετών, σκότωσε τον βρικόλακα που αφαίρεσε την ζωή της μητέρας του. Οπαδός του μότο «του εχθρού μου ο εχθρός είναι φίλος μου» δέχθηκε βοήθεια από έναν βρικόλακα με την εκπαίδευση και τις υποδείξεις του οποίου άρχισε ένα οργισμένο κυνήγι σε διάφορα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα κυνήγι που σε πρώτη φάση ξεκίνησε με όπλα και σε δεύτερη, όντας πλέον στην πολιτική, συνεχίστηκε με την πένα και τους πύρινους λόγους.

Αυτή είναι η βιογραφία του Αβραάμ Λίνκολν έτσι όπως την εμπνεύστηκε και την αποτύπωσε στο χαρτί ο συγγραφέας Σεθ Γκράχαμ Σμιθ. Μεταφέροντας ένα άρωμα εκείνης της εποχής μαζί με μια οσμή από κυνήγι βρικολάκων θαρρώ ότι είναι ένα ανάγνωσμα που θα συζητηθεί από τους λάτρεις του είδους. Το βιβλίο μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη από τον παραγωγό Τιμ Μπάρτον και τον σκηνοθέτη Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ, το 2012.

Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ιντιάνα, 1818: Το σεληνόφως απλώνεται στα πυκνά δάση που περιβάλλουν ένα μικροσκοπικό ξυλόσπιτο, όπου ο εννιάχρονος Αβραάμ Λίνκολν γονατίζει δίπλα στο προσκέφαλο της άρρωστης μητέρας του. Είναι χτυπημένη από κάτι που οι παλιοί αποκαλούν “Αρρώστια του Γάλακτος.”
“Αγοράκι μου…” του ψιθυρίζει πριν ξεψυχήσει.
Μόνο αργότερα ο πενθών Έιμπ θα μάθει πως η θανατηφόρα πάθηση της μητέρας του ήταν δουλειά βρικόλακα.
Όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται στο νεαρό Λίνκολν, γράφει στο ημερολόγιο του: “Εφεξής η ζωή μου θα είναι αφιερωμένη στην αδιάλειπτη κι εντατική μελέτη. Θα αποκτήσω γνώση πάνω σε όλα τα θέματα. Και η ζωή μου θα έχει μονάχα ένα σκοπό…” Προικισμένος με το θρυλικό του ύψος, τη δύναμη του και τη δεξιοτεχνία του με το τσεκούρι, ο Έιμπ ξεκινάει μια πορεία εκδίκησης που θα τον οδηγήσει μέχρι τον Λευκό Οίκο.
Παρόλο που ο Αβραάμ Λίνκολν εξυμνείται γιατί κατάφερε να σώσει την Ένωση και γιατί απελευθέρωσε εκατομμύρια σκλάβους, ο ευγενής του αγώνας κατά των δυνάμεων των απέθαντων παρέμεινε στις σκιές για εκατοντάδες χρόνια. Όλα αυτά μέχρι o Seth Grahame-Smith να σκοντάψει στο Μυστικό Ημερολόγιο του Αβραάμ Λίνκολν και να γίνει ο πρώτος ζωντανός μάρτυρας που το έχει δει εδώ και εκατό σαράντα χρόνια.
Χρησιμοποιώντας το ημερολόγιο ως οδηγό και με γραφή που θυμίζει το μεγαλοπρεπές βιογραφικό στυλ μίας Doris Kearns Goodwin και ενός David McCullough, ο Seth έχει αναπλάσει την πραγματική ιστορία του σημαντικότερου προέδρου των ΗΠΑ -για πρώτη φορά- ενώ συγχρόνως αποκαλύπτει την κρυφή ιστορία πίσω από τον Αμερικάνικο Εμφύλιο ξεσκεπάζοντας το ρόλο που έπαιξαν οι βρικόλακες στη γέννηση, στην ανάπτυξη και στον παραλίγο θάνατο του αμερικανικού έθνους.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.