«Χιονισμένη πλατεία», Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Χιονισμένη πλατεία», Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης

Ευρηματικό -όπως κάθε βιβλίο των δύο συγγραφέων- προβληματίζει τους μικρούς αναγνώστες εμβαθύνοντας όσο πρέπει σε ζητήματα που συναντούν στην καθημερινότητά τους.

Γράφει: Matia Gr
«Χιονισμένη πλατεία», Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης

Χιονισμένη πλατεία
Ο Αντρέας…


Μοναχοπαίδι ήταν, οι γονείς του τον κάνανε σε μεγάλη ηλικία. Δεν μπορούσε η μαμά να κάνει παιδιά. Τίποτα δεν είχε. “Άγχος” της έλεγαν οι γιατροί. Και είχαν δίκιο. Μόλις το πήρε απόφαση πως δεν θα έκανε παιδί και βάλανε μπρος τις διαδικασίες υιοθεσίας, έμεινε έγκυος.
Ο Αντρέας ήταν ένα εύκολο παιδί. Η μαμά του μακάριζε την τύχη της. Έπαιζε ήσυχα, έτρωγε, κοιμόταν στην ώρα του. Και στο σχολείο όμως τα πήγαινε θαυμάσια. Τα καλύτερα της λέγανε οι δασκάλες του.
Από τη δευτέρα Δημοτικού όμως τα πράγματα άλλαξαν. Ξαφνικά. Ο Αντρέας άρχισε να συμπεριφέρεται παράξενα.

Τα παράπονα για την συμπεριφορά του έπεφταν βροχή. Οι γονείς του δεν ήξεραν τι να σκεφτούν και τι να υποθέσουν. Το ψέμα το μοίραζε απλόχερα γύρω του, φέρνοντας τους σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ εκείνοι προσπαθούσαν επιμελώς να τον νουθετήσουν.


Πάντα ο Αντρέας κατέβαζε το κεφάλι, σημάδι πως καταλάβαινε το λάθος του, και πάντα οι γονείς τον συγχωρούσαν, χωρίς την παραμικρή συνέπεια.
– Με τον καιρό θα του περάσει παρηγορούσαν ο ένας τον άλλον, όταν έμεναν μόνοι τους.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντιθέτως στην τρίτη δημοτικού, τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Τα ψέματα μεγαλύτερα. Άλλοτε ισχυριζόταν ότι ο μέθυσος πατέρας του κακοποιούσε την μητέρα του, άλλοτε πάλι ότι η μητέρα του ήταν ψυχικά διαταραγμένη και τον κλείδωνε για ώρες σε σκοτεινά δωμάτια. Για καλή τύχη των γονιών του, η καινούργια του δασκάλα, τους γνώριζε προσωπικά, και έτσι τα ψέματα του Αντρέα δεν γίνονταν πιστευτά.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και ο διευθυντής του σχολείου είχε μπει σε υποψίες. Η δασκάλα του, προτρέπει τους γονείς να απευθυνθούν σε ψυχολόγο, όμως αυτοί διαρκώς το αναβάλουν και τελικά δεν το πραγματοποιούν. Η συμπεριφορά του παιδιού ολοένα και χειροτερεύει. Έβαλε στο στόχαστρο και τους συμμαθητές του και άρχισε με τα ψέματά του να σπέρνει τη διχόνοια. Προκαλεί καυγάδες και σκορπίζει έριδες παντού γύρω του, με σειρά να παίρνουν οι γείτονες και οι φιλικές οικογένειες.

  «Καλό καλοκαίρι. Για τα παιδιά που έχουν τελειώσει την ΣΤ' Δημοτικού», Γιώργος Μπουμπούσης


Με τους καινούργιους μάλιστα, τον κύριο και την κυρία Αγγέλου, μόλις έχασαν το σκύλο τους, βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία και τους πλησίασε.
– Αλήθεια σας λέω, του έριξαν φόλα. Τους είδα. Χρόνια τους παρακαλάω να μου αγοράσουν έναν. Σιχαίνονται τα σκυλιά.
Από τότε ούτε καλημέρα δεν έλεγαν στους γονείς του. Τι καλάθια με κρασιά, τι φρούτα, τι πορτοκαλόπιτες τους πήγαινε η μαμά του, δεν δέχονταν τίποτα. Την τελευταία φορά, μάλιστα, της έκλεισαν την πόρτα στα μούτρα.

Όταν, δε, τα ψέματά του έφτασαν πραγματικά στο απροχώρητο, ο πατέρας του παίρνει την απόφαση να πάνε επιτέλους σε ψυχολόγο. Ο Αντρέας όμως αντιδρά και αρνείται σθεναρά και οριστικά.

Πως και γιατί όμως άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη η συμπεριφορά του πριν από χρόνια; Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, αφετηρία της κακής συμπεριφοράς του υπήρξε μια συζήτηση ανάμεσα στους γονιούς του που κρυφάκουσε τυχαία ένα βράδυ και τον έκανε να πάρει απόφαση να τους χαλάσει τα σχέδια. Όσα λέχθηκαν εκείνο το βράδυ αφορούσαν την επιθυμία τους να αποκτήσουν ακόμη ένα παιδί. Αυτά τα λόγια γέμισαν απόγνωση τον Αντρέα που αυτομάτως άρχισε να πιστεύει πως οι γονείς του δεν θα τον αγαπούσαν και πως όλη τους η προσοχή και οι φροντίδες θα πήγαιναν στο νέο μωρό.

Μια ημέρα εκδρομής ξεκινά και ο Αντρέας είναι ήδη -από πολύ νωρίς- έτοιμος. Τα παιδιά παίζουν και γελούν στην ακροθαλασσιά μέχρι την ώρα που ετοιμάζονται να φύγουν. Τότε μια σειρά ψεμάτων από την πλευρά του Αντρέα, όχι μόνο δημιουργούν προβλήματα και παρανοήσεις, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την ζωή της αγαπημένης του δασκάλας και την πολύτιμη φιλία του με την Μυρτώ.

  «Η σφιχτή αγκαλιά της Aγάπης», Γιώργος Μπουμπούσης

Θα καταφέρει να σταματήσει την κακή του συνήθεια μετά από τον απίστευτο ορμαθό των επιπτώσεών της σε αγαπημένους φίλους; Αυτό θα το μάθετε διαβάζοντας το «Χιονισμένη πλατεία», των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη. Κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2016 από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Το «Χιονισμένη πλατεία» είναι ένα βιβλίο με γρήγορο ρυθμό και χρήσιμα διδάγματα που απευθύνεται σε παιδιά 10+ ετών. Η γρήγορη πλοκή του μαζί με την έντονη δράση κρατούν αμείωτα το ενδιαφέρον και την αγωνία από την πρώτη ως την τελευταία του σελίδα. Ευρηματικό -όπως κάθε βιβλίο των δύο συγγραφέων- προβληματίζει τους μικρούς αναγνώστες εμβαθύνοντας όσο πρέπει σε ζητήματα που συναντούν στην καθημερινότητά τους.

Οι εκπλήξεις είναι διάσπαρτες σε όλη την έκτασή του με αποκορύφωση εκείνη της απίστευτης ανατροπής… ε, δεν θα σας το φανερώσω αυτό! Αναζητήστε το «Χιονισμένη πλατεία», των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη, αγοράστε το και κάντε το δώρο στους μικρούς βιβλιοφάγους της οικογένειας, θα το ευχαριστηθούν πολύ! Σπεύσατε! Τόσο το κείμενο όσο και η εκφραστική εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου θα τους συναρπάσουν!

Πριν σας αφήσω, όμως, για να εξέλθετε προς αναζήτηση του «Χιονισμένη πλατεία», να σας πω ότι στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα κείμενο της ψυχολόγου Μαρίας Δρόσου με τίτλο «Η αλήθεια για τα ψέματα». Στις γραμμές του, η κυρία Δρόσου -κάνοντας αναφορές και στην υπόθεση του βιβλίου- εξηγεί, επεξηγεί και αναλύει συνήθεις συμπεριφορές των παιδιών. Σε ποιές ηλικία εμφανίζονται, πως εξελίσσονται, και κυρίως… πως αντιμετωπίζονται σωστά…


Τα παιδιά πρέπει απλώς να βρουν τον δρόμο τους, και οι γονείς οφείλουν να είναι “εκεί” για να τ’ ακούν, να τα καθοδηγούν και να τα στηρίζουν σε κάθε βήμα της πορείας τους, με σεβασμό και αγάπη.

  “Ας μιλήσουμε για κουκουνάρες”, Βασίλης Κουτσιαρής

… καθώς και το τι πρέπει να αποφεύγουμε σαν γονείς. Μια καθόλα επεξηγηματική, σοβαρή και χρήσιμη έως απαραίτητη αναφορά που επαυξάνει τον χρηστικό χαρακτήρα του «Χιονισμένη πλατεία», των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη. Καλή ανάγνωση!

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Όλα ξεκίνησαν εκείνο το πρωινό στην παραλία. Ο Αντρέας είπε για μια ακόμα φορά ένα ψέμα. Δεν είχε όμως την κατάληξη που εκείνος περίμενε.

Η κυρία του κινδύνευσε στη θάλασσα, η αγαπημένη του φίλη η Μυρτώ αναγκάστηκε να μετακομίσει με τους γονείς της, ο γάτος του ο Τόμπι εξαφανίστηκε, η κυρα-Μάρω γλίτωσε την τελευταία στιγμή πριν πάρει φωτιά το σπίτι της. Και αυτά ήταν μόνο η αρχή…

Δεν έπρεπε να είχε πει εκείνο το ψέμα.

Το ήξερε καλά πια.

Μπορούσε ακόμα ο Αντρέας να επανορθώσει ή ήταν πια πολύ αργά;

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.