«1.000.000 στιγμές», του Μιχάλη Φουντουκλή
Λίγες ημέρες πριν από την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές -Δεκέμβρης του 2010-, ξεκίνησε ένας νέος εκδοτικός οίκος, οι Βορειοδυτικές Εκδόσεις, το ταξίδι του στην πολυτάραχη και δυσκολοδιάβατη θάλασσα του χώρου. Ένα από τα δύο βιβλία που σηματοδότησαν τον απόπλου είναι το «1.000.000 στιγμές» του Μιχάλη Φουντουκλή, για το οποίο θέλω να σας μιλήσω.…
«12 ιστορίες που ονειρεύονται να γίνουν παραμύθια», του Πέτρου Κουμπλή
Βήμα πρώτο - Μονρόβια Πόσα και πόσα όμορφα πράγματα δεν έχουν ξεκινήσει με ένα χαμόγελο; Με ένα ειλικρινές χαμόγελο! Να, σαν αυτό ενός μικρού κοριτσιού, σε ένα καταυλισμό στην Λιβερία, στη Δυτική Αφρική. Βήμα δεύτερο - Το ταξίδι Το ταξίδι που ξεκίνησε όταν ένας πελαργός για πρώτη φορά παρέκκλινε από όσα επιτάσσει το καθήκον του…
«Bio/Pic ή Οι ζωές των λίγων», της Χριστίνας Κάλλας-Καλογεροπούλου
«Βιβλιοπαρουσίαση» για επίδοξους σκηνοθέτες κινηματογράφου, σπουδαστές κινηματογράφου και για κάθε επαγγελματία κινηματογραφιστή». Παρουσίαση - επιλογή βιβλίου, από την Αμαλία Κ. Ηλιάδη Bio/Pic ή Οι ζωές των λίγων Ανάπτυξη σεναρίου με βάση βιογραφικό υλικό Συγγραφέας: Χριστίνα Kallas-Καλογεροπούλου Η λέξη bio/pic βγαίνει από το συνδυασμό των όρων biography και picture. Το bio/pic, το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό είδος…
«Globus», της Κλαίρης Θεοδώρου
Πριν από δυόμισι περίπου χρόνια ήρθαμε -μέσω του «Salvadera», Μάιος 2009- σε επαφή με το ξεχωριστό ταλέντο της τότε πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως Κλαίρης Θεοδώρου. Το Δεκέμβρη του 2011, και πάλι από τις εκδόσεις Μπατσιούλα, κυκλοφόρησε η δεύτερη μυθιστορηματική της δουλειά υπό τον τίτλο «Globus». Πρόκειται για την παράλληλη εξέλιξη πέντε ασύνδετων μεταξύ τους ιστοριών. Σε κάθε…
«Johnnie Society», του Γιάννη Φαρσάρη
Ο Τζόνι είναι ένας εμφανίσιμος εργένης -τριάντα ετών- που σπούδασε και εργάζεται στην Αθήνα, ως οικονομολόγος σε μια πολυεθνική. Εμείς τον συναντάμε στο Λονδίνο όπου έχει ταξιδέψει για ένα εβδομαδιαίο σεμινάριο των υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας, στην έδρα της. Αν σκεφτεί κανείς ότι ξεκίνησε από ένα νησί του Αιγαίου και μια μέση Ελληνική οικογένεια δεν…
«SOS Κορίτσι σε κρίση», της Λένας Μερίκα
Από την στιγμή που το ΔΝΤ και η Τρόικα διάβηκαν το κατώφλι της χώρας μας έχουν αλλάξει πολλά, πάρα πολλά, πράγματα στην καθημερινότητα μας. Μια τόσο ευρεία αλλαγή δεν θα μπορούσε φυσικά να μην εμπνεύσει τους σύγχρονους πεζογράφους μας. Αναγνώσματα με κεντρικό θέμα την οικονομική κρίση της Ελλάδας και της συνέπειες αυτής έχουν αρχίσει ήδη…
«Αγάπες τηγανιτές», της Λένας Μερίκα
Δύο από τα πράγματα που απολαμβάνω στην ζωή μου είναι τα βιβλία και το φαγητό. Ζώντας στην εποχή του «2 σε 1», θα μπορούσα να συνδυάσω αυτές τις δύο απολαύσεις διαβάζοντας κάποιο από τα βιβλία της Βέφας Αλεξιάδου ή, αν ήθελα κάτι πιο κλασσικό, τα βιβλία του Τσελεμεντέ. Τώρα βέβαια, να βγεις στην παραλία, έχοντας…
«Αγγελική. Το ημερολόγιο μιας πόρνης», του Λάκη Φουρουκλά
Η Ιωάννα είναι φοιτήτρια και μοναχοκόρη της Αγγελικής. Της ηρωίδας του Λάκη Φουρουκλά, στο βιβλίο του «Αγγελική. Το ημερολόγιο μιας πόρνης», που κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Ιβίσκος. Η Ιωάννα έχει έναν διακαή πόθο. Να μάθει για την ζωή της μητέρας της, μιας και η Αγγελική δεν της έχει εκμυστηρευτεί τίποτα από το παρελθόν…
«Άγιοι δαίμονες – Εις ταν Πόλιν», του Γιάννη Καλπούζου
Μια νύχτα του Νοέμβρη, στα 1808, ξεκινούν όλα αυτά που σκάλωσαν στο μυαλό του συγγραφέα και μέσω της πένας του μεταφέρθηκαν στο χαρτί αποκτώντας "σάρκα και οστά". Έτσι γεννήθηκε ένα από τα πλέον αξιόλογα μυθιστορήματα που μπορείτε να βρείτε από το Μάη του 2011 στα βιβλιοπωλεία. Τίτλος του ο «Άγιοι δαίμονες - Εις ταν Πόλιν»,…
«Αθηνά. Ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη», του Κώστα Καρακάση
Ανάμεσα στα πολλά βιβλία που έχω διαβάσει, είναι αρκετά που με έκαναν να μην μπορώ να τα αφήσω από τα χέρια μου πριν διαβάσω και την τελευταία τους σελίδα. Όταν δε τύχει ένα τέτοιο βιβλίο να έχει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό σελίδων, αρχίζει η ανάγνωση του να αποκτά «τεχνικές δυσκολίες». Πριν τρεις μέρες, μια στενή…
«Αι Βασίλης της χρονιάς», Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης
Είναι βράδυ, δύο η ώρα, όταν με άκρα μυστικότητα ένα πρωτοποριακό παιχνίδι ξεκινά να παίζεται από τους γονείς της πόλης! Ο δήμαρχος το έχει εμπνευστεί, οι μπαμπάδες προσπαθούν να το υλοποιήσουν και φυσικά κανείς τους δεν θέλει να χάσει. Επιστρατεύονται λοιπόν θεμιτά και αθέμιτα μέσα και πρακτικές ώστε να βγουν εκτός «μάχης» οι «αντίπαλοι». Μα,…
«Άλφα», του Βασίλη Παπαθεοδώρου
Έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τότε που νέοι άνθρωποι -φοιτητές και μαθητές τότε- ταμπουρώθηκαν στο Πολυτεχνείο και αντιστάθηκαν στην Χούντα των συνταγματαρχών απαιτώντας ένα από τα κυριότερα αγαθά, την Ελευθερία. Την Ελευθερία του λέγειν και του φέρεσθαι. Αυτή την Ελευθερία που ένα τσούρμο -το 1967- είχε εξορίσει από την χώρα μαζί με άλλα κυριαρχικά…
«Ανίκητος», Λευτέρης Σακκάς
Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το νέο μυθιστόρημα του Λευτέρη Σακκά, που μας ταξιδεύει στην εποχή που ο Επαμεινώνδας έγραψε ιστορία με τον Ιερό Λόχο. Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε: Γεννήθηκα το 1971 στο Περιστέρι Αττικής και τελείωσα το 29ο Γενικό Λύκειο Ακαδημίας Πλάτωνος και την Νοσηλευτική των ΤΕΙ Αθήνας. Φανατικός λάτρης της ιστορίας, δεν…
«Ανοιχτό παράθυρο σε θολό τοπίο», του Νίκου Ζώρη
Ο Νίκος Ζώρης με το βιβλίο του «Ανοιχτό παράθυρο σε θολό τοπίο» (Ποιήματα & Διηγήματα), στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα στους συνανθρώπους του: ακόμα και σ’ αυτόν τον γκρίζο, μουντό, κακό κόσμο, υπάρχουν “φωτεινά καλντερίμια” για να πορευτούμε. Μπορούμε με την ευαισθησία να γίνουμε καλύτεροι μέσα μας. Στο “ιδεοδρόμιο” του Ν. Ζώρη, συμπορεύονται η γενναιοδωρία, η…
«Από την κερασιά στο Ίντερνετ», της Θεοδώρας Γεωργακούδη
Το θέμα των οικονομικών μεταναστών είναι ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας. Άνθρωποι, άλλοτε μόνοι και άλλοτε με ολόκληρη την οικογένεια τους, εγκαταλείπουν τις εστίες τους και πηγαίνουν να ζήσουν σε άλλες χώρες προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Ανάμεσα στους οικονομικούς…
«Αποσπάσματα από το τέλος ενός προσώπου», της Στέλλας Σαμιώτου
Υπάρχουν κάποια βιβλία που σου χαρίζουν μια απολαυστική ανάγνωση, σε ξεκουράζουν και σε κάνουν κοινωνό μιας όμορφης ιστορίας, αυτής που ζεις διαβάζοντας τα. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα που υποβάλλουν το μυαλό σου σε μια βάσανο. Που σε κάνουν να σκεφτείς διάφορα πράγματα. Που οδηγούν την σκέψη σου σε μονοπάτια που δεν είχε βαδίσει μέχρι…
«Αριάδνη», Θεοφάνης Θεοφάνους
Μάρτιος του 2019 ήταν όταν στα βιβλιοπωλεία έκανε την πρώτη του εμφάνιση ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο. Ο τίτλος του είναι «Αριάδνη», αλλά έχει και τον υπότιτλο «Η νύχτα των Πεφταστεριών». Το κείμενό του έχει γράψει ο Θεοφάνης Θεοφάνους, την εικονογράφησή του έχει κάνει η Ιωάννα Αθανασοπούλου και την όλη προσπάθεια έχει αγκαλιάσει και προβάλει με τον καλύτερο τρόπο, ο εκδοτικός οίκος Ελληνοεκδοτική!
«Ασ’ το κι ας αποθάνει», της Αντωνίας Μποτονάκη
Έχοντας το καλοκαίρι ante portas, λέω να σας πάρω μαζί μου σε ένα ταξιδάκι, προς το νοτιά... προς την λεβεντογέννα Κρήτη! Όχι όμως σε αυτήν που αντικρίζουν οι χιλιάδες των τουριστών που την κατακλύζουν κάθε χρόνο ανελλιπώς. Εμείς θα ξεκινήσουμε την περιοδεία μας από μια άλλη Κρήτη... από την Κρήτη της Αντωνίας Μποτονάκη. Από ένα…
«Άσπρα καράβια τα όνειρα μου», της Σμαρώς Δεσύπρη
Η Βάσω είναι μία από τις, όχι πολλές ομολογουμένως, γυναίκες που ασκούν ως βιοποριστικό επάγγελμα αυτό της οδηγού ταξί. Μια κατά το κοινώς λεγόμενο ταξιτζού, λοιπόν, αλλά λιγάκι διαφορετική από τους υπόλοιπους -αρσενικούς ή θηλυκούς- συναδέλφους της... ... Η Βάσω έκλεισε γρήγορα το ταξίμετρο και εναγωνίως ανέμενε το πρώτο φανάρι που θα την ακινητοποιούσε. Έπιασε…
«Αστικό ορατόριο», Ελένη Σανίκου
Ο 20ος αιώνας, ο αιώνας που έζησαν οι παππούδες και οι γονείς μας, κάθε άλλο παρά ήρεμος μπορεί να χαρακτηρισθεί, ιδιαίτερα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, ένας εμφύλιος, χούντα, τουρκική εισβολή στην Κύπρο μας... Και κοντά στα μεγάλα και πολλά πολλά μικρά... εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλαγή των ηθών, επέκταση των ελευθεριών,…
«Αστραδενή», Ευγενία Φακίνου
Σύμη, 1978 Ο καπετάν Νικόλας, πρώην τρίτος μηχανικός και πατέρας δύο παιδιών βγάζει τα προς το ζην της οικογένειας του με το καΐκι του. Στην αρχή ως ψαράς και κατόπιν -όταν οι ψαριές έγιναν φτωχές- ως μανάβης που γυρνούσε στα Δωδεκάνησα με τον πλωτό πάγκο του γεμάτο γεννήματα της γης. Παράπονο δεν είχε και όλα…