«Η βιβλιοθήκη του τίποτα», Μαρία Ρουσάκη .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η βιβλιοθήκη του τίποτα», Μαρία Ρουσάκη

Ένα σύγχρονο παραμύθι κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας τον Σεπτέμβριο του 2019. Συγγραφέας του είναι η Μαρία Ρουσάκη, έχει τίτλο «Η βιβλιοθήκη του τίποτα» και την εικονογράφηση έχει φιλοτεχνήσει η Έφη Λαδά.

«Η βιβλιοθήκη του τίποτα», Μαρία Ρουσάκη

Υπόθεση βιβλίου

Η οκτάχρονη Μαρούσα έχει μια υπέροχη οικογένεια πλούσια σε χρήματα -μα το κυριότερο- πολύ πλούσια σε συναισθήματα.

Η μητέρα της, δικηγόρος στο επάγγελμα, όταν βρίσκεται σπίτι ασχολείται με αυτό, μα κυρίως ασχολείται ουσιαστικά με τα παιδιά της. Ο μπαμπάς της, χειρούργος -παντοδύναμος στα μάτια της- και ο μεγαλύτερος αδερφός της που της αφιερώνει χρόνο και ασχολείται μαζί της, και δεν κάνει τίποτα, μα τίποτα από αυτά που συνήθως κάνουν τα μεγαλύτερα αδέρφια, ενοχλώντας ή και πληγώνοντας τα μικρότερα.

Όλα είναι καλά και η ζωή τους ευτυχισμένη. Όμως -παρ’ όλα αυτά- σε όλη της τη ζωή η Μαρούσα νιώθει πως κάτι της λείπει.


Μα πως εξηγούσε ότι κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί ευχόταν το ίδιο πράγμα;
– Να ξημερώσει μια περιπέτεια, ψιθύριζε κρυφά.
Η ευχή της μπορεί για άλλους να φαινόταν ότι πραγματοποιούνταν συχνά. Τη μια πήγαινε για σκι στις πιο χιονισμένες κορυφές του κόσμου. Την άλλη βουτούσε σε κρυστάλλινα νερά, ψάχνοντας τα πιο περίεργα ψάρια του κόσμου. Έπαιζε βιολοντσέλο σαν γεννημένη μουσικός. Ζωγράφιζε πίνακες σαν γεννημένη Πικάσο. Δεν της έλειπαν ούτε το ταλέντο ούτε η χάρη. Ούτε οι ευκαιρίες, μα ούτε και οι περιπέτειες.

Όμως η Μαρούσα όλα αυτά που σε έναν ξένο θα φαινόντουσαν ιδανικά, όλα αυτά τα αγαθά, τα ταξίδια, τα δώρα, όλα, δεν την έκαναν να νιώθει κάτι έντονο. Για την Μαρούσα όλα αυτά ήταν καθημερινότητα. Κάθε βράδυ υποσχόταν στον εαυτό της πως θα έβρισκε αυτό που της έλειπε. Θα ένιωθε κάτι. ΚΑΤΙ!

  «Παππού, σ’ αγαπώ», Μάρω Θεοδωράκη

Και ναι, μια μέρα παρουσιάστηκε μπροστά της ένα συναίσθημα το οποίο ούτε η ώρα ήταν η σωστή για να εμφανιστεί, ούτε ο χώρος. Τι; Που; Θα σας πω: Την ώρα που η δασκάλα διάβαζε ένα βιβλίο στην τάξη της, και ακούγοντάς την οι μικροί μαθητές της είχαν παρασυρθεί και βίωναν τα λεγόμενα και ζούσαν στην ιστορία, ε, εκείνη ακριβώς την ώρα, την Μαρούσα την επισκέφθηκε η Αδιαφορία!


Και αφού τελείωσε το παραμύθι, ρώτησε η δασκάλα τα παιδιά:
– Τι σας έκανε αυτό το βιβλίο να νιώσετε;
Η Μαρούσα άκουσε πολλές απαντήσεις: συγκίνηση, χαρά, ανακούφιση, γαλήνη, φαντασία…
Μέχρι που φώναξε με θυμό:
– Εγώ δεν ένιωσα τίποτα!
– Τίποτα; ρώτησε η δασκάλα με χαμόγελο και απορία μαζί.
– Τίποτα.
Αχ, τι άσχημα που ένιωθε αυτή η Αδιαφορία. Ήταν αυτό που της έλειπε τελικά; Το συναίσθημα που έψαχνε η Μαρούσα για οχτώ ολόκληρα χρόνια;

Και δεν φτάνει που ήρθε η Αδιαφορία, στρογγυλοκάθησε και στη ζωή της! Αδιαφορία για όλα! Δεν ένιωθε τίποτα πια. Ήταν αδιάφορη για όλα. Μέχρι που μια μέρα στο σχολείο η δασκάλα της ξεκινά να τους διαβάζει μια ιστορία, εντελώς διαφορετική από όσες τους είχε μέχρι τώρα διαβάσει. Μια ιστορία που κάνει την Μαρούσα να μείνει άφωνη από την έκπληξη και τους συμμαθητές της να νιώσουν δυσάρεστα, να λυπηθούν, να νιώσουν ένα σφίξιμο στην καρδιά τους. Μα τι αφηγούνταν επιτέλους αυτή η ιστορία;

Αυτά και άλλα πολλά που ούτε καν τα φαντάζεστε θα μάθετε όταν διαβάσετε αυτό το βιβλίο.


Αγοράστε το «Η βιβλιοθήκη του τίποτα», της Μαρίας Ρουσάκη, κάνοντας κλικ εδώ!

  «Στο βυθό της θάλασσας», Μιγκέλ Γκαρσία

Κριτική και εντυπώσεις

Με ένα εξώφυλλο που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά, ένα περιεχόμενο πρωτότυπο και ξεχωριστό, και με εικονογράφηση εξαιρετική που πλαισιώνει άριστα την ιστορία του, το «Η βιβλιοθήκη του τίποτα» της Μαρίας Ρουσάκη θα συναρπάσει και θα συνεπάρει κάθε μικρό αναγνώστη που θα το διαβάσει!

Η ταλαντούχα συγγραφέας, μέσα στις σελίδες του, αφηγείται την ιστορία της αδιάφορης για όλα τα καλά της ζωής της Μαρούσας. Μας μιλά για τα μπλοκαρισμένα συναισθήματά της. Αλλά μας παρουσιάζει και τον δρόμο που η δασκάλα της ηρωίδας μας στο σχολείο, άφησε να διαφανεί, αυτόν που η Μαρούσα τελικά ακολούθησε.

Διασκεδαστικό, πολύχρωμο, απολαυστικό και ωφέλιμο, το «Η βιβλιοθήκη του τίποτα» της Μαρίας Ρουσάκη και της Έφης Λαδά, σας περιμένει για να σας γνωρίσει την οκτάχρονη Μαρούσα και τον κόσμο της!

Μην το καθυστερείτε! Καλή σας ανάγνωση…

Οπισθόφυλλο:

Η μικρή Μαρούσα έμοιαζε να τα έχει όλα. Όμως ένιωθε να της λείπει Κάτι. Ίσως ήθελε να νιώσει ένα έντονο συναίσθημα. Χαρά, λύπη, έκπληξη, ανυπομονησία… Ή να ζήσει μια αλλιώτικη περιπέτεια. Μα όλα της ήταν Αδιάφορα. Τίποτα δεν αισθανόταν η Μαρούσα! Τίποτα! Ώσπου μια μέρα βρήκε αυτό το Κάτι, το οποίο θα την άγγιζε αληθινά.


Αγοράστε το «Η βιβλιοθήκη του τίποτα», της Μαρίας Ρουσάκη, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Η βιβλιοθήκη του τίποτα

Συγγραφέας

Μαρία Ρουσάκη

Εικονογράφος

Έφη Λαδά

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Σεπτέμβριος 2019

Αριθμός σελίδων

32

ISBN

978-618-02-1366-9

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.