«Μια ηρωίδα στο Σεν Κλερ», Ένιντ Μπλάιτον .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Μια ηρωίδα στο Σεν Κλερ», Ένιντ Μπλάιτον

Το Μάρτιο του 2022 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το προεφηβικό μυθιστόρημα «Μια ηρωίδα στο Σεν Κλερ», της Ένιντ Μπλάιτον, σε μετάφραση της Καλλιόπης Σφαέλλου-Βενιζέλου.

«Μια ηρωίδα στο Σεν Κλερ», Ένιντ Μπλάιτον
«Μια ηρωίδα στο Σεν Κλερ», Ένιντ Μπλάιτον«Μια ηρωίδα στο Σεν Κλερ», Ένιντ Μπλάιτον

Υπόθεση βιβλίου

«Μαμά, έμαθες πως η ξαδέρφη μας, η Άλισον, που ήταν άλλοτε μαζί μας στο Ρέντρουφ, θα πάει την ερχόμενη περίοδο στο Σεν Κλερ;» είπε στη μητέρα της η Πατ Ο’ Σάλιβαν, σηκώνοντας το κεφάλι από μια επιστολή που διάβαζε.
Σκυμμένη πάνω απ’ τον ώμο της, η δίδυμή της, η Ίζαμπελ, διάβαζε κι εκείνη το γράμμα και τα δυο κεφάλια τους ήταν τόσο όμοια, ώστε κανείς δε θα μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποια ήταν η μια και ποια η άλλη.

Όντως, η Πατ και η Ίζαμπελ, από την προηγούμενη σχολική περίοδο, ανήκουν στις μαθήτριες του οικοτροφείου Σεν Κλερ· ενός ιδιαίτερου σχολείου που δίνει μεγάλη σημασία στην πολύπλευρη εκπαίδευση των μαθητριών του.

Όπως έμαθαν τα δύο κορίτσια, από την επιστολή που διάβαζε η Πατ, το επόμενο σχολικό πεντάμηνο θα έχουν μαζί τους και την εξαδέλφη τους, την Άλισον. Αυτό όμως, δεν είναι κάτι που τις ενθουσιάζει, μιας και η Άλισον είναι μια φαντασμένη νεαρή δεσποινίδα που σε απωθεί με τον σνομπισμό και την υπεροψία της.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, οι δίδυμες πρότειναν στην μητέρα τους να φιλοξενήσουν δυο τρεις μέρες, πριν αναχωρήσουν για το Σεν Κλερ, την αγαπητή εξαδέλφη ώστε να την ενημερώσουν για τις συνθήκες φοίτησης εκεί και να προλάβουν -αν ήταν τυχερές- κάποια από τα ακραία φερσίματα της Άλισον που θα τις εξέθεταν στα μάτια των συμμαθητριών τους.

Έτσι και έγινε. Η Άλισον φιλοξενήθηκε, ενημερώθηκε και αναχώρησε μαζί με την Πατ και την Ίζαμπελ για το οικοτροφείο μετά το τέλος των διακοπών. Φτάνοντας εκεί οι δύο αδελφές την σύστησαν στις συμμαθήτριές τους και της έκαναν και την απαραίτητη ξενάγηση στους χώρους του σχολείου…


Έπειτα, οι δίδυμες έδειξαν στην ξαδέρφη τους ολόκληρο το σχολείο. Τις μεγάλους αίθουσες διδασκαλίας με την ωραία θέα από τα παράθυρα. Το πελώριο γυμναστήριο, τα πάμφωτα εργαστήρια τεχνικών στον τελευταίο όροφο κάτω από την οροφή, με καλό φωτισμό από τα βορεινά. Το χημείο, την γκαρνταρόμπα, όπου κάθε μαθήτρια είχε ένα ντουλαπάκι για τα παπούτσια της, και τη στολή γυμναστικής.

Η νέα σχολική περίοδος άρχισε και μαζί με τα μαθήματα ξεκίνησαν τα αθλήματα, οι κοινωνικές δραστηριότητες των μαθητριών και φυσικά οι σκανταλιές! Οι δύο τελευταίες είναι αυτές που διαμόρφωναν τις παρέες και τις συμπάθειες ή αντιπάθειες ανάμεσα στα κορίτσια. Στο μεγεθυντικό φακό όλων, βρίσκονταν -όπως ήταν αναμενόμενο- οι νέες τρόφιμοι… η Άλισον, η Μάργκεριτ και η Λούσι.

Η Λούσι κέρδισε αμέσως την συμπάθεια όλων των κοριτσιών με τους τρόπους και τις επιδόσεις της στα μαθήματα και στις τέχνες! Η Άλισον θα ήταν σε δύσκολη θέση -εξαιτίας της γλώσσας και των τρόπων της- αν δεν ήταν εξαδέλφη των Ο’ Σάλιβαν. Όσο για την Μάργκεριτ; Αν και η νεαρή αυτή μαθήτρια ήταν ασυναγώνιστη στα αθλήματα και ιδιαίτερα στο Lacrosse, ο κλειστός χαρακτήρας και η συνεχώς συννεφιασμένη μορφή της, την ώθησαν στο περιθώριο της μικρής κοινωνίας του οικοτροφείου.

Μάλιστα μετά από μια σειρά άσχετων με εκείνη γεγονότων και παρεξηγήσεων, έγινε το μαύρο πρόβατο του σχολείου. Τόσο “μαύρο” δε, που όλα τα κορίτσια την θεώρησαν υπεύθυνη για δύο πολύ άσχημες ενέργειες εναντίον της Πατ και εύχονταν να αποβληθεί από το Σεν Κλερ.

Όμως, χάρη σε ένα τραγικό γεγονός και στο θάρρος που επέδειξε η Μάργκεριτ, σώζοντας μια συμμαθήτριά της από βέβαιο θάνατο, άλλαξε την γνώμη όλων και οδήγησε τα πράγματα της μικρής αυτής κλειστής κοινωνίας στην σωστή τους διάσταση και θέση!


Αγοράστε το «Μια ηρωίδα στο Σεν Κλερ», της Ένιντ Μπλάιτον, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το προεφηβικό μυθιστόρημα «Μια ηρωίδα στο Σεν Κλερ», είναι από τα πιο γνωστά έργα της Βρετανίδας συγγραφέως Ένιντ Μπλάιτον. Με τίτλο “The O’ Sullivan twins” πρωτοκυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία το 1942, εν μέσω πολέμου! Οι εκδόσεις Μίνωας, αποφάσισαν την επανακυκλοφορία του στην Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2022, σε μια προσεγμένη έκδοση βασισμένη στην εξαιρετική μετάφραση της Καλλιόπης Σφαέλλου-Βενιζέλου.

Βασικό κοινό χαρακτηριστικό όλων των έργων της Ένιντ Μπλάιτον, είναι ο εκπαιδευτικός τους χαρακτήρας. Αν και η υπόθεση του «Μια ηρωίδα στο Σεν Κλερ» εξελίσσεται σε ένα οικοτροφείο -κάτι όχι και τόσο οικείο για εμάς τους Έλληνες- οι νεαροί αναγνώστες που θα το διαβάσουν έχουν να ωφεληθούν πολύπλευρα. Ναι, έχουν περάσει 80 χρόνια από τη συγγραφή του, αλλά οι ανθρώπινες αξίες είναι παγκόσμιες και διαχρονικές!

Πέρα βέβαια από το όφελος των μηνυμάτων με τα οποία τροφοδοτεί συνεχώς τους αναγνώστες της η συγγραφέας, υπάρχει και ο ψυχαγωγικός χαρακτήρας του βιβλίου που θα χαρίσει σε όποια και όποιον το διαβάσει πολλές ώρες απολαυστικής ανάγνωσης!

Ρέουσα γλώσσα, όμορφη πλοκή, ζωντανές εικόνες και περιγραφές, έντονες συναισθηματικά καταστάσεις και ήρωες απόλυτα αληθοφανείς, είναι τα συστατικά της συνταγής που χρησιμοποίησε η αγαπημένη πολλών γενιών συγγραφέας για την δημιουργία αυτού του άρτιου και άριστου αναγνώσματος. Πραγματικά, δεν του λείπει τίποτα!

Όντας σίγουρος ότι εσείς οι μεγαλύτεροι το έχετε διαβάσει στα νεανικά σας χρόνια, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το αποκτήσετε στη νέα αυτή έκδοση, να το ξανα-απολαύσετε και να αγοράσετε και αντίτυπα για κάθε νεαρή και νεαρό φίλο του διαβάσματος που έχετε στον περίγυρό σας.

Θα το λατρέψουν και εκείνοι όπως το λατρέψαμε κι εμείς στα νιάτα μας!

Οπισθόφυλλο:

Μια νέα σχολική περίοδος ξεκινά στο Σεν Κλερ και οι δίδυμες Ο’Σάλιβαν ανυπομονούν να συναντήσουν ξανά τους φίλους τους. Εδώ το ενδιαφέρον όλων των μαθητριών επικεντρώνεται στη Μάργκεριτ Φένγουορθ, γύρω από την οποία δημιουργείται εχθρικό κλίμα. Το «μαύρο πρόβατο» όμως αποδεικνύεται ένα κορίτσι με σπάνιο θάρρος που θα κερδίσει μια θέση στην καρδιά όλων.


Αγοράστε το «Μια ηρωίδα στο Σεν Κλερ», της Ένιντ Μπλάιτον, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Μια ηρωίδα στο Σεν Κλερ
The O’ Sullivan twins

Σειρά βιβλίων

Κολέγιο Σεν Κλερ

Αριθμός βιβλίου σειράς

2

Συγγραφέας

Ένιντ Μπλάιτον
Enid Blyton

Μετάφραση

Καλλιόπη Σφαέλλου-Βενιζέλου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Μάρτιος 2022

Αριθμός σελίδων

254

ISBN

978-618-02-1678-3

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.