«Περιπέτεια στη θάλασσα», Ένιντ Μπλάιτον .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Περιπέτεια στη θάλασσα», Ένιντ Μπλάιτον

Ένα ακόμα βιβλίο της προεφηβικής σειράς “Περιπέτεια” που έγραψε η Βρετανίδα συγγραφέας Ένιντ Μπλάιτον κυκλοφόρησε στη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2020. Από τις εκδόσεις Μίνωας βεβαίως, σε μετάφραση του Γιάννη Παρασκευόπουλου και με τίτλο «Περιπέτεια στη θάλασσα».

Γράφει: Matia Gr
«Περιπέτεια στη θάλασσα», Ένιντ Μπλάιτον

Υπόθεση βιβλίου

Ο Τζακ, η Λούσι-Αν, ο Φίλιπ και η Ντάινα μόλις έχουν βγει εκτός καραντίνας. Ήταν πια υγιείς μετά την ιλαρά που είχαν περάσει, και σύμφωνα με την γνώμη του γιατρού τους θα ήταν πολύ καλό, για την υγεία τους, να πάνε για λίγες ημέρες στην εξοχή. Να ξεκουραστούν, να αναλάβουν, να τους δει και ο ήλιος και μετά να επιστρέψουν στο σχολείο τους.

Η ομάδα των αγαπημένων μας φίλων μαζί με τον παπαγάλο τους Κίκι έχουν ξετρελαθεί από την χαρά τους γιατί -ομολογουμένως- καλύτερη “συνταγή” από γιατρό δεν έχουν ξαναπάρει! Τα παιδιά χαρούμενα χοροπηδάνε σε όλο το δωμάτιο και μιλούν όλα μαζί γεμάτα ενθουσιασμό!

Η Κίκι, ο παπαγάλος που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις συζητήσεις τους συμμετέχοντας ενεργά με λέξεις ή φράσεις που άλλες φορές πάνε πακέτο με τα λεγόμενά τους και άλλες φορές τους κάνουν να γελάνε δυνατά, τους λέει σοβαρά:


“Πόσες φορές σου έχω πει να κλείνεις την πόρτα; Πόσες φορές σου έχω πει να σκουπίζεις τα πόδια σου; Σκούπισε την πόρτα, κλείσε τα πόδια σου, σκούπισε την…”
“Έι, τα μπέρδεψες!” είπε ο Τζακ και όλοι γέλασαν.

Μα και η Κικί ξετρελαίνεται να κάνει τον κόσμο να γελάει.

Ο προορισμός των διακοπών τους έχει κατοχυρωθεί παμψηφεί και με ενθουσιασμό. Θα πάνε διακοπές σε κάποια απόμερα νησιά στις βόρειες θάλασσες της Σκωτίας να ζήσουν κοντά στη φύση και να παρατηρήσουν τα θαλασσοπούλια που ζουν εκεί.

Ο Τζακ -φανατικός φιλόζωος- δεν βλέπει την ώρα να βρεθεί εκεί, μα μη φανταστείτε πως και η υπόλοιπη παρέα δεν αδημονεί!

  «Ιός», του Σκοτ Σίγκλερ - Infected by Scott Singler

Το πρόβλημα είναι το ποιός θα τους συνοδέψει στις διακοπές τους. Η μητέρα αποκλείεται μιας και έχει ήδη αναλάβει μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά που δεν της επιτρέπει να λείψει ούτε στιγμή. Γκουβερνάντα;


“Γκουβερνάντα!” επανέλαβε ο Φίλιπ με αποστροφή. “Προτιμώ να μην πάω πουθενά. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει τώρα που εκπαιδεύω κάτι συμπαθητικούς μικρούς ποντικούς”.

Ένας υποψήφιος συνοδός είναι ο καθηγητής ορνιθολογίας, γνωστός της μητέρας τους, που θα πάει για να μελετήσει τα θαλασσοπούλια της εκεί περιοχής. Χμ… ούτε και αυτός μπορεί τελικά, κάτι του τυχαίνει και δεν μπορεί να το αναβάλει…

Τότε, η μοναδική τους ελπίδα είναι ο Μπιλ.


Ο Μπιλ! Τα πρόσωπα όλων έλαμψαν στη σκέψη του Μπιλ Σμαγκς. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κάνινγκχαμ, αλλά επειδή συστήθηκε ως Μπιλ Σμαγκς στην πρώτη τους περιπέτεια, παρέμεινε με αυτό το όνομα. Τι περιπέτειες είχαν περάσει μαζί!
“Αλήθεια! Αν μπορούσαμε να φύγουμε με τον Μπιλ!” είπε ο Φίλιπ και χάιδεψε στοργικά τη μύτη του Σκουίκερ.
“Ναι, και να μπλέξετε πάλι σε κάποια καινούργια περιπέτεια” είπε η κυρία Μάνερινγκ. “Τον ξέρω τον Μπιλ”.

Η αλήθεια είναι πως με τον μυστικό αστυνομικό Μπιλ όλο σε περιπέτειες μπλέκουν τα παιδιά, μα αλήθεια επίσης είναι και πως τα αγαπά, τα προσέχει και είναι η καλύτερη παρέα που θα μπορούσαν να έχουν σε αυτό το δεκαπενθήμερο των διακοπών τους. Έλα όμως που τελευταία έχει χαθεί ο Μπιλ… Άραγε σε ποιά μυστική αποστολή να δουλεύει πάλι;

Το τηλέφωνο, αυτή η συσκευή που άλλες φορές ενοχλεί και άλλες σε κάνει να χαίρεσαι και που υπάρχει, κάνει το θαύμα της! Το τηλέφωνο χτυπά και στη γραμμή είναι ο Μπιλ πιο μυστηριώδης από ποτέ!

Μετά από την περιπετειώδη συνάντησή του με τα παιδιά και την μητέρα τους η απόφαση είναι οριστική και τα παιδιά στο άκουσμά της χοροπηδούν ενθουσιασμένα! Ο Μπιλ θα τα συνοδέψει στις διακοπές τους μιας και ο ίδιος καλό θα ήταν να απομακρυνθεί για λίγο από την πολυκοσμία της πόλης.

  «Έραγκον», του Κρίστοφερ Παολίνι - «Eragon», by Christopher Paolini

Οι ετοιμασίες για βαλίτσες και εφόδια γίνονται γρήγορα και χαρωπά και οι φίλοι δεν αργούν να βρεθούν στο τρένο που θα τους μεταφέρει πιο κοντά στον προορισμό των διακοπών τους. Τελευταίο μεταφορικό μέσο της παρέας είναι η βενζινάκατος που οδηγεί ο Μπιλ με πλώρη τα ερημικά νησιά. Ω! Μα είναι υπέροχα!

Τα νησάκια φαίνονται αμέτρητα μα βρίσκουν ένα που θα κάνουν ορμητήριό τους. Αδειάζουν την βάρκα από τις προμήθειες, στήνουν τις σκηνές, τακτοποιούνται και περνούν υπέροχα την πρώτη τους βραδιά στο… κατάδικό τους νησί.

Τις επόμενες μέρες όμως, τόσο τα παιδιά, όσο και ο Μπιλ θα παρατηρήσουν πως η περιοχή όπου βρίσκονται μάλλον δεν είναι τόσο ερημική όσο υπέθεταν στην αρχή, ούτε όσο κάποιοι θα ήθελαν να δείχνει…


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Το προεφηβικό μυθιστόρημα «Περιπέτεια στη θάλασσα», της ταλαντούχας Ένιντ Μπλάιτον, είναι ένα βιβλίο όαση καλοκαιρινών διακοπών!

Δροσερό, ανάλαφρο, περιπετειώδες και ενδιαφέρον σε κρατά με την πλοκή και την αγωνία που σου δημιουργεί και την απόλαυση που σου χαρίζουν οι καταπληκτικές περιγραφές των τοπίων, των συναισθημάτων των παιδιών, και των καπρίτσιων της αληθινής πρωταγωνίστριας, του παπαγάλου Κίκι!

Ανήκει σε μια εξαιρετική σειρά βιβλίων που έχει τίτλο “Περιπέτεια” και που στη χώρα μας μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί τα έξι από αυτά, ενώ το έβδομο είναι υπό έκδοση, φυσικά από τις εκδόσεις Μίνωας. Συστάσεις ιδιαίτερες η συγγραφέας τους δεν χρειάζεται… αρκεί μόνο να σας πω πως είχε -δεν βρίσκεται πια στη ζωή- γράψει πάνω από 700! βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 90 γλώσσες!

  «4 1/2 φίλοι και ένας κροκόδειλος στο ίντερνετ», Γιόαχιμ Φρίντριχ

Ως εκ τούτου, δεν είναι διόλου παράξενο πως τα βιβλία της που διαβάζουν τα σημερινά παιδιά, έχουν ήδη διαβαστεί από τους γονείς τους -όταν εκείνοι ήταν παιδιά- και σίγουρα θα διαβαστούν και από τα παιδιά τους -όταν εκείνα γίνουν γονείς!

Επιστρέφοντας όμως στο «Περιπέτεια στη θάλασσα», για να κλείσουμε αυτή τη παρουσίαση, οφείλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον, θα απολαύσετε την πλοκή και τις ανατροπές, θα ψάξετε σίγουρα μετά να βρείτε με τι μοιάζουν οι θαλάσσιοι παπαγάλοι που κατακλύζουν τα νησιά αυτά και γενικά θα το ευχαριστηθείτε όσο την πιο υπέροχη γρανίτα το κατακαλόκαιρο!

Μην το χάσετε!

Οπισθόφυλλο:

Ο Τζακ, η Λούσι-Αν, ο Φίλιπ, η Ντάινα, μαζί με τον παπαγάλο τους, την Κίκι, πάνε διακοπές στις βόρειες θάλασσες της Σκοτίας. Εκεί θα τους ακολουθήσει ο φίλος τους o Μπιλ, o μυστικός αστυνομικός.

Όσο, όμως, οι τέσσερις φίλοι απολαμβάνουν την άγρια φύση, αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι μόνοι τους. Ξαφνικά, οι ανέμελες διακοπές μετατρέπονται σε μια καταδίωξη.

Ποιος είναι ο μυστηριώδης Οράτιος Τίπερλονγκ που συστήνεται ως φυσιολάτρης;
Γιατί πετούν αεροπλάνα πάνω από τα έρημα νησιά;

Είστε έτοιμοι για… περιπέτεια;

Για παιδιά ηλικίας 8+


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Περιπέτεια στη θάλασσα
The sea of adventure

Συγγραφέας

Ένιντ Μπλάιτον
Enid Blyton

Μετάφραση

Γιάννης Παρασκευόπουλος

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Ιανουάριος 2020

Αριθμός σελίδων

279

ISBN

978-618-02-1402-4

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.