«Σασμός», Σπύρος Πετρουλάκης .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Σασμός», Σπύρος Πετρουλάκης

«Σασμός», είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος που γεννήθηκε από την πένα του ταλαντούχου Σπύρου Πετρουλάκη και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2019 από τις εκδόσεις Μίνωας.

«Σασμός», Σπύρος Πετρουλάκης
«Σασμός», Σπύρος Πετρουλάκης«Σασμός», Σπύρος Πετρουλάκης

Σασμός. Σημασία

Ο Σασμός είναι το αντίθετο της βεντέτας. Σασμός σημαίνει ότι οι δύο οικογένειες συμφιλιώθηκαν και έσβησε η βεντέτα. Πολλές φορές ο Σασμός επιτυγχάνεται με ένα γάμο ανάμεσα σε μέλη των δύο οικογενειών, βάπτιση ή κουμπαριά.

Σασμός. Υπόθεση βιβλίου

Κόντευε δέκα το πρωί. Τα λέρια, κρεμασμένα στους λαιμούς των ζώων, κουδούνιζαν χαρμόσυνα σαν τις καμπάνες της Ανάστασης, ταράζοντας την ηρεμία του άγριου τοπίου. Οι μυρωδιές του βουνού ξεχύνονταν με τους δικούς τους αργούς ρυθμούς παλεύοντας να σαγηνεύσουν και να εισχωρήσουν στις αισθήσεις. Ένα γεράκι ισορροπούσε στα θερμά και στα ψυχρά ρεύματα του αέρα, θυμίζοντας ατρόμητο ακροβάτη. Μετά από λίγο εφόρμησε με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το θύμα του.

Αυτές έμελλε να γίνουν οι τελευταίες εικόνες που είδαν τα μάτια του Στεφανή Σταματάκη, κάπου εκεί ψηλά στη μαδάρα. Όχι, δεν ήταν υπέργηρος που είχε ζήσει τη ζωή του και το πέρασμα στον άλλο κόσμο ήταν πια ξεκούραση και ευλογία. Ο Στεφανής ήταν ένας άντρας γερός, καλοσυνάτος με ένα γιο δεκατριών χρονών, τον Νικηφόρο, και μια γυναίκα σαν τα κρύα τα νερά, τη Βασιλική.

Ναι, η ψυχή του άφησε όχι μόνο νωρίς το σώμα του, αλλά και βίαια. Το νήμα της ζωής του κόπηκε από επτά σφαίρες που ένας άνανδρος πισώπλατα έστειλε στο κορμί του. Παρόντες στην δολοφονία ήταν ο γιος του και ένας συνομήλικος και φίλος του παιδιού, ο Μανώλης. Ο Μανώλης μάλιστα είδε και το πρόσωπο του δολοφόνου! Του άτιμου αυτού που αμέσως μετά το φονικό, απείλησε τον μικρό ώστε να κρατήσει το στόμα του κλειστό!

Θρήνος και οδυρμός στους Σταματάκηδες αλλά και μεγάλη αναστάτωση στους Βρουλάκηδες. Η βεντέτα που θέριζε ψυχές στις δύο αυτές οικογένειες της Κρήτης, είχε φαίνεται ξυπνήσει από τον ολιγόχρονο λήθαργό της. Μια βεντέτα που κρατούσε εδώ και κάποιες δεκαετίες και που είχε στερήσει την ζωή σε πολλά παλικάρια ένθεν και εκείθεν.

Η κηδεία του Στεφανή έγινε με πολλές προφυλάξεις από την αστυνομία. Ο Φραγκιαδάκης -επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου- που ανέλαβε τις ανακρίσεις και είχε το γενικό πρόσταγμα, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί από τη μια ο δράστης και από την άλλη -αν και δεν το πίστευε καθόλου- να μη συνεχιστούν τα φονικά, να πάψει η βεντέτα.

Οι βεντέτες στη Κρήτη όμως δεν σταματούν με την αστυνόμευση. Μόνο ο “Σασμός” σταματάει μία βεντέτα και αυτό είναι κάτι που το γνώριζε πολύ καλά ο έμπειρος αστυνομικός. Στην συγκεκριμένη δε περίπτωση, είχαν προσπαθήσει κάποιοι όλα αυτά τα χρόνια να επιτύχουν ένα Σασμό ανάμεσα στις δύο οικογένειες, αλλά φευ!

Σε τραγική κατάσταση τόσο η Βασιλική όσο και ο Νικηφόρος, προσπαθούσαν να αποκτήσουν μια μέρα μετά την ταφή του Στεφανή μια ελάχιστη έστω επαφή με την πραγματικότητα. Σε αυτή την κατάσταση, αξημέρωτα ακόμα, η Βασιλική έσυρε τα βήματά της μέχρι το νεκροταφείο του χωριού για να θρηνήσει μακριά από το γιο της, που επιτέλους τον είχε πάρει ο ύπνος.

Εκεί, πάνω από το μνήμα του αντρός της, καθώς δειλά μια ηλιαχτίδα έσκισε το σκοτεινό ουρανό, άστραψε ένα μαχαίρι. Κάποιος, έτσι το ίδιο δειλά με τον φονιά του Στεφανή, πισώπλατα, αφαίρεσε τη ζωή της Βασιλικής και εξαφάνισε διαπαντός κάθε ελπίδα για μια ήσυχη ζωή από τον λεβέντη της, τον Νικηφόρο της.


Έπεσε στο χώμα και με μάτια που δεν έβλεπαν πια κοίταζε τον Χάρο να φεύγει, κρατώντας στα χέρια του τη ζωή της. Μια χούφτα χώμα κρατούσε στην παλάμη της, σαν να ήταν η στερνή της επιθυμία να γαντζωθεί από κείνη τη γη που σκέπαζε τον άντρα της, να βρει το χέρι του και να το αρπάξει, για να βαδίσουν και πάλι μαζί. Τούτη τη φορά όμως στον δρόμο της λήθης και της αιωνιότητας, έχοντας αφήσει πίσω το μοναχοπαίδι τους, τον γιο τους τον Νικηφόρο.

Οι υποψίες όλων -ακόμα και του Φραγκιαδάκη- στρέφονται στον εικοσιτετράχρονο Πέτρο Βρουλάκη. Αψίκορος ο Πέτρος και κυρίως, γιος του τελευταίου θύματος της βεντέτας από το σόι των Βρουλάκηδων. Ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία, ακόμα και στη μάνα του την Μαρίνα και στην αδερφή του την Αργυρώ, όταν εκείνες τον ξόρκισαν να τους φανερώσει αν είχε κάνει τα φονικά. Πως θα μπορούσε άλλωστε, εκείνος ήταν παλικάρι· γυναίκες και παιδιά στις βεντέτες δεν πειράζονται· άγραφος νόμος απαράβατος.

Για να αγγίξει ο νόμος τον Πέτρο χρειάζονται βέβαια αποδείξεις. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους Σταματάκηδες και ιδιαίτερα για τον πιο επικίνδυνο από αυτούς, τον Αστέριο! Όσο για τον μοναδικό μάρτυρα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην έκρυθμη αυτή κατάσταση, τον μικρό Μανώλη, δεν φαίνεται να νικά τον φόβο του και να φανερώνει την ταυτότητα του φονιά.

Και να, που ο φόβος πολλών έγινε ζοφερή πραγματικότητα. Ο Αστέριος δεν περίμενε την αστυνομία και τη δικαιοσύνη. Πήρε το νόμο στα χέρια του και συνέχισε τη βεντέτα! Από το δικό του όπλο έφυγαν οι δύο σφαίρες που σταμάτησαν την καρδιά του Πέτρου να χτυπά. Τρίτο φονικό μέσα σε λίγες μέρες! Ο τόπος πλέον ήταν ένα μαύρο καζάνι που κόχλαζε. Όλοι πλέον ήταν σίγουροι πως το κακό δε θα σταματούσε εκεί… ο βαρκάρης του Αχέροντα είχε ακόμα δρομολόγια να κάνει.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Σασμός. Κριτική και εντυπώσεις

Σασμός! Μια λέξη αντίθετη αλλά και τόσο γνωστή στην Κρήτη, όσο και η Βεντέτα. Μια λέξη που δίνει όνομα στο σχεδόν ακατόρθωτο. Έξι γράμματα ενάντια σε μίση, εγωισμούς και κακώς ερμηνευμένες έννοιες όπως η λεβεντιά και το δίκαιο.

Το μοναδικό μυθιστόρημα «Σασμός», του Σπύρου Πετρουλάκη, είναι χτισμένο πάνω σε αληθινά περιστατικά με τις αναγκαίες βέβαια αλλαγές σε ονόματα και τις απαραίτητες προσθήκες μυθιστορηματικών στοιχείων.

Αυτό, το ότι τα σημαντικότερα από όσα διαβάζεις έχουν συμβεί, δίνει στο έργο και μια ιδιαίτερη δύναμη. Δεν είναι δα και λίγες οι φορές που σταματάς την ανάγνωση για να αντέξεις την τραγικότητα όσων έχεις μόλις διαβάσει! Σε αυτό βέβαια συμβάλλει και το πόσο καλά σκιαγραφημένοι από τον συγγραφέα είναι οι χαρακτήρες των ηρώων του.

Με το απαράμιλλο ταλέντο του, ο Σπύρος Πετρουλάκης, μετουσιώνει το μείγμα αλήθειας και ψέματος σε μια μοναδική αναγνωστική εμπειρία. Ναι, απλά δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Σε συνεπαίρνει τόσο η ιστορία, από την πρώτη κιόλας σελίδα, που όταν αναγκάζεσαι να ακουμπήσεις κάπου το βιβλίο αυτό και να ασχοληθείς με κάτι άλλο, δυσφορείς εντονότατα!

Η αξία των έργων του ταλαντούχου σύγχρονού μας λογοτέχνη είναι γνωστή σε όλους. Το συγκεκριμένο όμως βιβλίο του, ίσως επειδή όπως ήδη ανέφερα στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, είναι συγκλονιστικό! Διαβάζεις μια παράγραφο και εκτός από τις εικόνες που σου δημιουργούνται στο μυαλό, όλη σου η ύπαρξη κατακλύζεται από πολύ έντονα συναισθήματα. Μαγευτικό!

Δικαίως λοιπόν έχει διαβαστεί και αγαπηθεί από χιλιάδες αναγνώστες. Όλα τα προηγούμενα θαρρώ πως οδήγησαν και στην μεταφορά του στη μικρή οθόνη, σε μια καταπληκτική τηλεοπτική σειρά πολλών επεισοδίων, που προβάλλεται από τον σταθμό Alpha (δείτε τη σελίδα για τη σειρά εδώ).

Αν παρακολουθείτε στην τηλεόρασή σας την σειρά αυτή και δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο στο οποίο έχει βασιστεί, θαρρώ πως πρέπει σήμερα κιόλας να πεταχτείτε μέχρι το πιο κοντινό βιβλιοπωλείο ή να δώσετε την ηλεκτρονική παραγγελία σας εδώ για να το λάβετε στο σπίτι, χωρίς κόπο και σε πολύ καλή τιμή! 🙂

Είναι μοναδικό, είναι μαγευτικό, είναι συγκλονιστικό… διαβάστε το! Σήμερα!

Οπισθόφυλλο:

Ο άντρας σηκώνει το χέρι του και σημαδεύει. Οι επτά πυροβολισμοί που ακούγονται ωχριούν μπροστά στην κραυγή του παιδιού: «Πατέρα…». Αλήθεια ή πλάνη; Τυχαίο γεγονός ή βεντέτα; Οι καταστάσεις περιπλέκονται και παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή.

Ακολουθεί δεύτερος θάνατος – αυτήν τη φορά μια γυναίκα. «Τις γυναίκες και τα κοπέλια δεν τα σκοτώνουν. Αλλού να ψάξετε για τον φονιά. Όχι στη βεντέτα…» Τα λόγια των μυστών ακούγονται ουτοπικά.

«Πάρε την κοπελιά μας και αλαργέψετε αμέσως από την Κρήτη. Δεν θα αργήσει να γίνει κι άλλο κακό. Φύγετε…» Μια μάνα μαζί με την κόρη της, εν μία νυκτί, εξαφανίζονται από προσώπου γης. Ένα κλειδί μένει κρεμασμένο στην πρόκα του τοίχου και μια μαντινάδα στέκει ατελείωτη.

Όρη και θάλασσες, τραγούδια και κατάρες, οργή και χάδι. Μέσα στις αντιθέσεις της φωτιάς, οι άνθρωποι χτίζουν τα όνειρά τους. Ωστόσο, η θέληση και το πάθος δεν αρκούν. Τα πάντα
μπορούν να ανατραπούν ακαριαία.

Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα, σαν εφιάλτης, σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δυο χωριά της Κρήτης. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Σασμός

Συγγραφέας

Σπύρος Πετρουλάκης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Απρίλιος 2019

Αριθμός σελίδων

495

ISBN

978-618-02-1273-0

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.