«Η αγάπη δεν έχει τέλος», του Κώστα Καρακάση .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η αγάπη δεν έχει τέλος», του Κώστα Καρακάση

Έχοντας διαβάσει το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα (το «Αθηνά, ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη») γνώριζα ότι η πένα του Κώστα Καρακάση μας χαρίζει αριστουργήματα. Έτσι αποφάσισα ότι το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Η […]

Γράφει: Matia Gr
«Η αγάπη δεν έχει τέλος», του Κώστα Καρακάση

Η αγάπη δεν έχει τέλος
Έχοντας διαβάσει το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα (το «Αθηνά, ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη») γνώριζα ότι η πένα του Κώστα Καρακάση μας χαρίζει αριστουργήματα. Έτσι αποφάσισα ότι το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Η αγάπη δεν έχει τέλος», θα ήταν ένα όμορφο πρωτοχρονιάτικο δώρο για την πιο στενή μου φίλη και συνεργάτη. Όπως κάνουμε με όλα σχεδόν τα βιβλία που «πέφτουν» στα χέρια μας, αφού το διαβάσει ο ένας το δίνει μετά στον άλλο για να το διαβάσει και εκείνος. Είμαστε βιβλιοφάγοι, τι να κάνουμε; Έτσι έγινε και με το «Η αγάπη δεν έχει τέλος» του Κώστα Καρακάση. Αφού απόλαυσε την ανάγνωση του πρώτα η κολλητή μου, το παρέδωσε σε εμένα για να το διαβάσω και να χαθώ για άλλη μια φορά στον κόσμο που σμίλεψε πάνω στο χαρτί ο Κώστας Καρακάσης.
Πριν όμως σας μιλήσω γι’ αυτόν τον κόσμο θα μου επιτρέψετε να σας αναφέρω μερικά στοιχεία του βιβλίου, όπως το ότι κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2006 από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το «Η αγάπη δεν έχει τέλος» είναι το τέταρτο βιβλίο του Κώστα Καρακάση. Τα τρία προηγούμενα βιβλία του, όπως αναφέρει η βάση δεδομένων Βιβλιονέτ (www.biblionet.gr), είναι τα:
«Αθηνά, ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη», εκδόσεις Ψυχογιός, 2000
«Πορτραίτα σε θρυμματισμένο καθρέπτη», εκδόσεις Λιβάνη, 2005
«Ιστορίες για τον Θεό και τον άνθρωπο», εκδόσεις Ψυχογιός, 2006
Κλείνοντας αυτήν την παράγραφο θα ήθελα να σημειώσω ότι το καθαρό κείμενο του βιβλίο καταλαμβάνει 442 σελίδες, ενώ το αντίτυπο που διάβασα ανήκει στην τρίτη ανατύπωση (18η χιλιάδα) που έγινε τον Απρίλιο του 2006, μόλις τρεις μήνες μετά την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου!
Στις πρώτες σελίδες του «Η αγάπη δεν έχει τέλος», ο Κώστας Καρακάσης μας μεταφέρει στην Σμύρνη του 1920, δύο χρόνια δηλαδή πριν την καταστροφή της (1922). Στην ελληνική, τότε, πόλη ζει ο γερό-Ζέφης μαζί με την γυναίκα του και τον εγγονό του τον Λένη. Ο Λένης, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, βοηθά τον παππού του που ασκεί το επάγγελμα του ψαρά. Στην Σμύρνη, των χρόνων εκείνων, θα γνωρίσει ο Λένης τον έρωτα κοντά στην Μαγδαληνή. Θα την αγαπήσει με όλη του την ψυχή όμως η καταστροφή της Σμύρνης και όσα την ακολούθησαν θα τους χωρίσουν. Η Μαγδαληνή θα φύγει από το νησί που έχουν καταφύγει, ως πρόσφυγες, ενώ ο Λένης θα αρχίσει να ταξιδεύει στα πέρατα της γης. Όταν μετά από χρόνια ο καπετάν-Λένης επιστρέψει στο νησί θα βρεθεί μπροστά σε κάτι που δεν μπορούσε ούτε να το φανταστεί όλο αυτόν τον καιρό που «σκόρπαγε» τον χρόνο του στα ταξίδια και την αγάπη του στις γυναίκες που συνάντησε σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Δεν νομίζω να περιμένετε να σας πω τι είναι αυτό που βρήκε ο Λένης στο νησί κατά την επιστροφή του; Θα σας χαλούσα έτσι όλη την μαγεία της ανάγνωσης του βιβλίου, και φυσικά δεν πρόκειται να κάνω κάτι τέτοιο.
Το μόνο που μπορώ να σας μεταφέρω είναι οι εντυπώσεις που άφησε τόσο σε μένα όσο και στην κολλητή μου το «Η αγάπη δεν έχει τέλος». Το νέο αυτό αριστούργημα του Κώστα Καρακάση μας μάγεψε από τις πρώτες του σελίδες. Τόσο η πλοκή όσο και τα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας σε κάνουν να μην θέλεις να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου. Στο μεγαλύτερο του μέρος παρακολουθείς τα όσα συμβαίνουν στους ήρωες του μέσα από τις εικόνες που ζωγραφίζει στο μυαλό σου η πένα του Κώστα Καρακάση. Στις τελευταίες του όμως σελίδες με ένα έξυπνο τέχνασμα, ο συγγραφέας, σε τοποθετεί στην ψυχή του καθενός από τους ήρωες του και σου ξετυλίγει το τέλος της ιστορίας έτσι όπως το έζησε ο καθένας από αυτούς. Αυτό το σημείο, είναι εκείνο που αποκορύφωσε την ικανοποίηση που νιώθαμε καθώς διαβάζαμε τις σελίδες του βιβλίου από την πρώτη έως την τελευταία. Το ότι σας το προτείνουμε σαν ανάγνωσμα εξυπακούεται.
Το «Η αγάπη δεν έχει τέλος» του Κώστα Καρακάση είναι ένα από τα πιο όμορφα βιβλία που έχουμε διαβάσει και θα είναι κρίμα να μην το απολαύσετε κι εσείς. Σας ευχόμαστε να ταξιδέψετε στον κόσμο του σύντομα. Καλή ανάγνωση!

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μια χαρισματική γυναίκα που αγάπησε και αγαπήθηκε τόσο όσο και η εκθαμβωτική ομορφιά της. Μέσα από συνταρακτικά γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο, δυο άντρες στάλθηκαν από την Μοίρα για να σημαδέψουν την ζωή της.
Μια υπέροχη ιστορία Αγάπης έμελλε να σφραγίσει ανεξίτηλα αυτή την γυναίκα με το δίλημμα της τελικής επιλογής της, στις φλογερές ανταύγειες από την Καταστροφή της Σμύρνης.
Ένας άντρας θα θυσιάσει όλη την ζωή του, ψάχνοντας να βρει τον χαμένο έρωτα, και τέλος, θα συντρίψει την καρδιά του πάνω στα τείχη της Ειμαρμένης.
Μια ιστορία στον βωμό ενός μοναδικού Έρωτα, όπου και οι δύο ήρωες θα φτάσουν συντετριμμένοι στα υπερβατικά όρια της θυσίας. Γιατί κάθε αληθινή Αγάπη δεν έχει τέλος…

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα