«Χωρίς σχολείο», Συλλογικό .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Χωρίς σχολείο», Συλλογικό

Η συλλογή προεφηβικών διηγημάτων με τίτλο «Χωρίς σχολείο», κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2021 από τις εκδόσεις Ψυχογιός, υπό την αιγίδα της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς!

«Χωρίς σχολείο», Συλλογικό
«Χωρίς σχολείο», Συλλογικό«Χωρίς σχολείο», Συλλογικό

Υπόθεση βιβλίου

Δέκα διηγήματα που απευθύνονται στις νεαρές και στους νεαρούς φίλους της ανάγνωσης, περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο. Ας τους ρίξουμε μια ματιά, να πάρουμε μια γεύση από το καθένα τους.

Το σχολείο εξαφανίστηκε

Συγγραφέας: Έρικα Αθανασίου – Εικονογράφος: Νίκη Λεωνίδου

Για άλλη μια φορά, τα παιχνίδια στον υπολογιστή, είχαν συνεπάρει τον μικρό μας ήρωα και είχε μείνει τελείως αδιάβαστος. Αυτό σκεφτόταν, προχωρώντας στο δρόμο προς το σχολείο του, ελπίζοντας ότι δεν θα τον εξέταζαν σήμερα στο μάθημα. Όταν όμως έφτασε εκεί…


Έτριψε τα μάτια του και κοίταξε ξανά. Όχι μόνο δεν υπήρχε το σχολείο, αλλά δεν υπήρχε ούτε καν ένα ίχνος του. Εκεί όπου ήταν το κυρίως κτίριο υπήρχε μόνο ένα λιβάδι. Χώμα και χόρτα. Εκεί όπου ήταν οι τουαλέτες φύτρωναν μαργαρίτες, εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκονται οι μπασκέτες δύο δέντρα ψήλωναν τα κλαδιά τους.

Όχι μόνο δεν θα τον εξέταζαν, αλλά το σχολείο του είχε ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ! Και τώρα;

Σύνθημα… Λύκος

Συγγραφέας: Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου – Εικονογράφος: Πωλίνα Παπανικολάου

Μια σφυρίχτρα, κρεμασμένη στο λαιμό ενός αγοριού, του Στάθη, μας διηγείται τις περιπέτειες που έζησε ο ιδιοκτήτης της και η παρέα του -στην οποία ήταν αρχηγός- μια μέρα που… δεν είχαν σχολείο. Όλα ξεκίνησαν πρωί πρωί όπου συγκεντρώθηκαν όλοι στο μυστικό μέρος. Μα, τι παράξενα πράγματα κουβάλησαν στις τσέπες τους;


Ένας ένας άρχισαν να αραδιάζουν μπροστά στα πόδια του αρχηγού τα πιο περίεργα αντικείμενα. Ένα φτερό γαλοπούλας, μία κατσαρόλα, ένα μεγάλο ψαλίδι, μία σκουριασμένη φυσαρμόνικα, ένα τρένο-παιχνίδι, μια μπότα, ένα λιωμένο κερί και ένα… σάπιο κρεμμύδι.

Δεν είμαστε καθόλου καλά! Τι θα τα κάνουν αυτά τα πράγματα; Κι αυτό το κρεμμύδι… Και κρεμμύδι, και σάπιο;

Χωρίς σχολείο

Συγγραφέας: Λήδα Βαρβαρούση – Εικονογράφος: Λήδα Βαρβαρούση

Κάτι συνέβη στο σχολείο της μικρής Άννας και δεν θα λειτουργήσει σήμερα. Η φίλη μας θα περάσει την μέρα της με την μαμά της, την Ελένη. Πω πω σχέδια ωραία να δείτε που έκαναν! όμως ο καιρός τους τα ανέτρεψε. Βροντές, αέρας και βροχή βάλθηκαν να χαλάσουν την μέρα μητέρας και κόρης, μα δεν ήξεραν με ποιους είχαν να κάνουν! Όλοι γνωρίζουμε πως οι μαμάδες είναι πιο πολυμήχανες και από τον Οδυσσέα του Ομήρου…


«Τι λες να κάνουμε πράγματα που δεν κάναμε ποτέ;» είπε η μαμά και έβαλε δυνατά τη μουσική.
«Δηλαδή;»
«Να, σκέφτομαι να βγάλουμε βόλτα το χρυσόψαρο!» είπε με βλέμμα που άστραφτε.

Και φυσικά, η μαμά της Άννας έχει πολλά ακόμα βέλη στη φαρέτρα της!

Το πιο ήσυχο παιδί

Συγγραφέας: Αγγελική Βαρελλά – Εικονογράφος: Φιλομήλα Βακάλη Συρογιαννοπούλου

Οι δάσκαλοι έχουν κάποιες εργασίες να κάνουν και έτσι το σχολείο θα παραμείνει κλειστό. Πως θα περάσει τη μέρα του ο μικρός μας ήρωας, αφού όταν είναι στο σπίτι όλο τον μαλώνουν;


«Μην παίζεις με το σκοινάκι στο σαλόνι…»
«Μην παίζεις τόπι στην κουζίνα, γιατί μπορεί να φάμε τόπι… βραστό!»
«Μην παίζεις ποδόσφαιρο στο διάδρομο. Θα σπάσεις κανένα τζάμι. Θέλεις να κάνουμε τον κυρ Γιώργη πλούσιο; Τόσα τζάμια τού έχουμε παραγγείλει ως τώρα».

Είναι σκανταλιάρης ο φίλος μας, δεν λέω, αλλά αυτό που σκέφτηκε για την σημερινή μέρα…

Άμαλ

Συγγραφέας: Άννα Βασιλειάδη – Εικονογράφος: Ελένη Τσαλδίρη

Ο Μιχάλης δεν αγαπά ιδιαίτερα το σχολείο. Να σκεφτείτε, οι αγαπημένες του καθημερινές είναι όσες για οποιοδήποτε λόγο δεν χρειάζεται να πάει να κλειστεί σε μια αίθουσα και να κάνει μάθημα. Να, όπως -καλή ώρα- σήμερα που έχει σκοπό να πάει μια μεγάλη βόλτα με τον σκύλο της οικογένειας, τον Έκτορα. Εκεί που λέτε στη βόλτα…


Ο Μιχάλης κάθισε σαστισμένος δίπλα τους. Η θάλασσα χρύσιζε απέραντη κάτω από την κάψα του ήλιου. Το κορίτσι ήταν μελαχρινό με μαύρα μακριά μαλλιά, που μύριζαν σαν κήπος, και μεγάλα καταπράσινα μάτια. Το χαμόγελό της ήταν αφοπλιστικό, αφού μέχρι και ο Έκτορας καθόταν σαν μικρό κουτάβι στην αγκαλιά της.

Αυτή είναι η Άμαλ, η νέα φίλη του Μιχάλη και προσεχώς νέα συμμαθήτριά του στο σχολείο, που πια δεν φαντάζει τόσο απαίσιο στα μάτια του νεαρού Δον Ζουάν.

Δάσος από την αρχή

Συγγραφέας: Έλενα Λιάτου – Εικονογράφος: Μυρσίνη Μπεζουργιάννη

Τούτη η μέρα έδειχνε τόσο διαφορετική. Κάτι καλό φαινόταν ότι θα συμβεί. Στην πρωινή προσευχή η διευθύντρια μας ανακοίνωσε, με ύφος αυστηρό: «Αύριο το σχολείο θα παραμείνει κλειστό. Θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Συνέλευση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μία ευκαιρία να ξεκουραστείτε λίγο από τα μαθήματα».

Τέλεια! Μια ημέρα χωρίς μαθήματα, αλλά πως θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο ξεχωριστή; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα την έδωσε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, που διοργάνωσε δεντροφύτευση στο Μάτι Αττικής. Όποιο παιδί θέλει μπορεί να συμμετέχει μαζί με τους γονείς του.

Μα, όλοι βέβαια θα είναι εκεί! Μακριά από βιβλία, μαθήματα, βαθμούς και έξω στο ύπαιθρο… να ξαναδώσουν χρώμα και ζωή σε ένα τόπο που από παράδεισο η φωτιά τον μετέτρεψε σε κόλαση!

Μια πραγματική ιστορία

Συγγραφέας: Παναγιώτα (Άντα) Μπαλινάκου – Εικονογράφος: Λιάνα Δενεζάκη

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην οικογένεια. Η μητέρα είναι λυπημένη και η Έφη δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει άρον άρον να αφήσουν το αγαπημένο της σπίτι. Και τι είναι αυτά που λέει ο αδερφός της;


Τα πράγματα είναι δύσκολα για τον μπαμπά. Πρέπει να φύγουμε γρήγορα γιατί η γειτόνισσα τον κατέδωσε και έχει καλέσει τους αστυνομικούς να τον πιάσουν. Κινδυνεύουν και ο παππούς και η γιαγιά. Γι’ αυτό εμείς σήμερα δεν πήγαμε στο σχολείο για πρώτη φορά. Η μαμά πήγε και είπε στο διευθυντή ότι μετακομίζουμε και θα αλλάξουμε κατοικία για έξι μήνες τουλάχιστον.

Και το σχολείο; Πως θα πηγαίνει στο σχολείο; Αχ, αυτή η Χούντα φταίει για όλα!

Πρόσεχε τι εύχεσαι

Συγγραφέας: Ελένη Κοτίνη Τσιάλτα – Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη

Συχνά πυκνά τα παιδιά του χωριού μίλαγαν για τη βαριεστημάρα που τους προκαλούσε το σχολείο. Όταν δε, τα άκουγε η γιαγιά Θοδώρα τους φώναζε να προσέχουν τι εύχονται! Ακόμα και τότε τους καλοάρεσε να την ακούν. Σε όλους, μικρούς και μεγάλους, άρεσε να ακούν τη γιαγιά όλου του χωριού, που κανείς δεν γνώριζε αν έχει δικά της παιδιά ή εγγόνια. Και να που μετά από χρόνια…


Δεν έχει πια να δεις τίποτα. Είχε δίκιο η γιαγιά Θοδώρα με τα «πρόσεχε τι εύχεσαι». Έκλεισε, αγόρι μου, το δημοτικό. Λιγόστεψαν τα παιδιά κι έμεινε το χωριό χωρίς σχολείο. Πάνε στο κεφαλοχώρι. Τώρα πια τα πηγαινοφέρνει λεωφορείο. Κάθε φορά που περνάω από δω και βλέπω το κτίριο αφημένο, πάω και κάθομαι λίγο στα πεζούλια του. Χαζεύω τα παιδιά που παίζουν στην αυλή κι αναρωτιέμαι τι ευχές κάνουν, με τη σειρά τους.

Αχ, γιαγιά Θοδώρα, πόσο δίκαιο είχες!

Το σχολείο είμαστε εμείς!

Συγγραφέας: Χρυσάνθη Τσιαμπαλή – Εικονογράφος: Ιωάννα Μέσσα

Η χειμωνιάτικη μέρα που ξημέρωσε ήταν πάρα πολύ κρύα και όπου να ‘ναι μπορεί και να χιόνιζε. Αλίμονο όμως, το καλοριφέρ του σχολείου χάλασε και τα μαθήματα αναβλήθηκαν. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα παιδιά της έκτης δεν θα πίστευαν την τύχη τους, αλλά σήμερα ήταν ΑΔΥΝΑΤΟΝ να μην πάνε στο σχολείο! Ευτυχώς η λύση βρέθηκε… το μάθημα θα γινόταν σε μια αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου της πόλης τους…


Η Αμέλ έσκυψε και έβγαλε το βιβλίο της γλώσσας και τα μολύβια της, ο Γιώργος έβγαλε ένα μεγάλο κομμάτι ύφασμα και μαζί με τον Άλαν το ξετύλιξαν και τον κρέμασαν στον τοίχο. Οι υπόλοιποι βγάλαμε πλαστικά πιατάκια και ποτήρια και χυμούς και πατατάκια και σάντουιτς χειροποίητα.
Το πανό έγραφε: «Δεν θα σε ξεχάσουμε, Αμέλ!»

Είπα κι εγώ, τέτοια πρεμούρα για μάθημα! Ποια είναι όμως η Αμέλ, γιατί οι συμμαθητές της τής διοργάνωσαν ένα αποχαιρετιστήριο πάρτυ και που θα πάει η μικρή κοπέλα;

Η ωραία της βεράντας

Συγγραφέας: Ελένη Χριστούλα Πατελοδήμου – Εικονογράφος: Γιάννης Σκουλούδης

Η μαμά μου το ανακοίνωσε το βράδυ.
«Αύριο το σχολείο σου θα μείνει κλειστό. Έχει πρόβλημα η στέγη του». Ξαφνιάστηκα. «Ο μπαμπάς κι εγώ θα πάμε κανονικά στο γραφείο».
«Η γιαγιά;»
«Έφυγαν με τον παππού εκδρομή».
«Τα δίδυμα;»
«Στο νηπιαγωγείο, φυσικά».
Άρα; Μόνη στο σπίτι. Ω, λα, λα!

Πω πω τι έχει να γίνει αύριο! Χίλια δύο σχέδια κάνει η Ελενίτσα για την “Ημέρα Ανεξαρτησίας”! Πολλές φορές όμως, άλλα σχεδιάζουμε και άλλα μας τυχαίνουν, κι αυτό είναι κάτι που θα το διαπιστώσει πολύ σύντομα η μικρή μας φίλη!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Δέκα εννέα κυρίες κι ένας κύριος, επιστράτευσαν τα ταλέντα τους και δημιούργησαν αυτή την καταπληκτική συλλογή προεφηβικών διηγημάτων. Δέκα μικρών ιστοριών που έχουν ως κοινό γνώρισμα το γεγονός ότι οι ήρωές τους για κάποιο λόγο απέχουν για μια ημέρα από την μαθητική καθημερινότητά τους.

Χαράς ευαγγέλια για τα παιδιά των ιστοριών μας ε; Χμ, όχι πάντα, μιας και υπάρχουν και λόγοι που δεν είναι τόσο ευχάριστοι και ας έχουν ως αποτέλεσμα να χάσεις μιας ημέρας μαθήματα, σήκωμα στον πίνακα, τεστάκια και βαθμούς. Αλήθεια σας λέω! Θα το διαβάσετε κι εσείς!

Κι όταν διαβάσετε τις δέκα αυτές υπέροχες ιστορίες, σας περιμένει μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, χάρη στη Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη, θα βρείτε μοναδικές δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με βασικό θέμα του βιβλίου «Χωρίς σχολείο»!

Εξαιρετικά κείμενα, γεμάτα μηνύματα, μαγευτικές ασπρόμαυρες εικονογραφήσεις και όλα αυτά υπό την αιγίδα της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, αλλά και της φροντίδας των εκδόσεων Ψυχογιός! Ένα προεφηβικό βιβλίο διαφορετικό από όλα τα άλλα που θα κάνει τους νεαρούς αναγνώστες να το λατρέψουν και να περάσουν πολλές πολλές όμορφες ώρες μαζί του.

Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι από τα βιβλία που πρέπει να βρίσκονται σε κάθε νεανική βιβλιοθήκη, που πρέπει να τα απολαύσουν όλες και όλοι οι νεαροί φίλοι των βιβλίων. Οπότε, ξέρετε… πράξτε τα δέοντα και σκορπίστε χαρά αλλά και χρήσιμους για την ζωή τους προβληματισμούς! Εξαιρετικό!

Οπισθόφυλλο:

Για σκέψου πώς θα ήταν να έκλεινε το σχολείο σου και να είχες όλη την ημέρα δική σου να κάνεις ό,τι θέλεις. Να πας μια βόλτα. Να παίξεις με τους φίλους σου. Να περάσεις την ημέρα στο σπίτι με την οικογένειά σου. Να πας μια εκδρομή ή να κάνεις κάτι δημιουργικό. Ή φαντάσου πώς θα ένιωθες αν, ξαφνικά, διαπίστωνες ότι το σχολείο σου έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί.

Βέβαια, το σχολείο κλείνει πολλές φορές μέσα στον χρόνο για διακοπές. Όμως αυτό το ξαφνικό, το αναπάντεχο, τελευταία στιγμή κι ενώ έχεις διαβάσει –ή και όχι– έχει άλλη ομορφιά. Είναι μια έκπληξη, σωστά;

Πώς θα ήταν, λοιπόν, μια ημέρα χωρίς σχολείο;

Μια πρωτότυπη συλλογή διηγημάτων από συγγραφείς και εικονογράφους, μέλη και διακριθέντες, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, για δέκα ξεχωριστές ημέρες… χωρίς σχολείο!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Χωρίς σχολείο

Συγγραφείς

Έρικα Αθανασίου, Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου, Λήδα Βαρβαρούση, Αγγελική Βαρελλά, Άννα Βασιλειάδη, Έλενα Λιάτου, Παναγιώτα (Άντα) Μπαλινάκου, Ελένη Κοτίνη Τσιάλτα, Χρυσάνθη Τσιαμπαλή, Ελένη Χριστούλα Πατελοδήμου

Εικονογράφοι

Νίκη Λεωνίδου, Πωλίνα Παπανικολάου, Λήδα Βαρβαρούση, Φιλομήλα Βακάλη Συρογιαννοπούλου, Ελένη Τσαλδίρη, Μυρσίνη Μπεζουργιάννη, Λιάνα Δενεζάκη, Ντανιέλα Σταματιάδη, Ιωάννα Μέσσα, Γιάννης Σκουλούδης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

Μάρτιος 2021

Αριθμός σελίδων

94

ISBN

978-618-01-3657-9

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.