Καλοκαιρινά ΣΤ’ Δημοτικού, Αγγελική Βαρελλά .: Βιβλία .: Ματιά
 

Καλοκαιρινά ΣΤ’ Δημοτικού, Αγγελική Βαρελλά

Τον Απρίλιο του 2022 κυκλοφόρησε σε πέμπτη αναμορφωμένη έκδοση, από τις εκδόσεις Πατάκη, το προεφηβικό βιβλίο “Καλοκαιρινά ΣΤ’ Δημοτικού”, της Αγγελικής Βαρελλά. Την εικονογράφησή του υπογράφει η Τέτη Σώλου.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
Καλοκαιρινά ΣΤ’ Δημοτικού, Αγγελική Βαρελλά
Καλοκαιρινά ΣΤ’ Δημοτικού, Αγγελική ΒαρελλάΚαλοκαιρινά ΣΤ’ Δημοτικού, Αγγελική Βαρελλά

Κριτική και εντυπώσεις

Τα σχολεία μόλις έκλεισαν για τις καλοκαιρινές διακοπές και ο Άρης ετοιμάζει τα πράγματά του για να ακολουθήσει τους γονείς του στην εξοχή! Μαζί του θα πάρει την Ρουμπίνη -το λάπτοπ του- που έχει ένα σωρό αρετές! Και τι δεν κάνει! Θυμάται τα πάντα, έχει τσιπ που αποθηκεύουν χιλιάδες εντολές, έχει πληκτρολόγιο, εισόδους, εξόδους και μαζί της περνά κανείς ευχάριστα την ώρα του.


Ο Άρης παίρνει μαζί του και έναν πιγκουίνο για λίγη δροσιά. Τον έκοψε από ένα βιβλίο. Δεν είναι βασιλικός πιγκουίνος αλλά ούτε και… πριγκιπικός. Το είδος του λέγεται Πυγοσκελίδα παπούα. Τον επέλεξε, γιατί του άρεσε το όνομά του και γιατί είναι μικρός, χαριτωμένος και φοβητσιάρης.

Αυτός ο πιγκουίνος λοιπόν πήρε πολύ στα σοβαρά τη “θέση” του στα πράγματα του Άρη και διαρκώς βρίσκεται μέσα στο βιβλίο! Σε ποιο βιβλίο; Μα στο βιβλίο “Καλοκαιρινά – ΣΤ’ Δημοτικού”! Αυτό είναι το βιβλίο που αποφάσισε ο Άρης να τον συντροφέψει στις καλοκαιρινές διακοπές με τους γονείς του!

Ο πιγκουίνος μας που λέτε, στιγμή δεν κάθεται ήσυχος! Μπαινοβγαίνει διαρκώς και περιφέρεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου όπου άλλες φορές βοηθά τον αναγνώστη, άλλες φορές του μαθαίνει τους κανόνες, παραπονιέται, γελάει, κάνει κριτική, έχοντας πάντα χιούμορ και διάθεση να μοιραστεί τις γνώσεις του!

Το ταξίδι ξεκινά και αρκετά σύντομα η οικογένεια φτάνει στον προορισμό της. Τι καλά! Υπάρχουν παντού παιδιά σχεδόν ή και συνομήλικα με τον Άρη, έτοιμα να κάνουν παρέα! Μέρα με τη μέρα και άλλα παιδιά προστίθενται στην χαρούμενη παρέα!


Ο Άρης άρχισε να κάνει πολύ καλή παρέα με τη Σία. Η καινούρια του φίλη τον έκανε να γελάει, καθώς συχνά του έλεγε ιστορίες, όπως η παρακάτω, που έγραψε η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρικοπούλου.
Μια ιστορία χωρίς λόγια
Ήταν, μια φορά, μια ιστορία που δεν είχε, η καημένη, ούτε “λο” ούτε “για”.

Και συνεχίζεται η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που όλα τα έχει, όλα εκτός από “λο” και “για” τα οποία ο χαρούμενος πιγκουίνος τραγουδώντας κεφάτα μας προτρέπει να τα προσθέσουμε εμείς στα κενά που υπάρχουν!

Μα να σας πω! Εγώ τώρα ξεκίνησα αυτό το βιβλίο και σας το αφηγούμαι σαν να ήταν λογοτεχνικό. Μα, δεν είναι! Είναι ένα βιβλίο αγαπημένο, που η αγορά του, εδώ και πολλές δεκαετίες, σηματοδοτεί το τέλος του σχολείου και την αρχή των καλοκαιρινών διακοπών.

Για πολλά πολλά χρόνια συντροφεύει τα καλοκαίρια, όλα τα παιδιά που μετά τις ώρες παιχνιδιού στην πόλη, στην θάλασσα, στην εξοχή, στο βουνό, θέλουν κάτι να τα διασκεδάσει με διαφορετικό και πολύ διασκεδαστικό τρόπο. Όλους εκείνους τους μικρούς ταραξίες που αφού έχουν εξουθενωθεί σωματικά, θέλουν να κινήσουν και λίγο το μυαλουδάκι τους, να το γυμνάσουν κι αυτό μη μείνει παραπονεμένο!

Ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό η Αγγελική Βαρελλά δημιούργησε το συγκεκριμένο προεφηβικό βιβλίο. Εκατόν πενήντα ολόκληρες σελίδες γεμάτες με εικόνες, σκίτσα, ζωγραφιές, σχεδιαγράμματα και χάρτες κρυμμένων μηνυμάτων, κρυπτογραφικά, σπαζοκεφαλιές, αντιστοιχίσεις, κυνήγι λέξεων, αστυνομικά μυστήρια, γεωγραφικούς γρίφους και βρες στην εικόνα, ασκήσεις, κουίζ, γνώσεις και τόσα άλλα. Ακόμα και ενήλικος να είσαι, με πολλά από αυτά… μαγνητίζεσαι!

Και δεν τελειώνουν οι θησαυροί του “Καλοκαιρινά ΣΤ’ Δημοτικού”, της Αγγελικής Βαρελλά, εδώ! Οι μικροί φίλοι μας που θα το διαβάσουν θα μάθουν ή θα θυμηθούν πολλά για τα λουλούδια και τα φυτά, τα ζώα, τα ήθη, τα έθιμα, τις αποκρυπτογραφήσεις, την οικολογία, την ιστορία, αλλά και για πολλούς επιστήμονες και ιστορικά πρόσωπα.

Όσο για την ευχάριστη απασχόλησή τους; Ενεργειακό, αριθμητικό, αμερικάνικο, ασιατικό και καλοκαιρινό σταυρόλεξο τους περιμένουν, αλλά και πολλά άλλα που δεν τα γνώριζαν και θα τα αγαπήσουν, βρίσκονται μέσα σε αυτό το βιβλίο.

Α! Μη φανταστείτε πως μόνο οι καλοί μαθητές θα μπορέσουν να λύσουν τους γρίφους και τις ασκήσεις του. Όχι, βέβαια! Το επίπεδό του είναι βατό για όλους τους μαθητές που έχουν τελειώσει την ΣΤ’ Δημοτικού Σχολείου! Έτσι θα μπορέσουν να το χαρούν όλοι οι απόφοιτοι του δημοτικού σχολείου και να περάσουν όμορφες, εποικοδομητικές και ωφέλιμες ώρες με το γαργαλιστικό και τόσο μα τόσο διασκεδαστικό και ευχάριστο περιεχόμενό του!

Έτσι κι αλλιώς όπου βρεθεί κάποια δυσκολία, ο νεαρός αναγνώστης μπορεί να επιλέξει, να ανατρέξει στην δική του “Ρουμπίνη” και να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο με τον σωστό τρόπο… αναζητώντας την γνώση! Μια γνώση που θα εμπεδώσει ψάχνοντας, θα την κάνει κτήμα του και δεν θα ξεχάσει αυτά που έμαθε το καλοκαίρι που βρίσκεται ανάμεσα στην έκτη δημοτικού και στην πρώτη γυμνασίου. Ακόμα όμως και αν δεν υπάρχει διαθέσιμος υπολογιστής, tablet ή έξυπνο κινητό, μπορεί απλά να ρίξει μια ματιά στις λύσεις που υπάρχουν στο δεύτερο μέρος του βιβλίου κατανεμημένες ανά σελίδα περιμένοντας να δώσουν τα φώτα τους.

Ναι, αυτό το υπέροχο βιβλίο έχει μεγαλώσει αρκετές γενιές. Στις μέρες μας δε, εκδίδεται -πάντα από τις εκδόσεις Πατάκη- στη νέα, αναμορφωμένη έκδοση που έγραψε η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών -και όχι μόνο- Αγγελική Βαρελλά, η οποία συνεργάστηκε με την παιδαγωγό και λογοτέχνη Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου. Το κείμενο έρχεται να κοσμήσει και να συμπληρώσει η εξαίσια εικονογράφηση της Τέτης Σώλου, που πραγματικά οδηγεί το ήδη εξαιρετικό έργο σε υψηλής αισθητικής και αξίας επίπεδα!

Με το “Καλοκαιρινά – ΣΤ’ Δημοτικού” τα καμάρια μας θα διασκεδάσουν, θα μάθουν, θα θυμηθούν, να αναζητήσουν, θα ψυχαγωγηθούν, θα λύσουν μυστήρια και θα δημιουργήσουν άλλα δικά τους, και… θα γεμίσουν με ενδιαφέροντα τα καλοκαιρινά μεσημέρια τους, όπου όλοι αναπαύονται, θέλουν ησυχία και ο ήλιος καίει!

Έτοιμοι για διακοπές; Μαγιό, μάσκα, βατραχοπέδιλα και φυσικά το “Καλοκαιρινά – ΣΤ’ Δημοτικού”!

Οπισθόφυλλο

Αν σου αρέσουν τα μυστήρια (όχι να τα δημιουργείς, αλλά να τα λύνεις!), τότε σίγουρα θα διασκεδάσεις με τη φετινή μας παρέα.

Σου χρειάζονται παρατηρητικότητα, προσοχή, κρίση, έρευνα, επιμονή, υπομονή, ό,τι δηλαδή είναι απαραίτητο για να λύσεις κουίζ και σταυρόλεξα.

Η παρέα μας λοιπόν… ακόνισε τα μολύβια της και το μυαλό της, και έπεσε με τα μούτρα να λύσει όλα τα κουίζ και τα σταυρόλεξα που βρήκε σε αυτό το βιβλίο, βάζοντας στοιχήματα ποιος θυμάται πιο πολλά απ’ όσα έμαθαν στο σχολείο τη χρονιά που πέρασε.

Τι λες; Είσαι για ένα στοίχημα;

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ
Ένα βιβλίο για κάθε τάξη του δημοτικού


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Καλοκαιρινά ΣΤ’ Δημοτικού

Υπότιτλος βιβλίου

Για παιδιά που έχουν τελειώσει την ΣΤ’ Δημοτικού

Συγγραφέας

Αγγελική Βαρελλά
Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου

Εικονογράφος

Τέτη Σώλου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Πατάκη

Ημερομηνία έκδοσης

Πρώτη έκδοση: Μάιος 1989
Πέμπτη έκδοση (αναμορφωμένη): Απρίλιος 2022

Αριθμός σελίδων

150

ISBN

978-960-16-9622-5

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.