«Οι άρχοντες του χρόνου», Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Οι άρχοντες του χρόνου», Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι

Τον Μάρτιο του 2021 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το εξαιρετικό μυθιστόρημα «Οι άρχοντες του χρόνου», της Εύας Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι, σε μετάφραση της Αγγελικής Βασιλάκου.

«Οι άρχοντες του χρόνου», Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι
«Οι άρχοντες του χρόνου», Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι«Οι άρχοντες του χρόνου», Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι

Υπόθεση βιβλίου

Βιτόρια, Ισπανία, Φθινόπωρο 2019μ.Χ.

Σε όλη την χώρα γίνεται συζήτηση για το ιστορικό μυθιστόρημα “Οι άρχοντες του χρόνου” που έχει σπάσει ταμεία…


Η αλήθεια είναι ότι μας είχε συναρπάσει τούτο το ιστορικό μυθιστόρημα. Και πρώτα απ’ όλους εμένα, το ομολογώ. Αυτή η υποβλητική γραφή, που ένα αόρατο χέρι σε αρπάζει από τον λαιμό από την πρώτη παράγραφο και σε βάζει στην ιστορία και, τραβώντας σε σαν μαγνήτης, σε παρασύρει αμαχητί στο σκοτεινό μεσαιωνικό της σύμπαν χωρίς να θες να κάνεις τίποτα για να το αποφύγεις.
Γιατί δεν ήταν ένα απλό βιβλίο, αλλά μια χάρτινη παγίδα, μια ενέδρα λέξεων… απ’ όπου κάθε διαφυγή ήταν αδύνατη.

Ιδιαίτερα στη Βιτόρια, όπου είναι και ο τόπος που το βιβλίο αυτό διαδραματίζεται, δεν θα υπήρχε άλλο θέμα συζήτησης αν δεν είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς δύο νεαρά κορίτσια.

Ανάμεσα στους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση είναι η Άλμπα, ο Ουνάι και η Εστίμπαλιθ. Και οι τρεις, θέλοντας να κάνουν ένα διάλειμμα από το φορτωμένο και γεμάτο δυσάρεστες ειδήσεις πρόγραμμά τους, πηγαίνουν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του νέου εκδοτικού φαινομένου.

Δεν προλαβαίνει όμως καλά καλά να αρχίσει η εκδήλωση και μια δολοφονία, στον χώρο ακριβώς που λαμβάνει χώρα αυτή, επαναφέρει τους τρεις ήρωές μας στην τραγική πραγματικότητα του επαγγέλματός τους!

Βικτόρια, Βασίλειο της Ναβάρρας, Χειμώνας 1192μ.Χ.


Επιστρέφοντας από την Ακουιτανία, διέσχιζα τα Ουλτραπουέρτος, μα απέφυγα να περάσω από την Τουδέλα· δεν ήθελα να δώσω αναφορά στον γηραιό βασιλιά Σάντσο, τουλάχιστον όχι ακόμη. Παρέδωσα την κόρη του Βερεγγαρία στο τέρας που θα την παντρευόταν, τον Ριχάρδο, αυτόν που αποκαλούν και Λεοντόκαρδο, και όχι για καλό, όπως μπόρεσα να επιβεβαιώσω μετά τη γνωριμία μας. Μα εμένα αυτό που με έκαιγε βρισκόταν εντός των τειχών που ήδη ξεχώριζαν.

Ο κόμης δον Ντιάγο Βέλα επιτέλους αντικρίζει τα τείχη της Βικτόρια. Δύο χρόνια είναι μακριά από τον τόπο του και από την αρραβωνιαστικιά του. Η αγαλλίαση που αισθάνεται όμως -δυστυχώς για εκείνον- δεν θα διαρκέσει πολύ. Στο δίχρονο διάστημα της απουσίας του έχουν αλλάξει πολλά στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Καταρχάς τον είχαν όλοι για πεθαμένο… μέχρι και κενοτάφιο του είχαν φτιάξει. Η αρραβωνιαστικιά του είναι πλέον σύζυγος του αδερφού του και οι κάτοικοι του τόπου βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσής τους.

Οκτώ αιώνες χωρίζουν τον αστυνομικό Ουνάι από τον κόμη Ντιάγο αλλά τους ενώνουν πολλά περισσότερα από τον τόπο όπου γεννήθηκαν και ζουν.

Ο Ουνάι καλείται αρχικά να εξιχνιάσει μια εξαφάνιση και μια δολοφονία. Όσο προχωρά η έρευνα, οι φόνοι αυξάνονται και εκείνος αντιλαμβάνεται πως έχουν άμεση σχέση με το ιστορικό μυθιστόρημα, που έχει ενθουσιάσει όλους τους αναγνώστες της χώρας του.

Ο Ντιάγο από την άλλη ζει το δικό του δράμα και ανεβαίνει το δικό του Γολγοθά, μη γνωρίζοντας ότι η καταγραφή που θα κάνει -στο εγγύς για εκείνον μέλλον- της ζωής του, θα γίνει ένα επιτυχημένο μυθιστόρημα που θα στοιχίσει όμως την ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους.

Τι θα συμβεί στην Βιτόρια και τι συνέβη στην Βικτόρια; Ένας τόπος, δύο εποχές, τρία εγκλήματα περιμένουν να σας συνεπάρουν στην δίνη τους. Που; Μα, στο «Οι άρχοντες του χρόνου», της Εύας Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Η Βιτόρια στις μέρες μας, είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Άλαβα στη βόρεια Ισπανία. Η πόλη έχει καταλάβει τα εδάφη -σε ομόκεντρους κύκλους- γύρω από την μεσαιωνική Βικτόρια, που είναι κτισμένη πάνω σε ένα λόφο. Σε αυτό το γεμάτο ιστορία τόπο της Ιβηρικής χερσονήσου, εξελίσσεται το μυθιστόρημα «Οι άρχοντες του χρόνου», της Εύας Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι.

Ναι, μη σας μπερδέψει ο τίτλος του βιβλίου. Είναι ίδιος με εκείνον του ιστορικού μυθιστορήματος που εμφανίζεται και μάλιστα παίζει σημαντικό ρόλο στην μυθιστορία της Ουρτούρι. Αξίζει δε να σημειώσουμε, πως με αυτό της το έργο η ταλαντούχα Ισπανίδα συγγραφέας κλείνει την τριλογία Της Λευκής Πόλης, που έχουν λατρέψει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον πλανήτη.

Όπως σε όλα τα δημιουργήματά της, έτσι και σε αυτό, η άξια βραβείου λογοτέχνιδα σε συναρπάζει από τις πρώτες κιόλας γραμμές του κειμένου της. Δεν είναι μόνο το απαράμιλλο ταλέντο της να δημιουργεί εικόνες στο μυαλό και συναισθήματα στην καρδιά του αναγνώστη της. Είναι και οι γνώσεις· η σε βάθος έρευνα που έχει κάνει σε όλα όσα έχουν να κάνουν με το έργο της.

Διαβάζεις το βιβλίο και νιώθεις ότι πραγματικά βρίσκεσαι σε εκείνο το μέρος, στον αναφερόμενο χρόνο, με αυτούς τους ανθρώπους! Οι εικόνες που αναδύονται από τις σελίδες του μυθιστορήματος, είναι λεπτομερέστατες και ευκρινέστατες, αν μου επιτρέπεται να δανειστώ αυτούς τους τεχνικούς όρους. Περιγράφονται ήχοι και εσύ τους ακούς! Συγκλονίζονται οι λογοτεχνικοί ήρωες και ανεβαίνουν οι σφυγμοί της δικής σου καρδιάς. Ανάβει κάπου φωτιά και μυρίζεις τις στάχτες που εκλύονται από τις φλόγες. Είναι απλά μαγευτικό!

Η ανάγνωσή του κυλά αβίαστα και σε συνεπαίρνει με τους ταχείς ρυθμούς εξέλιξης της πλοκής. Ταυτόχρονα δε, σου γεννιέται και η επιθυμία να βρεθείς οπωσδήποτε στη σύγχρονη Βιτόρια, μιας και χρονομηχανή δεν υπάρχει για να επισκεφθείς τη Βικτόρια. Θα πρέπει το υπουργείο τουρισμού της Ισπανίας, να συμπεριλάβει στο payroll του την Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι, χωρίς καμία αμφιβολία!

Με κάθε έργο της που διαβάζω, ερωτεύομαι όλο και περισσότερο την πένα της. Θαρρώ πως δεν υπάρχει λέξη για να σας πω το πόσο έντονα σας προτείνω να αποκτήσετε και να διαβάσετε το μυθιστόρημα «Οι άρχοντες του χρόνου», της Εύας Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι!

Θα το Λ Α Τ Ρ Ε Ψ Ε Τ Ε ! ! !

Οπισθόφυλλο:

ΤΟ ΤΡΊΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΡΠΑΣΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ

Βιτόρια, 2019. Οι άρχοντες του χρόνου, ένα επικό ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στον Μεσαίωνα, σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Η ταυτότητα όμως του συγγραφέα του παραμένει μυστική, καθώς υπογράφει το βιβλίο με το μυστηριώδες ψευδώνυμο Ντιέγο Βεϊλάθ.

Βικτόρια, 1192. Ο θρυλικός κόμης δον Ντιάγο Βέλα επιστρέφει στον τόπο του ύστερα από δύο χρόνια, καθώς έλειπε σε μια επικίνδυνη αποστολή που του είχε αναθέσει ο βασιλιάς της Ναβάρας Σάντσο ΣΤ’, γνωστός και ως Σάντσο ο Σοφός. Με έκπληξη όμως θα διαπιστώσει ότι ο αδελφός του, Ναγκόρνο, έχει παντρευτεί τη γυναίκα που προοριζόταν για τον ίδιο, τη γοητευτική Ονέκα ντε Μαεστού.

Ο Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, αλλιώς γνωστός και ως Κράκεν, έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από παράξενους θανάτους που όλοι τους ακολουθούν ένα διαφορετικό μεσαιωνικό τελετουργικό –ισπανική μύγα, όρκος του σκότους, εγκιβωτισμός– και είναι πανομοιότυποι με τους θανάτους που περιγράφονται στους Άρχοντες του χρόνου. Αναζητώντας τον δολοφόνο, ο Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα θα ανακαλύψει πως πολλά στοιχεία του παρελθόντος του τον συνδέουν με τους Άρχοντες του χρόνου και αυτή η ανακάλυψη θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του…


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Οι άρχοντες του χρόνου
Los senores del tiempo

Συγγραφέας

Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι
Eva Garcia Saenz de Urturi

Μετάφραση

Αγγελική Βασιλάκου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

Mάρτιος 2021

Αριθμός σελίδων

447

ISBN

978-618-01-3550-3

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.