Πράσινα αυγά με χοιρομέρι, Δρ. Σους .: Βιβλία .: Ματιά
 

Πράσινα αυγά με χοιρομέρι, Δρ. Σους

Ένα ακόμα παιδικό βιβλίο του αγαπημένου Δρ. Σους, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, τον Μάιο του 2022, σε μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
Πράσινα αυγά με χοιρομέρι, Δρ. Σους
Πράσινα αυγά με χοιρομέρι, Δρ. ΣουςΠράσινα αυγά με χοιρομέρι, Δρ. Σους

Υπόθεση βιβλίου

Για δύο πράγματα μπορώ να σας διαβεβαιώσω για τον Τέρι. Το ένα είναι πως είναι εξαιρετικά επίμονος και το δεύτερο είναι πως… ο Τέρι δεν έχει ταίρι! Πως αλλιώς θα μπορούσε κανείς να δικαιολογήσει την επιμονή του να ταΐσει ντε και καλά τον φίλο του πράσινα αυγά με χοιρομέρι;

Μάλιστα! Όπως το ακούτε! Και πιθανότατα όπως το κάνετε και εικόνα! Και πείτε μου τώρα, υπάρχει άνθρωπος ή έστω γάτος, που να αδικεί τον καημένο τον φίλο του που δεν θέλει με τίποτα να βάλει στο στόμα του τα πράσινα αυγά με το χοιρομέρι; Δεν το νομίζω!

Ο Τέρι τα θεωρεί τέτοια νοστιμιά, τέτοια λιχουδιά, που νομίζει πως ο φίλος του αρνείται να δοκιμάσει γιατί αυτό που δεν του αρέσει είναι είτε το που σερβίρονται, είτε οι συνδαιτυμόνες του στο τραπέζι!


“Δεν τα θέλω
σε καμιά κουζίνα.
Ούτε θα τα φάω
παρέα με την ποντικίνα.
Δεν τα θέλω
ούτε εδώ ούτε εκεί.
Δεν τα θέλω
ούτε παρακεί.
Δε μ’ αρέσουν τα πράσινα αυγά με χοιρομέρι.
Δε μ’ αρέσουν, κατάλαβέ το, Τέρι!”
¤ ¤ ¤ ¤ ¤
“Να σ’ τα σερβίρω μήπως
στο κασόνι,
παρέα με την αλεπού
που καμαρώνει;”
¤ ¤ ¤ ¤ ¤
“Δεν τα θέλω στο κασόνι,
παρέα με την αλεπού που καμαρώνει.
Δεν τα θέλω στην κουζίνα,
παρέα με την ποντικίνα.
Δεν τα θέλω εδώ κι εκεί.
Δεν τα θέλω ούτε παρακεί.
Δε θα φάω πράσινα αυγά με χοιρομέρι.
Δε μ’ αρέσουν, κατάλαβέ το Τέρι!”

Τι λέτε; Θα καταφέρει ο Τέρι να βρει μέρος, τρόπο, παρέα που να κάνει τον φίλο του να θελήσει να δοκιμάσει τα πράσινα αυγά με χοιρομέρι;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Το εξαίσιο “Πράσινα αυγά με χοιρομέρι”, του Δρ. Σους, είναι ένα βιβλίο φτιαγμένο για να κάνει τους αναγνώστες του -από 4 ετών και πάνω- να γελούν! Και όταν λέω να γελούν, εννοώ να γελούν με την ψυχή τους! Τι να σας πω; Για τα πολύ αστεία στιχάκια που ευρηματικά εμπλουτίζονται με απίθανες και φανταστικές καταστάσεις; Για τα σχέδια της υπέροχης εικονογράφησης που συνοδεύουν τα στιχάκια αυτά και τα οπτικοποιούν χαρίζοντας άφθονο γέλιο σε όποιον τους ρίξει έστω και μια ματιά; Είναι ένα σύνολο αστείο και διασκεδαστικό που περιέχει όλα αυτά που ξετρελαίνουν τα μικρά παιδιά, σε χορταστικό μάλιστα μέγεθος (20x28cm)!

Η εξαιρετική μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά, κάνει το έμμετρο κείμενο του βιβλίου να μην χάνει την ζωντάνια του ούτε μια τόσα δα στιγμούλα. Οι δε, επαναλήψεις, βοηθούν να μαθαίνονται αυτά τα μικρά κειμενάκια απ’ έξω από τους λιλιπούτιους θαυμαστές του Τέρι, βοηθώντας έτσι τα μικρά στοματάκια να λένε όλο και καλύτερα τις πρώτες τους λέξεις και ταυτόχρονα να εξασκούν την μνήμη και την φαντασία τους.

Όσο για το ότι αποτελεί σειρά κινουμένων σχεδίων του NETFLIX, είναι ένα ακόμη προσόν του έργου αυτού, ώστε τα παιδιά να συνδέσουν την διασκέδαση με το βιβλίο και την ανάγνωση.

Το κορυφαίο του ατού όμως, κατά την γνώμη μου, είναι πως τα “Πράσινα αυγά με χοιρομέρι” προτρέπουν τα μικρά παιδιά να δοκιμάζουν κάθε φαγητό, όσο παράξενο ή αλλόκοτο κι αν φαίνεται στα ματάκια τους, ώστε να διευρύνουν το φάσμα των θρεπτικών συστατικών που γεύονται και είναι απαραίτητα στην διατροφή τους.

Το απολαυστικότατο “Πράσινα αυγά με χοιρομέρι”, του Δρ. Σους, είναι ένα βιβλίο που σας προτείνω θερμά να το διαβάσετε αγκαλιά με κάποιο αγαπημένο σας παιδί! Πέρα από το ότι οι αγκαλιές δεν χορταίνονται, θα το διασκεδάσετε κι εσείς απίστευτα!

Οπισθόφυλλο

Δεν τα θέλω εδώ,
δεν τα θέλω εκεί.
Δεν τα θέλω
ούτε παρακεί.
Δε μ’ αρέσουν
τα πράσινα αυγά με χοιρομέρι.
Δε μ’ αρέσουν,
κατάλαβέ το, Τέρι!

Ο Τέρι θέλει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να δοκιμάσει ο φίλος του τα πράσινα αυγά με χοιρομέρι. Και θα κάνει Ο,ΤΙ περνάει από το χέρι του για να τον πείσει…


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Πράσινα αυγά με χοιρομέρι
Green eggs and ham

Συγγραφέας

Δρ. Σους (Θίοντορ Σους Γκέισελ)
Dr. Seuss (Theodor Seuss Geisel)

Εικονογράφος

Δρ. Σους (Θίοντορ Σους Γκέισελ)
Dr. Seuss (Theodor Seuss Geisel)

Μετάφραση

Φίλιππος Μανδηλαράς

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

Μάιος 2022

Αριθμός σελίδων

72

ISBN

978-618-01-4218-1

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.