Οδός Μέρλιν 6, Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Οδός Μέρλιν 6, Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου

Το Σεπτέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άνεμος, το νέο μυθιστόρημα της Γιούλας Γ. Κωνσταντοπούλου με τίτλο “Οδός Μέρλιν 6”.

Οδός Μέρλιν 6, Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου
Οδός Μέρλιν 6, Γιούλα Γ. ΚωνσταντοπούλουΟδός Μέρλιν 6, Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου

Υπόθεση βιβλίου

Ξημερώματα της πρώτης μέρας του χρόνου. Μέρα μουντή όπως και όλες οι άλλες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Στη σκοτεινή κάμαρα, που τη φωτίζει τρεμάμενο το φως του λυχναριού, μία μαυροφορεμένη γυναίκα αναδεύει τα λιγοστά ξύλα στο τζάκι και μαζί αναδεύονται κι οι μνήμες από τη ζωή της.
Μετρά τα χρόνια και τις απώλειες. Αναλογίζεται μία μία τις μέρες από τότε που έγινε το μεγάλο κακό στα Καλάβρυτα. Ένας Θεός ξέρει πώς γλίτωσε ο Γιώργης τότε! Χάθηκαν, όμως, τόσοι συγγενείς, τόσοι γνωστοί, τόσοι δικοί τους άνθρωποι…

Οι πρώτες αχτίδες φωτός του 1944 ετοιμάζονται να σκορπίσουν τα σκοτάδια της νύχτας. Η μάνα του Γιώργη ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει και το τρίτο της παιδί. Τα άλλα δυο είναι πάνω στο βουνό, κάνοντας αντίσταση και πολεμώντας τους κατακτητές με όποιο τρόπο μπορούν.

Μόνο ο Γιώργης της είχε μείνει, αυτές τις μαύρες ώρες. Ο άντρας της νεκρός εδώ και χρόνια, την άφησε μονάχη να αναθρέψει τα βλαστάρια τους. Κι εκείνη το έκανε· βάζοντας στην άκρη τον εαυτό της, παλεύοντας με νύχια και με δόντια να αναθρέψει τίμια τους τρεις λεβέντες της.

Βασανισμένη και δύσκολη ζωή, ακόμα και όταν η πατρίδα ήταν λεύτερη. Τώρα, που η γερμανική μπότα πατούσε ζωές, δικαιώματα και ευκαιρίες, ένα κατάμαυρο σύννεφο σκεπάζει τους Έλληνες, από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη. Αλλά ακόμα κι έτσι, η δύστυχη αυτή μάνα, έβρισκε παρηγοριά και αποκούμπι στον Γιώργη της.

Να όμως, που όσα έγιναν πριν λίγες μέρες στα μαρτυρικά Καλάβρυτα, την υποχρέωναν να στερηθεί ακόμα και εκείνον. Για το δικό του καλό, για να ζήσει μιας και ο φόβος των εκτελέσεων είχε πλημμυρίσει όλη τους την ύπαρξη, συνεννοήθηκε με κάποιους συγγενείς στην Αθήνα, να τον φιλοξενήσουν… να χαθεί στο πλήθος, να μην τον βρει η ώρα η κακιά!

Έτσι εκείνη τη πρωτοχρονιά, άυπνη και με την ψυχή κατάμαυρη, τον ξύπνησε και τον έστειλε στην ευχή της Παναγιάς. Μονάχη με τις αναμνήσεις της έμεινε πια. Και τι αναμνήσεις! Λίγες χαρούμενες και πολλές ζοφερές. Τι να πρωτοπιάσεις και τι να πρωταφήσεις. Δύο μορφές ξεχώριζαν στις αναμνήσεις αυτές. Εκείνη του άντρα της και εκείνη, η πρόσφατη, του αυστριακού στρατιώτη.

Ένα βράδυ βρέθηκε βαριά λαβωμένος ένας αυστριακός αξιωματικός έξω από το σπίτι τους. Εχθρός, εχθρός μισητός, όμως η καρδιά της δεν μπόρεσε να τον εγκαταλείψει στην τύχη του. Όπως θα ήθελε να κάνει κάποιος ξένος αν βρισκόταν ένα από τα παιδιά της στη θέση αυτή, περιμάζεψε το σχεδόν νεκρό παλικάρι, το περιέθαλψε και όταν ένιωσε καλά τον έστειλε στην ευχή του Θεού.

Τον ίδιο δρόμο, βαδίζοντας στο άγνωστο με μοναδικά εφόδια τις ευχές της, ταξίδεψε και ο Γιώργης της ως την Αθήνα. Οι συγγενείς τον δέχτηκαν με αγάπη και συμπόνια, αλλά η μοίρα είχε σχεδιάσει άλλα τόσο για εκείνους όσο και για τον νεοφερμένο…


Τα βήματα των εισβολέων αντήχησαν στα σκαλοπάτια· κατέβαιναν. Τώρα ερχόταν η δική μας σειρά. Είχα προλάβει και είχα πεταχτεί από τη θέση μου, ακολουθώντας τον Παναγή. Βιαστικά, είχα βγάλει από το εσωτερικό του ρούχου μου το μικρό τετραδιάκι με τις σημειώσεις μου και το είχα φυλάξει -έτσι τουλάχιστον, νόμισα εκείνη τη στιγμή- κάτω από το στρώμα του κρεβατιού μου. Κάτω από το κρεβάτι κουλουριάστηκε όπως όπως ο Παναγής. Επέστρεψα γρήγορα στο δωμάτιο.
Ένας από αυτούς άνοιξε κλωτσώντας την πόρτα μας. Με την είσοδό τους οι Γερμανοί μας βρήκαν όλους γύρω από το τραπέζι, αμήχανους και ανήσυχους για όσα θα επακολουθούσαν.

Τι επακολούθησε; Σύλληψη λόγω υποψιών για συμμετοχή στην αντίσταση, φυλάκιση, ανακρίσεις, βασανισμοί και… η Οδός Μέρλιν 6· το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν η Γκεστάπο, με τα κελιά κολαστήρια!


Αγοράστε το “Οδός Μέρλιν 6”, της Γιούλας Γ. Κωνσταντοπούλου, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το “Οδός Μέρλιν 6”, της Γιούλας Γ. Κωνσταντοπούλου συγκλονίζει τον αναγνώστη του σε κάθε μια σελίδα του… ακόμα και σε εκείνες -στο τέλος του βιβλίου- όπου υπάρχουν μόνο φωτογραφίες! Τα τρομακτικά χρόνια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και της Γερμανικής Κατοχής, γεμίζουν τις σελίδες του, όπως γέμισαν τις ζωές των ηρώων του.

Οι χαρακτήρες όσων θα συναντήσετε στο βιβλίο αυτό -ιστορικά αλλά και φανταστικά πρόσωπα- είναι οι φορείς συμπεριφορών, συναισθημάτων και δράσεων που γεννούν στον αναγνώστη ένα σφίξιμο στη καρδιά και θλίψη στην ψυχή.

Ναι δεν είναι όλα τα βιβλία ευχάριστα. Δεν πρέπει να είναι όλα τα βιβλία ευχάριστα. Πως να μιλήσεις για τα Καλάβρυτα, για την Αντίσταση, για τις συλλήψεις, για τις εκτελέσεις, για τα βασανιστήρια, χωρίς να βασανίσεις το πνεύμα και το νου του αναγνώστη σου; Δεν γίνεται! Δεν πρέπει να γίνεται!

Μέσα από τέτοια σκληρά αναγνώσματα, που σε κάνουν να νιώθεις ότι συμβιώνεις με τους πρωταγωνιστές τους, ότι υφίστασαι όσα εκείνοι υπομένουν, μπορεί κάποιος να μισήσει με όλη τη δύναμη της ψυχής του τον πόλεμο, τον φασισμό, την κτηνώδη πλευρά της ανθρώπινης φύσης! Αυτή την πλευρά που όταν βγαίνει από τα λαγούμια που είναι κρυμμένη, οδηγεί σε πράξεις που δεν νομίζω πως υπάρχει κατάλληλη λέξη για να τις χαρακτηρίσει.

Η ταλαντούχα Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου κατάφερε μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου να χωρέσει όλη την φρίκη εκείνου του τμήματος της Ιστορίας μας, μια φρίκη που έζησαν μέλη της οικογένειάς της, όπως και τόσων άλλων οικογενειών που η Γερμανική Κατοχή λάβωσε ανεπανόρθωτα.

Να το αναζητήσετε και να το διαβάσετε; Εννοείται! Μόνο έτσι δεν θα ξεχάσουμε. Μόνο έτσι θα γνωρίσουμε! Μόνο έτσι δεν θα επιτρέψουμε, όσο τουλάχιστον περνά από το χέρι μας, να μην ξανασυμβούν τέτοιες κτηνωδίες. Μελετώ, δεν ξεχνώ και δρω! Αυτό θα πρέπει να είναι το μότο όλων μας, σε ότι αφορά τέτοιου είδους θέματα.

Εύγε στη συγγραφέα αλλά και στις εκδόσεις Άνεμος που κοπίασαν για να μπορέσουμε όλοι μας να διαβάσουμε ένα τέτοιο συνταρακτικό -βασισμένο σε αληθινά γεγονότα- μυθιστόρημα!

Οπισθόφυλλο

Στον απόηχο της Σφαγής των Καλαβρύτων τον Δεκέμβρη του 1943, ο νεαρός Γιώργος αφήνει το χωριό του και κατευθύνεται σε συγγενείς του στην Αθήνα. Ακολουθώντας την ενεργό δράση εκείνων –αλλά και τόσων άλλων Ελλήνων, που έχουν στρατευτεί στην υπεράσπιση της πατρίδας και τη διεκδίκηση της πολυπόθητης ελευθερίας–, θα λάβει μέρος στην Αντίσταση. Μια αιφνιδιαστική έρευνα των Γερμανών στο σπίτι του θείου του θα αποβεί μοιραία. Ο νεαρός θα συλληφθεί μαζί με τους υπόλοιπους άντρες της οικογένειας και θα οδηγηθεί στο αρχηγείο της Γκεστάπο στην Αθήνα, στην οδό Μέρλιν 6…

Στραμμένα στις παρυφές της Ιστορίας, διανύοντας σημαντικές στιγμές του 20ου αιώνα –με τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, την Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση– ιστορικά πρόσωπα και επινοημένοι χαρακτήρες συναντώνται, βιώνοντας καθοριστικές εμπειρίες. Αδελφικές φιλίες, πράξεις αυταπάρνησης και απρόβλεπτα γεγονότα δοκιμάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων. Αλλοτριώνει ο πόλεμος, η κτηνωδία και η προδοσία τις συνειδήσεις ή ο ανθρωπισμός, η ευσυνειδησία, ο πατριωτισμός και το ήθος υπερισχύουν; Τελικά, η πλάστιγγα της τύχης είναι εκείνη που θα αποφασίσει για τη ζωή και τον θάνατο.

Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, εμπνέεται από υπαρκτά πρόσωπα και μας παρασύρει σε μερικές από τις σκοτεινότερες στιγμές της Ιστορίας.


Αγοράστε το “Οδός Μέρλιν 6”, της Γιούλας Γ. Κωνσταντοπούλου, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Οδός Μέρλιν 6

Συγγραφέας

Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Άνεμος

Ημερομηνία έκδοσης

Σεπτέμβριος 2021

Αριθμός σελίδων

192

ISBN

978-960-642-072-6

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.