«Χορεύοντας με τον Αϊνστάιν», Κέιτ Γουένερ .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Χορεύοντας με τον Αϊνστάιν», Κέιτ Γουένερ

Ένα βιβλίο που εισχωρεί κάτω από το δέρμα. Ένα δραματικό, καθηλωτικό, μαγευτικό βιβλίο.

Γράφει: Matia Gr
«Χορεύοντας με τον Αϊνστάιν», Κέιτ Γουένερ

Χορεύοντας με τον Αϊνστάιν
Εκδόσεις Κριτική, 2014
Σελ. 334

Η Μάρεα Χόφμαν νοιώθει ντροπή για τον πατέρα της (ήταν ιδιοφυΐα στα μαθηματικά) που έφτιαχνε πυρηνικές βόμβες στο Λος Άλαμος και συμμετείχε στο Σχέδιο Μανχάταν. Η Μάρεα προσπαθεί να μάθει και να εξηγήσει την αυτοκτονία του πατέρα της.

Μεγαλώνοντας με τρομερό φόβο για τις πυρηνικές βόμβες και βλέποντας εφιάλτες με πυρηνικούς πολέμους, αυτά την επηρέασαν πολύ βαθιά. Επίσης επειδή οι γονείς της τσακώνονταν συνέχεια, ένιωθε πολύ μεγάλη μοναξιά.

Ο πατέρας της Μάρεας γνώριζε τον Αϊνστάιν στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Μελετών, και ο Αϊνστάιν άρχισε να έρχεται τακτικά στο σπίτι τους για φαγητό. Η Μάρεα ήταν περίπου εννέα χρονών κι άρχισε να φωνάζει τον Αϊνστάιν παππού. Χόρευε μαζί του. Ήταν μικρό κοριτσάκι, και ο Αλβέρτος Αϊνστάιν την έπαιρνε στην αγκαλιά του και χόρευαν βαλς. Η Μάρεα χορεύει βαλς με τον παππού Αϊνστάιν, μουρμουρίζοντας το «Βαλς της Εύθυμης Χήρας», οι αναμνήσεις αυτές την πλημμυρίζουν σα τη ζεστασιά του ήλιου.

Η Μάρεα μεγάλωσε στη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, με τη διαρκή απειλή της πυρηνικής καταστροφής. Η δική της γενιά δεν πίστεψε στο μέλλον. Γι’ αυτό άρχισε να περιπλανιέται σε όλο τον κόσμο και τώρα περιπλανιέται σε όλη την πόλη. Δεν κατάφερε ποτέ να δημιουργήσει μακροχρόνιους δεσμούς με άλλους ανθρώπους ή με κάποια δουλειά, ούτε καν με ένα τόπο. Κάτι πάει στραβά με αυτήν. Παλεύει με τους δαίμονές της. Προσπαθεί να βάλει τη ζωή της σε μια σειρά. Άρχισε να εργάζεται ως βοηθός φούρναρη, σε ένα φούρνο με το όνομα «Με το πρώτο χάραμα», μαζί με τον φούρναρη Άντριου. Πηγαίνει ταυτόχρονα σε τέσσερις ψυχοθεραπευτές: τον Ρος, την Γουλφ, την Άιρις και τον Σίλας!! Προσπαθεί να σφυρηλατήσει μια βιώσιμη προσωπική σχέση.

Η αφήγησή της κυριολεκτικά ρέει ανάμεσα στον χρόνο και τον χώρο…

Ένα βιβλίο που εισχωρεί κάτω από το δέρμα. Ένα δραματικό, καθηλωτικό, μαγευτικό βιβλίο. Διαβάστε το.

Η Κέιτ Γουένερ μεγάλωσε στην Καλιφόρνια στη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου. Σπούδασε στο Χάρβαρντ και ταξίδεψε πολύ στην Κεντρική και Νότια Αμερική, πριν μετακομίσει τελικά στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος και παραγωγός της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς του ABC 20/20.

Κώστας Τραχανάς

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μετά από επταετή περιπλάνηση σε τρεις ηπείρους, η Μάρεα επιστρέφει στη Νέα Υόρκη με την πρόθεση να ριζώσει οριστικά. Πλησιάζει τα τριάντα κι ακόμα παλεύει με τους δαίμονές της: τη συμμετοχή του πατέρα της στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας που κατέστρεψε τη Χιροσίμα, και τον ανεξήγητο θάνατό του λίγο αργότερα. Στην προσπάθειά της να αρχίσει μια καινούργια ζωή, η Μάρεα πιάνει δουλειά σ’ έναν παραδοσιακό φούρνο και ξεκινά ψυχοθεραπεία – όχι με έναν, αλλά με τέσσερις ψυχίατρους που ακολουθούν τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις. Καταλυτικό ρόλο στην κάθαρσή της θα παίξει η ανακάλυψη του ημερολογίου του πατέρα της και οι παιδικές αναμνήσεις της από τον συνεργάτη του, τον «παππού» Αϊνστάιν. Στο ιδιαίτερα ευρηματικό μυθιστόρημά της, η διακεκριμένη συγγραφέας Κέιτ Γουένερ διερευνά, με χιούμορ και σοβαρότητα, τον ψυχισμό μιας νέας ανεξάρτητης γυναίκας στην προσπάθειά της να λυτρωθεί από τις ενοχές που κληρονόμησε από τον πατέρα της και να σφυρηλατήσει μια βιώσιμη προσωπική σχέση. Η αφήγησή της κυριολεκτικά ρέει ανάμεσα στον χρόνο και τον χώρο – κάτι που σίγουρα θα ενθουσίαζε τον ίδιο τον Αϊνστάιν.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.