«Σκοτεινός κόσμος», Κατ Φολς - «Dark life», Kat Falls .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Σκοτεινός κόσμος», Κατ Φολς – «Dark life», Kat Falls

Θυμάστε την ταινία Waterworld το 1995 με πρωταγωνιστή τον Kevin Costner; Το σενάριο ήθελε να έχουν λιώσει οι πάγοι στους πόλους και η γη να έχει καλυφθεί από νερό. Κάπως έτσι είναι και το […]

Γράφει: Matia Gr
«Σκοτεινός κόσμος», Κατ Φολς – «Dark life», Kat Falls

Σκοτεινός κόσμος

Θυμάστε την ταινία Waterworld το 1995 με πρωταγωνιστή τον Kevin Costner; Το σενάριο ήθελε να έχουν λιώσει οι πάγοι στους πόλους και η γη να έχει καλυφθεί από νερό. Κάπως έτσι είναι και το σκηνικό στο μυθιστόρημα της Κατ Φολς, «Σκοτεινός κόσμος», που κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις Πλατύπους σε μετάφραση της Καλλιόπης Αναστασοπούλου.

Στο βιβλίο, που είναι και αυτό με το οποίο θα ασχοληθούμε σε αυτές τις γραμμές, η άνοδος των θαλασσών έχει επέλθει μετά από τρομερούς σεισμούς που υποχρέωσαν πολύ μεγάλα τμήματα της ξηράς να καταποντιστούν μέσα στα ύδατα. Στα λίγα κομμάτια γης που εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια των ωκεανών, έχει συγκεντρωθεί -και στοιβαχτεί σαν τις σαρδέλες- η συντριπτική πλειοψηφία του επιζήσαντος ανθρωπίνου πληθυσμού. Αυτοί είναι οι Πανωχωρίτες. Εκτός από αυτούς, υπάρχουν και οι Πρωτοπόροι. Οι τελευταίοι είναι όσοι επέλεξαν να ζήσουν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ασχολούμενοι με την παραγωγή τροφίμων… ιχθύων και θαλασσίων φυτών που χωρίς αυτά οι ζώντες υπό το φως του ηλίου δεν θα είχαν καμία ελπίδα επιβίωσης.

Ανάμεσα στους μεν και τους δε υπάρχει μια σχέση ανάγκης και εξάρτησης. Οι Πρωτοπόροι τροφοδοτούν με βρώσιμα είδη τους Πανωχωρίτες και εκείνοι με την σειρά τους, παρέχουν στον υποθαλάσσιο κόσμο όλα εκείνα τα υλικά που είναι αδύνατον να παραχθούν μέσα στο νερό. Πέρα όμως από την ανταλλαγή αγαθών υπάρχει και η διοικητική εξάρτιση που γέρνει την ζυγαριά της εξουσίας ξεκάθαρα προς εκείνους που ζουν στην στεριά. Έτσι η Βυθική Επικράτεια είναι κάτι σαν αποικία που μάλιστα πληρώνει πολύ βαριούς φόρους.

Ένας από τους νεαρότερους κατοίκους του βυθού είναι ο δεκαπεντάχρονος Τάι. Το ένα μέλος του πρωταγωνιστικού διδύμου, της Κατ Φολς. Το άλλο μέλος είναι η Τζέμα, συνομήλικη του Τάι, και γέννημα θρέμμα της ξηράς. Κάποια στιγμή η Τζέμα βρέθηκε στον υποθαλάσσιο τόπο του Τάι αναζητώντας τον αδερφό της -και μοναδικό επιζών μέλος της οικογένειας της- που σύμφωνα με τις πληροφορίες της έψαχνε για μαύρα μαργαριτάρια. Κάτι που έκανε αντλώντας όλα τα αποθέματα θάρρους που διέθετε καθώς της φαινόταν αφύσικη και επικίνδυνη η ζωή στο βάθος του ωκεανού…


«Γιατί θα ήθελε κανείς να ζήσει εδώ κάτω;» ρώτησε ενώ τη διαπέρασε ένα ρίγος.
«Η οικογένεια σου έχει στην κατοχή της καθόλου γη;»
«Και βέβαια όχι. Δεν υπάρχει αρκετή».
«Η οικογένεια μου έχει οκτακόσια στρέμματα».
Ζάρωσε τη μύτη της. «Στο βυθό της θάλασσας».
«Ναι. Αλλά μας ανήκουν». Εάν έβλεπε το υποστατικό της οικογένειας μου -εάν έβλεπε πόσο πράσινο και όμορφο ήταν- τότε ίσως να καταλάβαινε. «Όταν γίνω δεκαοκτώ χρόνων, θα πάρω τους δικούς μου τίτλους ιδιοκτησίας. Τετρακόσια στρέμματα ανάμεσα σε δύο βουνοκορφές».
«Αυτό ακούγεται σαν διαφήμιση για το Νόμο Υποθαλάσσιου Υποστατικού». Χαμογελώντας, παρουσίασε τη διαφήμιση: «Πάρτε δικούς σας τίτλους ιδιοκτησίας, καλλιεργήστε τη γη για πέντε χρόνια, και είναι δική σας!»

Η συνάντηση των δύο εφήβων ήταν επεισοδιακή και η Τζέμα ήταν πολύ τυχερή που βρέθηκε ο Τάι στον δρόμο της, μιας και πιθανότατα η δύσκολη κατάσταση που είχε έλθει θα της στοίχιζε πολύ ακριβά… χωρίς την βοήθεια του μπορεί να μην κατάφερνε να επιστρέψει στην επιφάνεια ζωντανή! Οι κίνδυνοι του ωκεανού και οι παράνομοι που λυμαίνονταν την περιοχή, θα της εξασφάλιζαν μια σίγουρη εξαφάνιση στον υποθαλάσσιο κόσμο… στον Σκοτεινό Κόσμο!

Οι παράνομοι όμως δεν αποτελούν κίνδυνο μόνο για ένα άβγαλτο κορίτσι από την ξηρά. Οι συνεχώς αυξανόμενες επιθέσεις τους στις μεταφορές των κρατικών αγαθών, οδήγησαν την κεντρική κυβέρνηση να λάβει μια σκληρή απόφαση. Έδωσε τελεσίγραφο στους Πρωτοπόρους να συλλάβουν εκείνοι τους παράνομους και μέχρι να συμβεί αυτό η παροχή υλικών αγαθών προς την Βυθική Επικράτεια διακόπτεται.

Το μέλλον του υπόγειου κόσμου βρίσκεται πλέον σε μεγάλο κίνδυνο. Όταν δε οι επιθέσεις των παρανόμων στρέφονται και στα υποθαλάσσια υποστατικά… τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά… ο αρχηγός της πιο σκληρής Συμμορίας φαίνεται να έχει προσωπική βεντέτα με τον Τάι και την Τζέμα. Θα καταφέρουν οι δύο ήρωες μας να γλιτώσουν από την θανατηφόρα αρπάγη των παρανόμων; Θα μπορέσουν οι Πρωτοπόροι να συλλάβουν την συμμορία, ώστε να ξεκινήσει ξανά η εισροή πολύτιμων για την επιβίωση τους πρώτων υλών; Τι ρόλο θα παίξει ο μυστηριώδης γιατρός της κοινότητας;

Ερωτήματα που βρίσκουν όλα απάντηση στις σελίδες του «Σκοτεινός κόσμος» της Κατ Φολς. Το μυθιστόρημα που μαγεύει με την εξαιρετική πλοκή του! Μια πλοκή που στους βασικούς της άξονες θυμίζει την ιστορία των πρωτοπόρων της άγριας δύσης στην Αμερικανική Ήπειρο του 17ου αιώνα. Αχανείς πλούσιες εκτάσεις, μεγάλη διασπορά των κατοίκων, δύσκολες συνθήκες, ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή και σε πλήρη ισχύ ο νόμος του δυνατού!

Το δημιούργημα της Κατ Φολς με κέρδισε όχι μόνο για την πλοκή του. Οι περιγραφές του υποθαλάσσιου κόσμου είναι τόσο ζωντανές που πολλές φορές θαρρείς ότι παρακολουθείς ντοκιμαντέρ του National Geographic. Επιπλέον η αγωνία που δημιουργείται τόσο από τις ενέργειες των ηρώων όσο και από το αφιλόξενο περιβάλλον στο οποίο αυτοί δρουν κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και χρωματίζει το τέλος του βιβλίου με μια ανακουφιστική ανάσα και ένα χαμόγελο απόλαυσης στα χείλη. Αξίζει να του διαθέσετε κάθε λεπτό και λεπτό που θα χρειαστείτε για να το αποκτήσετε και να το διαβάσετε. Ραντεβού δίπλα σε κάποιο φράχτη φυσαλίδων ή σε κάποιο από τα μοναδικά και υπέροχα σπίτια των Πρωτοπόρων! 🙂

Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:

Οι ωκεανοί ξεχείλισαν, καταπίνοντας τις πεδιάδες.

Σεισμοί συντάραξαν τις ηπείρους βυθίζοντας ολόκληρες περιοχές μέσα στα φουσκωμένα νερά. Τώρα, οι άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι σε πυκνοκατοικημένες πόλεις. Οι μόνοι που διαθέτουν κάποιο χώρο είναι όσοι ζουν στο βυθό του ωκεανού, ο Σκοτεινός Κόσμος.

Ο Τάι έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του κάτω από τη θάλασσα, βοηθώντας την οικογένειά του να καλλιεργήσει το βυθό του ωκεανού. Όμως, όταν οι παράνομοι επιτίθενται στο υποστατικό του, ο Τάι παλεύει να σώσει τη μοναδική πατρίδα που έχει γνωρίσει. Με τη βοήθεια της Τζέμα, ενός κοριτσιού από την Πάνω Χώρα η οποία έχει έρθει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για να αναζητήσει τον αδελφό της, ο Τάι ρισκάρει να φτάσει μέχρι τον επικίνδυνο υπόκοσμο της μεθορίου και να ανακαλύψει κάποια σκοτεινά μυστικά του Σκοτεινού Κόσμου… μυστικά που απειλούν να καταστρέψουν τα πάντα.

Στον Σκοτεινό Κόσμο, η Κατ Φολς δημιούργησε ένα μαγευτικό σύμπαν όπου ο βυθός μπορεί να είναι επικίνδυνος, το σκοτάδι μπορεί να είναι θανάσιμο, και μερικές φορές απαιτούνται εξαιρετικές δυνάμεις για να επιβιώσεις.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.