«Δε κούκμπουκ», Μαριλού Παντάκη .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Δε κούκμπουκ», Μαριλού Παντάκη

Από τις εκδόσεις Μίνωας, τον Οκτώβριο του 2020, κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο συνταγών μαγειρικής της Μαριλού Παντάκη (Madame Ginger), με φωτογραφίες του Αλέξανδρου Ιωαννίδη!

«Δε κούκμπουκ», Μαριλού Παντάκη

Περιεχόμενο, κριτική και εντυπώσεις

Το βιβλίο αυτό μπήκε στη ζωή μου λίγες μέρες πριν από την καραντίνα του Μαρτίου και ένα πολύ σημαντικό μέρος του -για την ακρίβεια η δομή του και οι τίτλοι των συνταγών που θα περιείχε- πήρε μια πρώτη μορφή κατά τους δύο μήνες του εγκλεισμού. Κάποιος προληπτικός θα έλεγε ότι είναι κακό σημάδι το να συμπίπτει η δημιουργία κάτι καινούργιου με ένα τόσο κακό γεγονός. Όχι εγώ όμως -όσο κι αν με δελεάζει ο προληπτικός εαυτός μου να συμφωνήσω. Ίσως γιατί η ζωή μου έχει μάθει ότι μετά από κάθε κακό ακολουθεί πάντα -μα πάντα- κάτι καλό.

Με αυτή την εισαγωγή ξεκινά η MADAME GINGER το βιβλίο της «ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ 61 λαχταριστές, πανεύκολες συνταγές για όλους». Και με την πρώτη ματιά που του ρίχνεις κρατώντας το στα χέρια σου, το μεταδοτικό χαμόγελο της συγγραφέως του στο εξώφυλλο του σου φτιάχνει τη διάθεση.

Πρώτα μας υποδέχονται τα Περιεχόμενα. Λιτά και κατατοπιστικά χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: Οι βασικές, Ελληνικό Comfort Food, Cook Like a Local, Γλυκά Munchies και Χρήσιμα. Υπάρχουν σημάνσεις και για: Εισαγωγή, Τα συστατικά ενός Διατροφολόγου, Merch Alert, Follow us, Έγραψαν για το βιβλίο και Τα Ευχαριστώ μου.

Διαβάζοντας την εισαγωγή νιώθεις την αμεσότητα της συγγραφέως που διαπνέει το βιβλίο, νιώθεις μια οικειότητα από τον τρόπο που σου ανοίγεται σαν μια φίλη που σου αφηγείται κομμάτια της ζωής της ανάμεικτα με τις ανησυχίες. Το σκεπτικό, οι προβληματισμοί, οι λύσεις, οι βελτιώσεις, οι ιδέες όλα σε ένα χειμαρρώδη λόγο που σε παρασύρει και δεν τον χορταίνεις!

Σειρά έχει ο διατροφολόγος κ Μιχάλης Κάβδας, που μπαίνει στην παρέα μας για φιλική κουβεντούλα μιλώντας μας για το πάθος που έχει για την δουλειά του και τους λόγους που αποδέχτηκε να κάνει την διατροφική ανάλυση στις συνταγές του συγκεκριμένου βιβλίου. Μέσα στις πολλές αλήθειες που λέει, θα διαβάσετε και μια που αγάπησα πολύ. “Όταν ο μάγειρας δίνει σημασία στη διατροφική αξία και ο διαιτολόγος στη γεύση, στο αποτέλεσμα δεν χωράει αποτυχία”.

Και περνάμε στις Βασικές συνταγές!


Δεκατέσσερις συνταγές που θα σου λύσουν τα χέρια. Αν αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη και τις συνδυάσεις με τις υπόλοιπες συνταγές του βιβλίου, θα μαγειρεύεις, για πολύ καιρό, κάθε μέρα και ένα διαφορετικό πιάτο.

Και η πρώτη συνταγή είναι Ψωμί ολικής χωρίς μαγιά και φούσκωμα. Και με το που γυρίζω σελίδα να η πρώτη φωτογραφία ενός σπιτικού ψωμιού ξεπροβάλει από την πετσέτα του που θυμίζει χρόνια παιδικά. Αριστερά μας εδώ, όπως και σε κάθε συνταγή υπάρχει: ο τίτλος της συνταγής, με λίγα λόγια γι’ αυτήν. Οι Μερίδες, ο Χρόνος προετοιμασίας, ο Χρόνος ψησίματος, ο Χρόνος διατήρησης καθώς επίσης και τα χρωματιστά κυκλάκια που δηλώνουν με μια ματιά τι είδους είναι η συνταγή αυτή (το αγαπημένο μου είναι το ΧΤ που σημαίνει χωρίς τύψεις!) και QR code ώστε να δούμε και στο κινητό ή το τάμπλετ μας την συνταγή αυτή. Ακολουθεί η Εκτέλεση καθώς επίσης και tip για την συνταγή, πρόταση για να γίνει συνταγή vegan και τέλος ο διατροφικός πίνακας.

Ευφάνταστες φωτογραφίες, πρωτότυπες συνταγές, πολυτελής και -το κυριότερο για ένα βιβλίο μαγειρικής- ανθεκτική έκδοση και τέλος πάμε στο σημαντικότερο! Συνταγές χωρίς κρέας, χωρίς ψάρι που έχουν όμως τον τρόπο τους να ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς! Ολοένα και πληθαίνουν οι vegeterian, οι vegan και όσοι πήραν την απόφαση να κάνουν διατροφή ή να προσέχουν την διατροφή τους γνωστοί μας. Που θα βρούμε δοκιμασμένες συνταγές για να τους περιποιηθούμε σε ένα γεύμα ή δείπνο στο σπίτι μας; Η απάντηση είναι: στο «Δε κούκμπουκ», της Μαριλούς Παντάκη!

Και φτάνουμε προς το τέλος του βιβλίου στα Χρήσιμα. Pantry: Τα υλικά και τα σκεύη του βιβλίου. Δηλαδή τα βασικά τρόφιμα που είναι απαραίτητα να υπάρχουν σε μια κουζίνα αλλά και όλα όσα περιέχονται στις συνταγές αυτού του βιβλίου. Όσο για τα σκεύη που απαιτούν; Αυτό κι αν είναι ευχάριστη έκπληξη! Νομίζω πως οποιοσδήποτε έχει συσκευή κουζίνας στο σπίτι του, έχει ήδη αυτά τα μαγειρικά σκεύη!

Στη συνέχεια υπάρχει η Επεξήγηση σημάνσεων συνταγών. Μη μου φοβηθείτε στάλα! Μετά την πρώτη ανάγνωση θα τα ξεχωρίζετε στο λεπτό!
Π όπως Πλούσια σε Πρωτεΐνη
ΦΙ όπως Πλούσια σε φυτικές Ίνες
ΚΛ όπως χαμηλή σε Κορεσμένα Λιπαρά
Σ όπως χαμηλή σε Σάκχαρα
ΧΤ όπως Χωρίς Τύψεις
Ο κάτω από μια ώρα
10 όπως Κάτω από 10 Υλικά

Και τώρα φτάνουμε στα Προτεινόμενα Πιάτα ανά Περίσταση
Κυριακάτικο Τραπέζι
Πάρτι
Χειμωνιάτικο Comfort
Πασχαλινό Τραπέζι
Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
Καλεσμένοι Τελευταίας Στιγμής
Πρωινό στο Σπίτι
Protein Boost
Για το Τάπερ της Δουλειάς
Dinner for 2
Healthy Snacks on the Go

Για το άξιο αυτό βιβλίο έχουν γράψει τις εντυπώσεις τους: ο Φώτης Βαλλάτος Ταξιδιωτικός και γαστρονομικός δημοσιογράφος, η Νανά Δαρειώτη Δημοσιογράφος γεύσης, η Νένα Δημητρίου Food & Travel editor, περιοδικό Γαστρονόμος, ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Μιχάλης Μιχαήλ, LifO, ο Άγγελος Ρέντουλας, αρχισυντάκτης περιοδικού Γαστρονόμος, ο Δημήτρης Ρουσουνέλος συγγραφέας γευσιθήρας/συνεργάτης περιοδικού Γαστρονόμος, η Ζωή Παραδίση δημοσιογράφος.

Και κλείνουμε με τις ευχαριστίες της συγγραφέως σε όλους όσους συνέβαλαν ο καθένας με τον τρόπο του στην υλοποίηση αυτού του καινοτόμου βιβλίου μαγειρικής.

Το «Δε κούκμπουκ», της Μαριλούς Παντάκη, έχει συνταγές γραμμένες με τρόπο ώστε να μπορεί να τις ακολουθήσει και ο πιο αρχάριος, με “εύκολα” και οικονομικά υλικά που μπορεί κάποιος εύκολα να τα διαχειριστεί. Υπάρχει λίστα με τα βασικά υλικά που καλό είναι να έχει κάποιος στην κουζίνα του, τα σκεύη που θα χρειαστεί αλλά και επεξήγηση των σημάνσεων που βρίσκονται σε χρωματιστά κυκλάκια σε κάθε συνταγή. Έχει και γρήγορες συνταγές και συνταγές που θέλουν τον χρόνο τους· εύκολες και καθημερινές, κυριακάτικες και απολαυστικές. Προτάσεις συνδυασμών των συνταγών έτσι ώστε να ταιριάζουν στην κάθε περίσταση αλλά και γούστο. Το μόνο που δεν θα βρείτε σε αυτό το βιβλίο μαγειρικής είναι συνταγές με κρέας ή ψάρι. Μα πιστέψτε με, στιγμή δεν θα σας λείψουν!

Και τώρα, η ερώτηση που έκανε η συγγραφέας στον εαυτό της στην αρχή του βιβλίου:


“Γίνεται να φτιάξεις ένα βιβλίο μαγειρικής που να αφορά τους πάντες;”

μπορεί να απαντηθεί: Ναι, και εσύ μαντάμ τζίντζερ τα κατάφερες!

Κάποιες συνταγές από το βιβλίο:

Ζουμερά μπιφτέκια παντζαριού

Οπισθόφυλλο:

Ένα cookbook που ακολουθεί μια φρέσκια μαγειρική αφήγηση και βάζει στο επίκεντρο τα λαχανικά – μια σχεδόν αστείρευτη δεξαμενή πρώτης ύλης, θρεπτικής αξίας και γευστικής πολυπλοκότητας.
Φώτης Βαλλάτος,
Ταξιδιωτικός και γαστρονομικός δημοσιογράφος

Είναι για όλους εμάς που θέλουμε να μαγειρεύουμε στο σήμερα, στο εδώ και το τώρα.
Νένα Δημητρίου,
Food & Travel editor, περιοδικό Γαστρονόμος

Και μόνο που διαβάζω τις σημειώσεις του βιβλίου έχω αρχίσει και λιγουρεύομαι και ανυπομονώ να ξεκινήσω να μαγειρεύω, αλά Madame Ginger.
Ηλίας Μαμαλάκης

Με μοντέρνα ηδύσματα, πρωτότυπους συνδυασμούς, λεπτομέρειες χαριτωμένες, χρήσιμες συμβουλές και ένα σωρό γλυκόλογα και τερτίπια νοστιμιάς, θες δεν θες, τη δαγκώνεις για τα καλά τη λαμαρίνα.
Άγγελος Ρέντουλας,
Αρχισυντάκτης περιοδικού Γαστρονόμος

Η Μαριλού μαγειρεύει πραγματικά στο σήμερα, δημιουργεί πιάτα που έχουν φαντασία αλλά δεν είναι γεμάτα με άγνωστα υλικά και λέξεις, συνταγές που χαρίζουν νοστιμιά στην καθημερινότητα χωρίς να είναι μπελαλίδικες.
Ζωή Παρασίδη,
Δημοσιογράφος

Τα πιάτα της έχουν τη φρεσκάδα και την απενοχοποιημένη ματιά του ανθρώπου της γενιάς της, που δεν φοβάται να ξεπεράσει όρια και να δημιουργήσει μια ιδιωματική κουζίνα με τόπο καταγωγής τις προσωπικές της αναμνήσεις.
Νανά Δαρειώτη,
Δημοσιογράφος γεύσης

Το βιβλίο αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα από τα μοναδικά παραδείγματα βιβλίου συνταγών στην ελληνική γλώσσα που απευθύνεται σε νέους ανθρώπους.
Μιχάλης Μιχαήλ,
Lifo

Στο Δε Κούκμπουκ η Madame Ginger, με νέα υλικά, σύγχρονες τάσεις και τεχνικές, το πάει λίγο παραπέρα, δημιουργώντας ευφάνταστα και λαχταριστά πιάτα.
Δημήτρης Ρουσουνέλος,
Γευσιθήρας

Τυπωμένο σε χαρτί πιστοποιημένο κατά FSC (πιστοποίηση χρήσης πηγών αειφόρου διαχείρισης δασών).


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Δε κούκμπουκ

Υπότιτλος βιβλίου

61 λαχταριστές, πανεύκολες συνταγές για όλους

Συγγραφέας

Μαριλού Παντάκη (Madame Ginger)

Φωτογράφος

Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβριος 2020

Αριθμός σελίδων

173

ISBN

978-618-02-1643-1

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.