«Δεν μου αρέσει το διάβασμα», Λίζαμπεθ Έμλιν Κλάρκ .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Δεν μου αρέσει το διάβασμα», Λίζαμπεθ Έμλιν Κλάρκ

Το μοναδικό παιδικό βιβλίο «Δεν μου αρέσει το διάβασμα», της Λίζαμπεθ Έμλιν Κλάρκ, κυκλοφόρησε το Μάιο του 2019 από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, σε μετάφραση της Αυγή Δαφερέρα.

Γράφει: Matia Gr
«Δεν μου αρέσει το διάβασμα», Λίζαμπεθ Έμλιν Κλάρκ

Υπόθεση βιβλίου

Στον Χάρη αρέσει πολύ να παίζει με τον φίλο του τον Θωμά ποδόσφαιρο, να ζωγραφίζει δεινόσαυρους, να σκαρφαλώνει σε δέντρα αλλά και να ανταλλάσσει αυτοκόλλητα. Δηλαδή, με λίγα λόγια ο Χάρης θέλει να περνά τον χρόνο του όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του.

Έχει και μια μικρότερη αδερφή, την Λίλη. Η Λίλη είναι πολύ μικρούλα και δεν ξέρει ακόμα να διαβάζει, μα λατρεύει τα βιβλία και κάθεται με τις ώρες να τα ξεφυλλίζει και να κοιτάζει επιμελώς μία μία τις σελίδες τους.

Κάθε τόσο ζητά από τον Χάρη να της διαβάσει -έστω για λίγο, μια σταλίτσα έστω- κάποιο βιβλίο της. Όμως ο Χάρης ποτέ δεν της κάνει το χατήρι παρ’ όλο που την αγαπά πάρα πολύ.

Γιατί;

Γιατί, απλούστατα, δεν του αρέσει το διάβασμα! Συνέχεια κάνει λάθη και μερικές φορές βλέπει τα γράμματα να χορεύουν και να μπερδεύονται μπροστά στα μάτια του.


Κάποιες φορές οι λέξεις με κάνουν να ζαλίζομαι.
Κάποιες φορές οι λέξεις φαίνονται τόσο μικρές που δύσκολα τις βλέπω.
Κάποιες φορές οι λέξεις φαίνονται πολύ μεγάλες και μετά όλες θολώνουν.
Κάποιες φορές σκέφτομαι ότι θα πρέπει να διαβάσω την επόμενη μέρα, και δεν μπορώ να κοιμηθώ. Τότε ξυπνάω γιατί πονάει η κοιλιά μου.

Έτσι και ακόμη περισσότερο βασανίζεται ο μικρός Χάρης, μέχρι που μια μέρα ή μάλλον νύχτα, λίγο πριν κοιμηθεί, αποφασίζει να εμπιστευτεί ακριβώς το πως νιώθει, στην μητέρα του.

Την άλλη μέρα το πρωί εκείνη επισκέπτεται το σχολείο του Χάρη και μιλά με την δασκάλα του. Τι λέτε; μπορεί αυτή η συνάντηση να βοηθήσει ουσιαστικά τον Χάρη; Θα καταφέρει κάποια στιγμή να διαβάσει στην Λίλη ένα βιβλίο;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Αυτό το βιβλίο το λάτρεψα! Ούτε που φανταζόμουν ότι θα υπήρχε ένα τέτοιο βιβλίο. Ένα βιβλίο που θα μεταφέρει τόσο άψογα το πως νιώθει ένα δυσλεκτικό παιδί, το ποιές διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσει ένας γονιός, τα τεστ που γίνονται αλλά και τις λύσεις που μπορούν να το βοηθήσουν. Ένα βιβλίο που θα διαβάζει ευχάριστα ένα παιδί, και ίσως ακόμη πιο ευχάριστα ένας ενήλικας. Πως το κατάφερε αυτό η συγγραφέας του;

Η συγγραφέας του, Λίζαμπεθ Έμλιν Κλάρκ, είναι και η ίδια δυσλεκτική. Μάλιστα διαγνώσθηκε στα 17 της χρόνια, έχοντας υποφέρει όλα τα προηγούμενα. Έτσι με λόγια απλά, απόλυτα κατανοητά, σκιαγραφεί μέσα σε λίγες σελίδες όλα τα βασικά γνωρίσματα της δυσλεξίας, προτρέποντας και προτείνοντας τρόπους και τεχνικές που θα βοηθήσουν το παιδί, όχι μόνο να διαβάσει ευκολότερα αλλά και να μεγαλώσει την αυτοπεποίθησή του.

Το «Δεν μου αρέσει το διάβασμα», της Λίζαμπεθ Έμλιν Κλάρκ, είναι ένα βιβλίο ωφέλιμο για όλα τα παιδιά των 6-8 ετών ώστε να κατανοήσουν το τι ακριβώς είναι η δυσλεξία, που παντού ακούγεται μιας και απαντάται σε όλες τις τάξεις. Εξίσου ωφέλιμο είναι όμως και σε όλους τους γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείους, θείες και νονούς που δεν ξέρουν τι να πρωτοκάνουν και τι να πρωτοπιστέψουν, σχετικά με αυτή την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν ορισμένα παιδιά.

Είναι, εν κατακλείδι, ένα βιβλίο απαραίτητο, με λίγα λόγια και πολλές, πάρα πολλές ουσιαστικές λύσεις!

Μην το χάσετε! Είναι μοναδικό!

Οπισθόφυλλο:

Η διαδικασία της ανάγνωσης μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη για ένα παιδί που έχει διαγνωστεί με δυσλεξία. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι και τεχνικές υποστήριξης που βοηθούν το παιδί, όχι μόνο να διαβάσει, αλλά και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.

Γνωρίστε τον Χάρη! Του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο, να σκαρφαλώνει στα δέντρα, να κάνει παρέα με τους φίλους του, αλλά δεν του αρέσει το… διάβασμα! Το αποφεύγει και αγχώνεται πολύ. Με τη βοήθεια, όμως, της οικογένειάς του, του δασκάλου του και κάποιων ειδικών, θα μάθει έξυπνα κόλπα για να τιθασεύσει τα γράμματα που συνεχώς ξεγλιστρούν ή αλλάζουν μέγεθος, και τελικά θα νιώσει πως το διάβασμα είναι πραγματικά ευχάριστο!

Η Λίζαμπεθ Έμλιν Κλαρκ είναι συγγραφέας και εικονογράφος. Διαγνώστηκε με δυσλεξία πολύ αργά, στα 17 της, και έκτοτε μεταφέρει στα βιβλία της τις εμπειρίες που αποκόμισε ως παιδί και ενήλικας προσπαθώντας να υποστηρίξει τα άτομα με δυσλεξία. Έχει εργαστεί ως σχολική συνοδός παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Δεν μου αρέσει το διάβασμα
I don’t like reading

Συγγραφέας

Λίζαμπεθ Έμλιν Κλάρκ
Lisabeth Emlyn Clark

Μετάφραση

Αυγή Δαφερέρα

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ημερομηνία έκδοσης

Μάιος 2019

Αριθμός σελίδων

36

ISBN

978-960-461-950-4

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.