Ματιά

«Τώρα μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια», Χρήστος Γεωργιάδης

Ως φυτοφάγος και ερευνητής, ο συγγραφέας του «Τώρα μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια» δείχνει τον δρόμο των ειρηνικών τροφών

«Τώρα μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια», Χρήστος Γεωργιάδης

Ένα ακόμα ανάγνωσμα από τη στρατευμένη -στον αγώνα επικράτησης της φυτοφαγικής διατροφής- πένα του Χρήστου Γεωργιάδη, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φίλντισι υπό τον τίτλο «Τώρα μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια». Για να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα δώδεκα διηγήματα που το απαρτίζουν.

Υπόθεση βιβλίου

1. Το γάλα των παιδιών
Η Στέλλα και ο Θάνος δεν είχαν ιδέα για το τι κρύβεται πίσω από τις ειδυλλιακές εικόνες της βιομηχανίας γάλακτος σε παγκόσμιο επίπεδο. Η τυχαία συνάντησή τους με την Ελπίδα θα τους ανοίξει ένα “παράθυρο” από το οποίο θα μπορέσουν να δουν όλον αυτόν τον σκοτεινό κόσμο του οικονομικού κέρδους.

2. Το ταχυφαγείο έκλεισε
Η θέα ενός κλειστού ταχυφαγείου έφερε διάφορες στενόχωρες σκέψεις στο μυαλό του ερευνητή-δημοσιογράφου. Εκείνος γνώριζε… είχε κάνει ρεπορτάζ για όλον τον κύκλο αίματος και βασανισμού που κρύβεται εντέχνως πίσω από κάθε τέτοιο σημείο πώλησης γρήγορου, χωρίς βιταμίνες και οφέλη, φαγητού. Πως να περάσει η ακτίδα της αισιοδοξίας μέσα από τόση σκοτεινιά;

3. Η μπότα


Κοιτούσα μακριά, μπροστά, χωρίς να εστιάζω σε κάτι. Η αλήθεια είναι ότι σκόπιμα προσπαθούσα να μην εστιάζω πουθενά, παρά κοιτούσα με μια ματιά θολή και θαμπή, ώστε η όραση να μην τραυματίζεται από τις λεπτομέρειες του μίζερου σκηνικού. Βαδίζοντας, είχα φτάσει στη μέση της απόστασης του μακρόστενου πάρκου, όταν, ξαφνικά, το βλέμμα μου το τράβηξε ένα μαύρο αντικείμενο. Εκεί, δίπλα στους κάδους σκουπιδιών, στο κέντρο ενός από τους τετράγωνους λάκκους φύτευσης, βρισκόταν πεταμένη μια γυναικεία μπότα.

Σε ποιους συνειρμούς άραγε οδήγησε η θέα της μπότας αυτής τον περιπατητή, που τυχαία διέσχιζε το θλιβερό πάρκο εκείνη τη μέρα;

4. «…λίγες κοτούλες και μια κατσίκα»
Η ανεργία αλλά και η γενικότερη κατάσταση της πόλης, τον οδήγησαν στο να αφήσει πίσω του το κλεινόν άστυ. Το γεγονός, δε, ότι ανέκαθεν ένοιωθε μια αγάπη για τη φύση, οδήγησε τα βήματά του στο χωριό. Εκεί όπου θα έβαζε -όπως τόσοι άλλοι- λίγες κοτούλες και μια κατσίκα.

5. Το χρονικό ενός παραγγελθέντος θανάτου


Η μητέρα έτρεμε στη σκέψη να ζήσει ξανά το ίδιο μακάβριο τυπικό, το ίδιο ανοσιούργημα. Δε θα έπρεπε με τίποτα να συμβεί πάλι. Αυτή τη φορά δε θα έμενε απαθής. Δεν ήταν διατεθειμένη να χάσει άλλο ένα παιδί. Τώρα πια είχε πλήρη γνώση της επώδυνης μοίρας που βίωνε αυτή και τα παιδιά της και στο μυαλό της γεννήθηκε αυθόρμητα η θέληση να το εμποδίσει με κάθε τρόπο. Ήταν αποφασισμένη να μην ξαναζήσει το ίδιο δράμα, να σπάσει τον ψυχρό, μηχανικό κύκλο του εγκλήματος.

6. Η ψαριά
Ο Ιάσωνας ήταν ένας μανιώδης επαγγελματίας ψαράς. Είχε φυσικά όλα τα απαραίτητα σύνεργα και κάθε εποχή του χρόνου επιδιδόταν στην αγαπημένη του ασχολία. Όμως, αντί να ψαρεύει ψάρια, ψαρεύει εικόνες του βυθού! Υπέροχες εικόνες της αγαπημένης του θάλασσας.

7. Το διπλό πορτρέτο
Η εν ψυχρώ δολοφονία ενός λιονταριού και η αυτοκτονία -την ίδια ακριβώς στιγμή, στην άλλη άκρη της γης- ενός άλλου, είναι ένα μυστήριο που μόνο ένας άνθρωπος στον πλανήτη γνωρίζει την εξήγησή του. Ένας όψιμος γητευτής λιονταριών, που προβληματίζεται σχετικά με το αν έχει νόημα να φανερώσει στο ευρύ κοινό τη γνώση αυτή.

8. Το νούμερο
Ο Μάσσιμο έχει περάσει όλη σχεδόν τη ζωή του στο τσίρκο. Μια ζωή δυστυχισμένη, αφού η φύση τον έπλασε να ζει σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Βλέπετε, ο Μάσσιμο είναι ένας γέρικος επιβλητικός και δυστυχής ελέφαντας, που κάποια στιγμή αποφασίζει να…

9. Άνθρωποι και ποντίκια


Είναι νέος και πολλά υποσχόμενος επιστήμονας, καθώς λένε. Πίσω του σέρνει πολλούς τίτλους και περγαμηνές και τώρα ολοκληρώνει το διδακτορικό του. Εργάζεται στο τμήμα έρευνας του Πανεπιστημίου, στο οποίο υπάγεται και το εργαστήριο ζωοτομίας και πειραμάτων σε ζώα.

Όλα τα είχε “τακτοποιημένα” μέσα του, μέχρι που μια κοπέλα, η Σοφία, του έδειξε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Και τότε…

10. Abattoir
Abattoir στα Γαλλικά, σφαγείο στα Ελληνικά. Όπως και να το πει κανείς η ουσία δεν αλλάζει. Το τι συμβαίνει μέσα από τους τοίχους του, δεν είναι κάτι που πρέπει να δουν οι καταναλωτές. Πως θα μπορούσαν, αν γινόταν κάτι τέτοιο, να αγόραζαν όσα βρίσκουν στα καταστήματα πώλησης κρέατος; Πόσα αλήθεια, θα μπορούσαν να μας πουν -να μας αποκαλύψουν, πιο σωστά- αυτοί οι τοίχοι;

11. Blackout
Σε τι είδους σκέψεις αλλά και αποφάσεις μπορεί να οδηγήσει ένα μπλακάουτ; Μια διακοπή ρεύματος που στέρησε το ψυγείο του σπιτιού από τη δυνατότητα συντήρησης των κρεάτων με το οποίο ήταν φορτωμένο;

12. 2084
Πως θα είναι η ανθρωπότητα εκατό χρόνια μετά το 1984 του Όργουελ; Θα είναι ένας οργουελικός, δυστοπικός κόσμος ή…


Έτσι, η επιθυμία για δίκαιη τροφή έγινε έντονη και έκανε τους ανθρώπους να ξεκόψουν από το σύστημα του κακού. Του γύρισαν την πλάτη και δεν αποδέχονταν τη λεηλασία της ζωής που μέχρι τότε τους σέρβιρε ως τροφή τους. Και έτσι η ανθρωπότητα νίκησε, χωρίς να δώσει καμία μάχη. Απλά και μόνο με την διεύρυνση της συμπόνιας και την ακλόνητη προσήλωση σε δικαιοσύνη περιεκτική που αγκάλιαζε όλα τα αισθανόμενα όντα.


[grbk https://www.greekbooks.gr/tora-mporo-na-sas-koitao-sta-matia.html%5D

Κριτική και εντυπώσεις

Σε αυτή του τη συλλογή διηγημάτων, ο Χρήστος Γεωργιάδης, θέτει τον αναγνώστη του μπροστά σε κάποια δεδομένα που δεν είναι ευρέως γνωστά στο πλατύ κοινό.

Το γάλα, το κρέας, το δέρμα, τα αυγά, τα οικόσιτα ζώα, η αλίευση, η μόλυνση των θαλασσών, τα ζώα για την ψυχαγωγία του ανθρώπου, τα ζώα για πειράματα σε εργαστήρια και τα σφαγεία αποτελούν τους άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται οι δώδεκα μυθιστορίες του βιβλίου του.

Ως φυτοφάγος και ερευνητής, ο συγγραφέας του «Τώρα μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια» δείχνει τον δρόμο των ειρηνικών τροφών, τονίζοντας ότι αυτός ο δρόμος θα είναι όχι μόνο πιο ηθικός αλλά και πιο ωφέλιμος για τον πλανήτη και την επιβίωση του ανθρωπίνου γένους.

Η επιλογή -όσο κι αν αυτό φαντάζει εξωπραγματικό- βρίσκεται στα χέρια του καθενός μας, είναι το μότο του Χρήστου Γεωργιάδη. Πόσο συμφωνείτε με αυτό; Ποια θα είναι η άποψη σας όταν μελετήσετε το εν λόγω βιβλίο του; Θα δείξει… Καλή ανάγνωση!

Οπισθόφυλλο:

Δώδεκα διηγήματα, δώδεκα διαφορετικά στιγμιότυπα της σχέσης μας με τα ζώα. Δώδεκα ιστορίες που συνθέτουν την εικόνα ενός κόσμου κρυμμένου και μας φέρνουν αντιμέτωπους με τις δραματικές πτυχές του.
Καθώς οι πρωταγωνιστές τους, άλλοτε άνθρωποι και άλλοτε ζώα, ξετυλίγουν τις ιστορίες τους, γίνεται φανερό ότι τα προσωπικά τους δράματα συνυφαίνονται σε μια κοινή μοίρα.
Μέσα από τα αισθήματα, που ξεχειλίζουν και κορυφώνονται, οι μύθοι καταρρέουν και αναδύεται η προθυμία και η ωριμότητα της ανθρωπότητας να κάνει το αυτονόητο, να ταχθεί με το καλό και το δίκαιο και να κάνει το πολυπόθητο βήμα της αλλαγής.
«…τότε ασυναίσθητα γύρισε το βλέμμα και αντίκρισε ξανά το έρημο μαγαζί. Η εικόνα τού έφερε ένα ελαφρύ, ανεπαίσθητο μειδίαμα στα χείλη και μια ελπίδα στη σκέψη. Το κλειστό ταχυφαγείο ήταν το μέλλον που κάποτε θα ερχόταν».


[grbk https://www.greekbooks.gr/tora-mporo-na-sas-koitao-sta-matia.html%5D

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Τώρα μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια

Συγγραφέας

Χρήστος Γεωργιάδης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Φίλντισι

Ημερομηνία έκδοσης

2018

Αριθμός σελίδων

126

ISBN

978-618-5101-56-5

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα