«Το σπίτι στα βράχια», Καλή Δοξιάδη .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Το σπίτι στα βράχια», Καλή Δοξιάδη

Τον Νοέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το πρώτο μέρος της τριλογίας “Μια ιστορία μόνο”. Το έχει γράψει η Καλή Δοξιάδη και έχει τίτλο «Το σπίτι στα βράχια».

«Το σπίτι στα βράχια», Καλή Δοξιάδη
«Το σπίτι στα βράχια», Καλή Δοξιάδη«Το σπίτι στα βράχια», Καλή Δοξιάδη

Υπόθεση βιβλίου

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που ξαναγύρισα για πρώτη φορά, και σαράντα χρόνια από τα γεγονότα που επέβαλαν την αναχώρησή μου, και βρίσκομαι και πάλι εδώ, στην Κέρκυρα, στο σπίτι μου, τη Βίλα Άνθιμη, που έχει το όνομά μου· πήρε το όνομα της γιαγιάς μου, όπως και εγώ εξάλλου. Ήταν κλειστό το σπίτι επί τριάντα έξι χρόνια. Ο πατέρας μου δεν ξαναγύρισε ποτέ, ούτε αναφέρθηκε ποτέ σε αυτό. Εγώ δεν ρωτούσα, αλλά είχα υποθέσει πως είχε πουληθεί προ πολλού. Έπεσα από τα σύννεφα και έγινα έξω φρενών όταν έμαθα ότι στη διαθήκη του το άφησε σε μένα.

Με αυτά τα λόγια ξεκινά την αφήγηση της ιστορίας της η Άνθιμη Κωνσταντίνου Βελισσάρη. Το χρονικό αυτό το έγραψε στα 1980, προσπαθώντας όχι τόσο να το κάνει γνωστό στους άλλους, όσο το να συμφιλιωθεί με το μακρινό παρελθόν και να γεγονότα της νιότης της.

Εκείνα τα γεγονότα που την “υποχρέωσαν” να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο εξωτερικό. Γεννήθηκε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ‘30. Τα παιδικά και τα πρώτα νεανικά της χρόνια τα πέρασε πότε στην Αθήνα και πότε στην Κέρκυρα. Οι εποχές ήταν δύσκολες και όντας ο πατέρας της ενεργός πολιτικός, η μικρή Άνθιμη μετοικούσε στον πιο ασφαλή για εκείνη τόπο!

Δίπλα της, συνεχώς, ήταν η αγαπημένη της Λοξάντρα. Η οικονόμος που έκανε στην μικρή όλα τα χατίρια και που μετά από τόσα χρόνια στην οικογένεια -από τότε που ο πατέρας της ήταν παιδί- ήταν πλέον μέλος της και όχι εργαζόμενη σε αυτήν. Στήριγμα απαραίτητο η Λοξάντρα, μιας και η μητέρα της Άνθιμης είχε εγκαταλείψει κόρη και σύζυγο με την πρώτη ευκαιρία που της δόθηκε. Ακόμα και όταν μετά από χρόνια επέστρεψε, συνέχιζε να είναι απούσα και με βαθύ ριζωμένο τον εγωισμό της!

Αγριμάκι κανονικό ήταν η μικρή ηρωίδα μας, ιδιαίτερα τα διαστήματα που ζούσε στο σπίτι στα βράχια, στην Κέρκυρα. Και μόνο η θέση της Βίλας θα αρκούσε για να συνδράμει στη γαλούχηση του χαρακτήρα της! Μεγάλο σπίτι, μεγάλο κτήμα και μια θάλασσα σχεδόν αποκλειστικά για εκείνους, περίπου 80 μέτρα κάτω από τον βράχο. Ατελείωτες οι ώρες του παιχνιδιού και των εξερευνήσεων! Γεμάτη γρατσουνιές και χώματα η Άνθιμη!

Στα 1949 όμως, όσο και να μην το είχε καταλάβει η ίδια, ήταν πλέον μια νεαρή, αλλά πάντα ατίθαση, δεσποινίδα. Τότε έλαβε χώρα η αρχή των γεγονότων που οδήγησαν στην φυγή της από τον τόπο της…


Η πιο σημαντική συνάντηση της ζωής μου συνέβη τελείως αναπάντεχα, ένα δειλινό το καλοκαίρι του 1949, λίγο πριν κλείσω τα δεκαπέντε. Είχα περάσει την ημέρα μου στη θάλασσα, με τη βάρκα μου το Παπί, στους κολπίσκους της απόκρημνης ακτής μας, εξερευνώντας τα ρηχά νερά. Το μεσημέρι έφαγα πεταλίδες που ξεκολλούσα από τα βράχια, και αχινούς που με είχε μάθει ο πατέρας μου να τους ανοίγω και να τους καθαρίζω με το σουγιά μου. Είχα φέρει μαζί μου εκτός από νερό, ένα λεμόνι και μισή φρατζόλα ψωμί.

Μετά δε, από το λουκούλλειο γεύμα της, άρχισε την ανάβαση προς το σπίτι, φυσικά από την απαγορευμένη απότομη και επικίνδυνη πλευρά του βράχου. Εκεί ήταν, κοντά στην κρυφή σπηλιά της, που άκουσε μια άγνωστη αντρική φωνή! Μα ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται στην δική της σπηλιά; Πως έφτασε εκεί χωρίς να το καταλάβει κανείς; Και πάνω απ’ όλα ποιός θα είναι ο ρόλος αυτού του άντρα στην ζωή της Άνθιμης;

Ε, όλα αυτά θα τα μάθετε όταν με το καλό διαβάσετε το μυθιστόρημα «Το σπίτι στα βράχια», της Καλής Δοξιάδη.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Η Αθηναία συγγραφέας, μέσα από μια μυθιστορηματική αφήγηση μεταφέρει όχι μόνο τα ήθη της εποχής αλλά και τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες που την χαρακτήρισαν. Προπολεμική περίοδος, κατοχή και εμφύλιος πόλεμος οι χρόνοι που διαδραματίζεται η ιστορία μας. Αθήνα, Κέρκυρα, Κωνσταντινούπολη, Χίος και Αλεξάνδρεια, οι τόποι όπου κινούνται οι ήρωές μας.

Ολοζώντανες περιγραφές τοπίων, ανθρώπων και γεγονότων ξεπηδούν από κάθε σελίδα του μυθιστορήματος και κατακλύζουν τον αναγνώστη, με τέτοιο ρυθμό και ένταση που θαρρεί ότι παρακολουθεί κινηματογραφική ταινία.

Η Άνθιμη, η Λοξάντρα, ο πατέρας, η μητέρα, ο κηπουρός και τόσοι άλλοι προσμένουν να σας κρατήσουν συντροφιά, να σας παρουσιάσουν τον εαυτό τους και να σας δείξουν τον κόσμο τους. Ένα κόσμο στον οποίο όλος ο πλανήτης είναι ένα καζάνι που βράζει και αυτό είναι κάτι που επηρεάζει ακόμα και τα πλάσματα που ζουν στις πιο απόμερες γωνιές του.

Το μυθιστόρημα «Το σπίτι στα βράχια», της Καλής Δοξιάδη, είναι το πρώτο μέλος μιας τριλογίας με τίτλο “Μια ιστορία μόνο”, φυσικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο· με την γνώριμη για τον οίκο υψηλή ποιότητα χαρτιού, εκτύπωσης και φροντίδας!

Ανυπομονώντας για τα επόμενα μέλη της συνέχειας, σας προτείνω να το αναζητήσετε και να το διαβάσετε!

Οπισθόφυλλο:

Η Ανθή Βελισσάρη, πετυχημένη δημοσιογράφος στον αγγλόφωνο κόσμο, αφού έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο εξωτερικό, επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της, την Κέρκυρα, την οποία εγκατέλειψε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών. Τι συνέβη τον Αύγουστο του 1949; Τι κράτησε την Ανθή τόσα χρόνια μακριά από τον τόπο της; Και ποιος ήταν ο μυστηριώδης άντρας που συναντούσε τότε σε μια σπηλιά στα απόκρημνα βράχια κάτω από το σπίτι της, τη Βίλα Άνθιμη, και σημάδεψε τόσο βαθιά τη ζωή της;

Το σπίτι στα βράχια αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας, από την Κέρκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Χίο και την Αλεξάνδρεια. Και μαζί με την ιστορία της Ανθής από τις σελίδες του βιβλίου περνά η ιστορία της χώρας τους δύο τελευταίους αιώνες, μέσα από πολέμους και πολιτικές ανατροπές.

Η ιστορία μιας οικογένειας και η Ιστορία μιας χώρας. Ένα βιβλίο για τις μικρές και μεγάλες ιστορίες που καθορίζουν τις ζωές μας. Θα σας συναρπάσει.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Το σπίτι στα βράχια

Τίτλος σειράς

Μια ιστορία μόνο

Αριθμός βιβλίου σειράς

1

Συγγραφέας

Καλή Δοξιάδη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ημερομηνία έκδοσης

Νοέμβριος 2021

Αριθμός σελίδων

456

ISBN

978-618-03-2840-0

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Μια ιστορία μόνο: Το σπίτι στα βράχια της Καλής ΔοξιάδηΜια ιστορία μόνο: Το σπίτι στα βράχια της Καλής Δοξιάδη
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.