Οι φύλακες των χαμένων πόλεων, Σάνον Μέσεντζερ .: Βιβλία .: Ματιά
 

Οι φύλακες των χαμένων πόλεων, Σάνον Μέσεντζερ

Τον Μάιο του 2022 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το εφηβικό μυθιστόρημα “Οι φύλακες των χαμένων πόλεων”, της Σάνον Μέσεντζερ, σε μετάφραση της Φωτεινής Μοσχή.

Οι φύλακες των χαμένων πόλεων, Σάνον Μέσεντζερ
Οι φύλακες των χαμένων πόλεων, Σάνον ΜέσεντζερΟι φύλακες των χαμένων πόλεων, Σάνον Μέσεντζερ

Υπόθεση βιβλίου

Δεν έρχεστε να πάμε μια βολτούλα μέχρι το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ; Ναι, εκεί στη Δυτική Ακτή της χώρας, στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Τι θα κάνουμε εκεί; Θέλω να σας συστήσω μια δωδεκάχρονη δεσποινίδα, η οποία είναι γέννημα θρέμμα αυτής της μεγάλης πόλης.

Κανονικά θα την συναντούσαμε στο σχολείο της, αλλά σήμερα η τάξη της έχει πάει εκπαιδευτική εκδρομή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πάρκου Μπαλμπόα. Για να δούμε, θα καταφέρουμε να την εντοπίσουμε; Όχι δεν είναι εδώ, ούτε εδώ… Α, να την, στην αίθουσα με τα απολιθώματα είναι, μαζί με τους συμμαθητές της.

Ωχ, τι είναι αυτή η φασαρία; Ο συνοδός καθηγητής φαίνεται ότι της ρίχνει μια κατσάδα ξεγυρισμένη. Για να πάμε όμως πιο κοντά να μάθουμε τι έκανε η Σόφι· αυτό είναι το όνομα της νεαρής που θέλω να σας γνωρίσω. Μάλιστα! Αν κατάλαβα καλά, ο κύριος Σουίνι έπιασε στα πράσα την μαθήτριά του, να ακούει δυνατά μουσική από τα ακουστικά του iPod της και να μην ακούει βέβαια ούτε λέξη από όλα όσα εκείνος έλεγε.

Μα, φυσικά και η Σόφι θα άκουγε εκκωφαντικά δυνατά μουσική· είναι ο μόνος τρόπος για να μην ακούει τις φωνές. Ποιές φωνές; Α, ναι σωστά, δεν πρόλαβα να σας μιλήσω καθόλου για εκείνη! Λοιπόν, ας τα πάρουμε από την αρχή. Η Σόφι τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής της ήταν ένα κοριτσάκι όπως όλα τα άλλα. Μετά όμως από ένα τραυματισμό στο κεφάλι απέκτησε μια απίστευτη ικανότητα. Μπορούσε να ακούει τις σκέψεις των γύρω της.

Όπως θα παρατηρήσατε, την λέξη “ακούει” δεν την συνόδευσα με την λέξη “επιλεκτικά”. Ναι, δυστυχώς στο μυαλό της Σόφι -αφού νοητά λειτουργεί αυτό το “ακούει”- φτάνουν όλες μα όλες οι σκέψεις των ανθρώπων που βρίσκονται σε μια σχετικά κοντινή απόσταση από εκείνη. Φαντάζεστε για τι ύψος θορύβου μιλάμε; Σκεφτείτε τώρα τι γινόταν σε ένα μουσείο όπου εκτός από το ότι οι επισκέπτες είναι πολλοί, βρίσκονται και σε ηλικίες που οι σκέψεις τους πηδούν με ρυθμό πολυβόλου από το ένα θέμα στο άλλο!

Πραγματικός εφιάλτης για την Σόφι. Γι’ αυτό και εκείνη έχει βάλει τα ακουστικά του iPod καλά καλά στα αυτιά της και έχει γυρίσει το volume πολύ πολύ κοντά στο max. Άντε τώρα να εξηγήσει στον καθηγητή της γιατί το έκανε αυτό. Και εδώ που τα λέμε όχι μόνο στον καθηγητή. Πουθενά δεν θα μπορούσε να το εξηγήσει γιατί πουθενά -ούτε στους γονείς της ακόμα- δεν είχε φανερώσει αυτή την ικανότητα. Φοβόταν και τις αντιδράσεις αλλά και την πιθανότητα να την άρχιζαν στις ιατρικές εξετάσεις και στα τεστ… αφήστε που αν κάτι φοβόταν η Σόφι σε αυτή την ζωή ήταν οι γιατροί! Α, πα πα!

Έπιασα την κουβέντα όμως και δεν άκουσα που κατέληξε η κατσάδα. Πάντως τώρα τα πνεύματα φαίνονται ήρεμα. Οι μαθητές συνεχίζουν την ξενάγησή τους και η Σόφι έχει καρφώσει τα μάτια της σε ένα όμορφο νεαρό, που την κοιτά με έκδηλο ενδιαφέρον. Αχ, τα νιάτα! Δύο ματιές διασταυρώνονται και αυτόματα ο χρόνος σταματά να κυλά. Οι ματιές γίνονται βήματα, τα βήματα λέξεις και ο Φιτζ -έτσι λένε τον νεαρό- ανοίγει ένα απίστευτο παράθυρο γνώσης στην νεαρή κοπέλα.

Μα, τι είναι αυτά που της λέει; Την αναζητούσαν δώδεκα χρόνια; Είναι τηλεπαθητική; Δεν ανήκει σε αυτό τον κόσμο; Όμορφος όμορφος αλλά μάλλον κάτι έχει λασκάρει πίσω από το αψεγάδιαστο προσωπάκι του… κρίμα το παλικάρι! Είναι να μην το βάλεις στα πόδια τρέχοντας; Αυτό έκανε και η Σόφι, αλλά καθώς βγήκε από το κτήριο χωρίς να βλέπει που πατά και που βρίσκεται, στο τσακ θα ερχόταν σε στενή επαφή τρίτου τύπου με ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. Ναι μεν ο οδηγός έστριψε και έριξε το όχημα πάνω σε ένα φανοστάτη, αλλά ο θεόβαρος μεταλλικός στύλος βρέθηκε σε τροχιά σύγκρουσης με την δωδεκάχρονη ηρωίδα μας…


Οχ, όχι!
Ήταν η μόνη της σκέψη καθώς τον έλεγχο πήρε το ένστικτό της.
Το χέρι της τινάχτηκε ψηλά, το μυαλό της άντλησε δύναμη από κάπου βαθιά μέσα της και την έστειλε στα ακροδάχτυλά της. Ένιωσε τη δύναμη αυτή να συγκρούεται με τον στύλο που έπεφτε με ορμή και να τον αρπάζει σαν να ήταν προέκταση του χεριού της.
Καθώς η σκόνη καταλάγιασε, σήκωσε το βλέμμα της και η ανάσα της κόπηκε.
Ο λαμπερός μπλε στύλος αιωρούνταν από πάνω της, σαν να τον είχε αιχμαλωτίσει με τη δύναμη της σκέψης της. Δεν τον ένιωθε βαρύ, αν και ήταν σίγουρη ότι θα ζύγιζε έναν τόνο.

Αμάν! Τι ήταν αυτό που μόλις έκανε; Κι άλλη απίστευτη ικανότητα εμφανίστηκε στη φαρέτρα της; Τώρα θα μπορεί να κρατά, με τη δύναμη του μυαλού της, αντικείμενα που ζυγίζουν πολύ πολύ περισσότερο από την ίδια;

Πλάκα θα έχει ο ομορφούλης να μην είναι τελείως για τα σίδερα. Α, να τος πάλι. Είναι και επίμονος! Ευτυχώς -οφείλω να σας ομολογήσω- που είναι ο Φιτζ επίμονος, γιατί όσα είπε πριν από λίγο στη Σόφι είναι αλήθεια. Και όχι μόνο είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι ούτε το ένα εκατοστό από όσα ισχύουν σχετικά με εκείνη και η ίδια δεν τα γνωρίζει.

Για καλή τύχη της νεαρής κοπέλας ο Φιτζ είναι από την μεριά των καλών. Ε, ναι φυσικά έχει και κακούς η ιστορία μας και όταν λέμε κακούς εννοούμε σε θανάσιμα επίπεδα κακίας. Υπάρχουν όμως και πολλά θαυμαστά σε όσα πρόκειται να ζήσει στο άμεσο μέλλον η Σόφι! Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, για να τα μάθουμε κι εμείς, είναι να την ακολουθήσουμε. Τι λέτε, ξεκινάμε;


“Ένα” μέτρησε εκείνος και σήκωσε το ραβδί. Το φως του ήλιου άστραψε πάνω στη μια πλευρά του κρυστάλλου και μια λαμπερή ακτίνα φωτός έπεσε στο έδαφος.
“Δύο”. Έσφιξε το χέρι της περισσότερο. Η Σόφι έκλεισε τα μάτια.
“Τρία”.

Το στόμα της έμεινε ανοιχτό καθώς προσπαθούσε να χωνέψει αυτό που αντίκριζε. Μπορεί να έβγαλε και μια πνιχτή κραυγούλα.

Δεν μπορεί να υπήρχαν τόσο όμορφα μέρη, πόσο μάλλον να εμφανίζονταν έτσι ξαφνικά.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια και πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2012, η Αμερικανίδα συγγραφέας Shannon Messenger, εμπνεύστηκε και έδωσε ζωή σε μια έφηβη λογοτεχνική ηρωίδα, την Sophie Foster. Η Σόφι έμμελε να αγαπηθεί από εκατομμύρια συνομηλίκους της σε όλο τον κόσμο. Αυτό οδήγησε την πετυχημένη πλέον συγγραφέα να γράψει μέχρι τις μέρες μας οκτώ βιβλία -με τις περιπέτειες της ηρωίδας της αυτής- και να έχει προγραμματίσει τη συγγραφή και έκδοση δύο ακόμα.

Οι αριθμοί και τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Η σειρά έχει βραβευτεί με το California Young Reader Medal και τα βιβλία αυτά έχουν βρεθεί επανειλημμένα στη λίστα μπεστ σέλερ των New York Times, USA Today, Publishers Weekly και Wall Street Journal. Επίσης, πρόκειται να μεταφερθούν στη μεγάλη οθόνη από την Disney σε σκηνοθεσία του Μπεν Άφλεκ.

Ε, ναι, πρόκειται για ένα εκδοτικό φαινόμενο παρόμοιο με εκείνο του Χάρι Πότερ και της J. K. Rowling. Στην Ελλάδα, το πρώτο βιβλίο της σειράς, με τίτλο “Οι φύλακες των χαμένων πόλεων – Keeper of the lost cities”, κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2022, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μια εξαιρετική μετάφραση της Φωτεινής Μοσχή.

Δεν γνωρίζω ακριβώς την συνταγή επιτυχίας της Σάνον Μέσεντζερ, αλλά είμαι σίγουρος πως στα υλικά της χρησιμοποίησε μαγική σκόνη τόσο από το Χάρι Πότερ, όσο και από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Ότι και σε όποιες αναλογίες πάντως και αν ανακάτεψε στην χύτρα της συγγραφής, η συνταγή πέτυχε!

Κόσμοι μαγευτικοί που δεν έχουν καμία σχέση με τον δικό μας, χαρακτήρες που βρίσκονται από την άκρα καλοσύνη μέχρι την απόλυτη κακία, περιπέτειες, ανατροπές και εντάσεις πλημμυρίζουν όλες τις σελίδες του βιβλίου, οι οποίες περνούν πιο γρήγορα -χάρη στην ανάλαφρη αφήγηση- από ότι ίσως θα ήθελε ο αναγνώστης.

Καθώς το διάβαζα σκεφτόμουν πόσα από αυτά θα ήθελα να δω στην κινηματογραφική ταινία και είναι τόσα πολλά, που μάλλον δεν θα χωρούσαν. Συνεπώς, για να μη χάσετε ούτε μια εικόνα από αυτές που δημιουργεί το μυθιστόρημα αυτό στο μυαλό του αναγνώστη, αναζητήστε το, αγοράστε το και χαρίστε το!

Οπισθόφυλλο

Η δωδεκάχρονη Σόφι Φόστερ έχει ένα μυστικό. Είναι Τηλεπαθητική – μπορεί να ακούει τις σκέψεις των γύρω της. Πρόκειται για ένα χάρισμα που δεν ξέρει πώς να το εξηγήσει.

Όλα αλλάζουν τη μέρα που γνωρίζει τον Φιτζ, ένα μυστηριώδες αγόρι που εμφανίζεται από το πουθενά και έχει την ίδια ικανότητα. Η Σόφι ανακαλύπτει ότι επιτέλους υπάρχει ένα μέρος στο οποίο ανήκει και ότι αν μείνει με την οικογένειά της διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Εν ριπή οφθαλμού, αναγκάζεται να αφήσει πίσω τα πάντα και να ξεκινήσει μια ολοκαίνουρια ζωή, σε ένα μέρος τελείως διαφορετικό από ό,τι έχει ζήσει ποτέ.

Η Σόφι καλείται να μάθει καινούριους κανόνες και να κατακτήσει νέες δεξιότητες. Όμως εξακολουθεί να έχει μυστικά που βρίσκονται βαθιά κρυμμένα στη µνήµη της και μάλιστα για σοβαρό λόγο: οι απαντήσεις είναι επικίνδυνες και τις ψάχνουν πολλοί. Ποια είναι η αληθινή της ταυτότητα και γιατί ζούσε κρυμμένη ανάμεσα στους ανθρώπους;

Η αλήθεια είναι ζήτημα ζωής και θανάτου… και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Οι φύλακες των χαμένων πόλεων
Keeper of the lost cities

Συγγραφέας

Σάνον Μέσεντζερ
Shannon Messenger

Μετάφραση

Φωτεινή Μοσχή

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ημερομηνία έκδοσης

Μάιος 2022

Αριθμός σελίδων

549

ISBN

978-618-03-2923-0

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Οι Φύλακες των Χαμένων Πόλεων της Σάνον ΜέσεντζερΟι Φύλακες των Χαμένων Πόλεων της Σάνον Μέσεντζερ
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.