«Φόνοι στο δρόμο του μεταξιού», Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Φόνοι στο δρόμο του μεταξιού», Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ

Ένα ακόμα ξεχωριστό μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ, κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2019 από τις εκδόσεις Μίνωας. Πρόκειται για το «Φόνοι στο δρόμο του μεταξιού» σε μετάφραση της Χριστιάννας Σαμαρά.

«Φόνοι στο δρόμο του μεταξιού», Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ

Υπόθεση βιβλίου

Κίνα, καλοκαίρι του 663μ.Χ.

Ο δικαστής Τι είναι τριάντα τριών ετών. Έχει φτάσει η στιγμή να ξεκινήσει η καριέρα του ως δικαστής και εκπρόσωπος του Αυτοκράτορα. Θα μπορούσε κάλλιστα να μείνει στην πρωτεύουσα, αλλά η επιθυμία του είναι να ξεκινήσει από την επαρχία! Και έτσι έγινε! Ο πρώτος διορισμός του είναι σε μια μικρή πόλη, το Πενγκ-λάι, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους τους δύο πιο στενούς του φίλους…


Θα μπορούσες τουλάχιστον να επιλέξεις μία καλύτερη περιφέρεια από το Πενγκ-λάι, από αυτό το θλιβερό παραθαλάσσιο μέρος της καταχνιάς και της βροχής, τόσο μακριά από εδώ. Δεν έχεις ακούσει τις παράξενες ιστορίες που διηγούνται από τα παλιά χρόνια γι’ αυτήν την περιοχή; Λένε ότι τις νύχτες που μαίνεται η θύελλα οι νεκροί σηκώνονται από τους τάφους τους και παράξενες μορφές αιωρούνται στην ομίχλη που έρχεται από τον ωκεανό. Λένε ακόμα ότι στα δάση συνεχίζουν να περιφέρονται τιγράνθρωποι.

Γιατί άραγε ο Τι διάλεξε αυτό το πόστο; Απλούστατα, γιατί ήθελε να βρεθεί μέσα στη δράση και όχι να την παρακολουθεί από αναφορές σε ένα αποστειρωμένο γραφείο του κέντρου της Αυτοκρατορίας. Και που θα έβρισκε περισσότερη δράση, παρά στον τόπο όπου ο προηγούμενος από αυτόν Επίτροπος, δολοφονήθηκε;

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε για το Πενγκ-λάι, μαζί με τον Χουνγκ· τον παλιό και πιστό υπηρέτη της οικογένειας του Τι. Στον δρόμο -για καλή τους, όπως αποδείχθηκε αργότερα- τύχη, συνάντησαν δύο κακοποιούς. Δύο πολύ επιδέξιους άντρες που ο Τι -χάρη στις ικανότητές του στο σπαθί και στο κοφτερό μυαλό του- κατάφερε να μετατρέψει από επίδοξους δολοφόνους σε ικανότατους βοηθούς του!

Η τετράδα αυτή έφτασε στο τόπο ευθύνης του Επιτρόπου Τι και αμέσως ξεκίνησε την σκληρή δουλειά. Οι υποθέσεις της περιοχής έτρεχαν, ένας φόνος έπρεπε να διαλευκανθεί και σαν να μην έφταναν αυτά, στο προσκήνιο εμφανίστηκε μια εξαφάνιση και ένας ακόμα φόνος! Δράση δεν ήθελε ο ήρωάς μας; Δράση έλαβε!

Θα καταφέρει άραγε να φέρει την αποστολή του εις πέρας; Θα αποδοθεί δικαιοσύνη; Πως θα επηρεάσουν τις ζωές των κατοίκων του Πενγκ-λάι οι αποφάσεις και οι ενέργειες του Τι; Θα δράσει ως σωστός Αξιωματούχος ή οι δυσκολίες και τα εμπόδια θα τον αποτρέψουν από το να κάνει το καθήκον του έτσι όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται;

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν μέσα από την όμορφη αυτή ιστορία του Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ με πρωταγωνιστή ένα ιστορικό πρόσωπο, τον Δικαστή Τι! Επί των σελίδων του βιβλίου παρακαλώ…


Αγοράστε το «Φόνοι στο δρόμο του μεταξιού», του Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Όπως ήδη αναφέραμε, ο Δικαστής Τι είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο που έζησε από το 630 μέχρι το 700μ.Χ. και υπήρξε λαμπρός ντετέκτιβ και ανώτερος αξιωματούχος της δυναστείας Τανγκ (618-907μ.Χ.).

Ο Ρόμπερτ βαν Γκούλικ πήρε τις αληθινές ιστορίες του Τι και τις μεταμόρφωσε σε απολαυστικές ιστορίες μυστηρίου που, μεταξύ άλλων, ζωντανεύουν με επιδεξιότητα την παλιά Κίνα.

Ο τρόπος γραφής του Ολλανδού συγγραφέα είναι γεμάτος θαυμάσιες περιγραφές, ολοζώντανες εικόνες, ανατροπές στην πλοκή και ενδιαφέροντες χαρακτήρες ηρώων! Μόλις ξεκινήσεις την ανάγνωση του «Φόνοι στο δρόμο του μεταξιού» εθίζεσαι και δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Τα ηθογραφικά στοιχεία μαζί με την αστυνομική πλευρά της ιστορίας, πλέκονται με τόση τέχνη που το σύνολο θα ενθουσιάσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη! Προσωπικά ένας ακόμα συγγραφέας προστέθηκε στην λίστα των αγαπημένων μου μυθιστοριογράφων.

Αναζητήστε το, διαβάστε το και πιστεύω ότι θα σας αρέσει τόσο ώστε θα θελήσετε -όπως και εγώ- να έρθετε σε επαφή και με άλλα έργα του Ρόμπερτ βαν Γκούλικ! Έξοχος!

Οπισθόφυλλο:

ΦΌΝΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ

663μ.Χ. Ο Δικαστής Τι μόλις διορίστηκε επίτροπος στην περιφέρεια του Πενγκ-λάι. Φτάνοντας στην πόλη, ξεκινάει αμέσως την έρευνα για την εξιχνίαση της δολοφονίας του προκατόχου του. Τα πράγματα περιπλέκονται λόγω της εξαφάνισης του προϊσταμένου των υπαλλήλων του δικαστηρίου, αλλά και της εξαφάνισης της νεόνυμφης συζύγου ενός πλούσιου πλοιοκτήτη της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, ένας τίγρης σπέρνει τον τρόμο στην περιοχή, μια ιερόδουλη έχει ένα κρυφό μήνυμα για τον Δικαστή Τι, το πτώμα ενός δολοφονημένου μοναχού εντοπίζεται θαμμένο στο πιο παράδοξο σημείο, ενώ κυκλοφορούν έντονες φήμες για λαθρεμπόριο όπλων προς την Κορέα. Τι μπορεί να συνδέει όλα αυτά τα φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα;


Αγοράστε το «Φόνοι στο δρόμο του μεταξιού», του Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Φόνοι στο δρόμο του μεταξιού
The chinese gold murders

Συγγραφέας

Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ
Robert Van Gulik

Μετάφραση

Χριστιάννα Σαμαρά

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Σεπτέμβριος 2019

Αριθμός σελίδων

307

ISBN

678-618-02-1347-8

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.