«Φτερά Αγγέλου», Τζόζι Μπαραούνα - «Asas de Anjo», Josi Barauna .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Φτερά Αγγέλου», Τζόζι Μπαραούνα – «Asas de Anjo», Josi Barauna

Ένα ιδιαίτερο ανάγνωσμα από μια ιδιαιτέρως ταλαντούχα καλλιτέχνιδα. Κάθε του σελίδα, κάθε του γραμμή, δρα ως καταπέλτης του νου και της ψυχής.

Γράφει: Matia Gr
«Φτερά Αγγέλου», Τζόζι Μπαραούνα – «Asas de Anjo», Josi Barauna

Φτερά Αγγέλου
Το να συναντάς δίγλωσσο ανάγνωσμα στον χώρο της λογοτεχνίας -σε οικουμενικό επίπεδο- δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο. Ένα τέτοιο ξεχωριστό -και όχι μόνο για τον προαναφερθέντα λόγο- βιβλίο είναι και το «Φτερά Αγγέλου – Asas de Anjo», της Τζόζι Μπαραούνα – Josi Barauna.

Στις 230+ σελίδες του, η ταλαντούχα συγγραφέας/ποιήτρια μας παρασύρει σε σαράντα οκτώ λογοτεχνικά μονοπάτια -κυρίως σε ποιητικό λόγο- δοσμένα τόσο στα Πορτογαλικά Βραζιλίας όσο και στα Ελληνικά. Την μετάφραση των κειμένων/ποιημάτων στην γλώσσα μας -χωρίς φιλολογική επιμέλεια αλλά δίνοντας ιδιαίτερη βάση στην ορθή απόδοση των νοημάτων- υπογράφει η ίδια η Josi Barauna.

Σημείο αναφοράς της λογοτέχνιδος είναι ο σύγχρονος άνθρωπος. Ο άνθρωπος που επιβιώνει σε έναν κόσμο σκοτεινό, ανισόρροπο, τρελό, λάγνο, εθισμένο στα ναρκωτικά, απελπισμένο, φτωχό, ανυπόμονο.


Καθιστή στο σκοτάδι,
Έχω ανάγκη ένα φως…
Πρέπει να δω.
Κάποιος, παρακαλώ!!!
Να με οδηγήσει!!!

Από το ποίημα «Ημίφως»

Ο άνθρωπος που ποθεί την ελευθερία, την συγχώρεση, την γλυκύτητα, την αγάπη…


Φανέρωσέ μου ένα σημάδι,
Δίχως να χρειαστεί να ψάξω.
Το φως του φάρου,
Πάνω απ’ το σκοτάδι της θάλασσας,
αυτό θέλω να βρω.

Από το ποίημα «Ναυαγός»

Το έμβιο αυτό ον που μέσα από την σιωπή, την υπομονή, την ελπίδα και το διαλογισμό αναζητά την προσωπική του Ιθάκη…


Αυτό το όνειρο θέλω να ζήσω.
Να ξυπνάω, να βρίσκομαι …να σε βλέπω.
πρωινό μου αστέρι.
Σε έχω ανάγκη.

Από το ποίημα «Προσευχή σε έναν πρωινό Άγγελο»

Η Josi Barauna, στο «Φτερά Αγγέλου – Asas de Anjo», μας ταξιδεύει σε δύο κόσμους· στον κόσμο που μας περιβάλει και σε εκείνον που εμείς περιβάλλουμε. Η ματιά της καθαρή, κρυστάλλινη, ακριβοδίκαιη, διεισδυτική, κάποιες φορές απαισιόδοξη μα συνήθως φέρουσα αισιοδοξία.

Ένα ιδιαίτερο ανάγνωσμα από μια ιδιαιτέρως ταλαντούχα καλλιτέχνιδα. Κάθε του σελίδα, κάθε του γραμμή, δρα ως καταπέλτης του νου και της ψυχής. Για τον λόγο αυτό απαιτεί από τον αναγνώστη του ενδελεχή εντρύφηση και ως εκ τούτου πολλές πολλές ώρες. Δεν είναι από τα βιβλία που διαβάζονται απνευστί. Είναι από εκείνα που διαβάζεις μερικές γραμμές και παρασύρεσαι αυτόματα σε μια δίνη προβληματισμών, σκέψεων, αναμνήσεων και έντονων συναισθημάτων. Μοναδικό!

Χαρίστε το στον εαυτό σας και σε όσους πραγματικά αγαπάτε. Αφιερώστε του τον απαραίτητο χρόνο και…

…θα δείτε! .-)


Για να προμηθευτείτε το «Φτερά Αγγέλου – Asas de Anjo» της Τζόζι Μπαραούνα – Josi Barauna, ενυπόγραφο, επικοινωνήστε με την δημιουργό του στο email: [email protected].
Εναλλακτικά μπορείτε να το βρείτε στην σελίδα του πορτογαλικού εκδοτικού οίκου κάνοντας κλικ εδώ!


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Το «Φτερά Αγγέλου» είναι μια αφηγηματική – συλλογή ποιημάτων, που διηγείται την ιστορία μιας ακόμα «αδύνατης» αγάπης. Υπάρχουν δυνατά συναισθήματα σε όλους μας (άλλα εποικοδομητικά, άλλα καταστρεπτικά). Η Άννα και ο Λουκάς συναντήθηκαν μια μέρα, έζησαν μια ιστορία που πολλοί δεν έχουν την ευκαιρία να ζήσουν. Πολλές φορές ο φόβος παρεμβαίνει, ο φόβος του πόνου. Οι δυο τους δεν γνώρισαν φόβο, δεν υπάκουσαν στα «απαγορεύεται», έζησαν.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.