Ματιά

«Παιχνίδι του στέμματος – Βιβλίο 1», Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν – «Game of Thrones – Book 1», George R.R. Martin

Όσοι από εσάς αγαπούν την λογοτεχνία του φανταστικού, είμαι σίγουρος ότι θα το λατρέψετε από τις πρώτες του παραγράφους.

Γράφει: Matia Gr
«Παιχνίδι του στέμματος – Βιβλίο 1», Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν – «Game of Thrones – Book 1», George R.R. Martin
Game

Παιχνίδι του στέμματος - Βιβλίο 1Στις 10 Ιουνίου του 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Anubis, σε μετάφραση της Παρασκευής Σαρμπάνη, το πρώτο βιβλίο της σειράς «Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου – A game of ice and fire», του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν. Πρόκειται για την σειρά βιβλίων που έχει γίνει γνωστή τοις πάσι ως «Game of Thrones» από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του καναλιού HBO. Τον τίτλο «Παιχνίδι του στέμματος – Game of Thrones» φέρει το πρώτο βιβλίο, αλλά οι επιταγές του marketing και η τεράστια επιτυχία του τηλεοπτικού serial, έχουν συμβάλει στην παρανόηση ότι αυτός είναι ο γενικός τίτλος των επτά μυθιστορημάτων του Αμερικανού συγγραφέα.

Ας έρθουμε όμως στην ουσία…

Ο τόπος που δρουν οι ήρωες του βιβλίου είναι το Westeros καθώς και τα εδάφη ανατολικά από αυτό, πέρα από την Στενή Θάλασσα. Πρόκειται για μυθικούς τόπους όπου θυμίζουν, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, μεσαιωνική Βρετανία. Έχουν όμως και σημαντικές διαφορές από τον δικό μας κόσμο με πρώτη και καλύτερη τις εποχές. Στο Γουέστερος η διαδοχή των δύο εποχών (Χειμώνας και Καλοκαίρι) δεν γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κάποιες φορές διαρκούν λίγα χρόνια και κάποιες περισσότερα. Εμείς γνωρίζουμε τον τόπο στο τέλος ενός μακρού Καλοκαιριού (δέκα χρόνια έχει κρατήσει) και στην αρχή ενός επίσης μακρού (η αντιστοιχία είναι νόμος) Χειμώνα. Άλλη σημαντική διαφορά είναι τα πλάσματα που μοιράζονται (μοιράζονταν κατά κάποιους) τον κόσμο του Westeros με τους ανθρώπους. Γίγαντες, Παιδιά του Δάσους, Μαμούθ και οι Άλλοι, είναι μερικά μόνο από αυτά.

Ο φόβος ύπαρξης αυτών των πλασμάτων καθώς και οι άγριες φυλές είναι ο λόγος που στο βορρά του Westeros υπάρχει ένα πελώριο Τείχος, 200 μέτρα ψηλό και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρύ όπου προστατεύει το βασίλειο από κάθε υπαρκτή (γνωστή ή άγνωστη) απειλή. Το Τείχος επανδρώνουν οι άντρες της Νυχτερινής Φρουράς. Σκληροτράχηλοι πολεμιστές, ντυμένοι στα μαύρα, που έχουν δώσει όρκους αποκλειστικής αφοσίωσης στο καθήκον εφ’ όρου ζωής. Αν κάποιος από αυτούς λιποτακτήσει, μόνο μια μοίρα τον περιμένει… ο θάνατος!

Έναν τέτοιο λιποτάκτη κλήθηκε να δικάσει, να καταδικάσει και να εκτελέσει ο άρχοντας Ένταρντ (Νεντ) Σταρκ του Γουίντερφελ και Φύλακας του Βορρά. Στο θλιβερό αυτό καθήκον τον συνόδεψαν, μεταξύ άλλων, και οι γιοί του Ρομπ και Μπραν καθώς και ο νόθος γιος του Τζον Σνοου. Επιστρέφοντας στο κάστρο από την εκτέλεση, βρίσκουν ένα νεκρό θηλυκό ανταρόλυκο και τα έξι ζωντανά κουτάβια του. Ένα για κάθε νόμιμο τέκνο του Νεντ (Ρομπ, Σανσα, Άρυα, Μπραν και Ρίκον) καθώς και ένα για τον Τζον. Αυτό το είδος λύκου -ιδιαιτέρως μεγαλόσωμου- είχε να εμφανιστεί νότια του Τείχους, εδώ και 200 χρόνια. Αυτό ήταν και το πρώτο σημάδι ότι… ο Χειμώνας έρχεται!

Πριν τον Χειμώνα όμως, στο Γουίντερφελ κατέφθασε ο βασιλιάς Ρόμπερτ με πολυπληθή κουστωδία. Εξέχοντα πρόσωπα σε όλο αυτό τον συρφετό… η βασίλισσα Σέρσεϊ, ο πρωτότοκος Τζόφρυ, τα υπόλοιπα παιδιά τους και τα δύο αδέρφια της βασίλισσας ο όμορφος Τζέιμι και ο νάνος Τύριον (ο καλικάντζαρος όπως τον αποκαλούν κοροϊδευτικά). Η επίσκεψη του βασιλιά δεν είναι εθιμοτυπική. Έκανε όλο αυτό το δρόμο από την πρωτεύουσα του βασιλείου στο νότο, το Κινγκς Λάντινγκ, μέχρι το Γουίντερφελ στο βορρά ελπίζοντας να πείσει τον αδερφικό φίλο του, τον Νεντ, να αναλάβει την θέση του -προσφάτως θανόντος- Χεριού του Βασιλιά.

Ο Νεντ αποδέχεται την τιμή-πρόκληση και ετοιμάζεται να μετακομίσει στην πρωτεύουσα μαζί με τις δύο κόρες του και τον Μπραν. Η σύζυγός του Κάτλυν θα παραμείνει στο Γουίντερφελ μαζί με τον πρωτότοκο Ρομπ και τον βενιαμίν Ρίκον. Λίγες μέρες όμως πριν αναχωρήσουν για το νότο -και ενόσω ο βασιλιάς με την συνοδεία του ήταν ακόμα εκεί- ο Μπραν σκαρφαλώνοντας στον εξωτερικό τοίχο ενός πύργου, κατά το συνήθειο του, είδε κάτι που του κόστισε τελικά πάρα πολλά. Η βασίλισσα βρισκόταν σε τρυφερές περιπτύξεις με τον μεγάλο της αδερφό. Εκείνος για να καλύψει το μυστικό τους, σπρώχνει τον Μπραν από τον παράθυρο και ο μικρός από την πτώση τραυματίζεται βαριά και πέφτει σε κώμα. Η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη. Μια πτώση από τόσο μεγάλο ύψος… Δεν γνωρίζουν αν θα ζήσει. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα μπορέσει να ξαναπερπατήσει ποτέ.

Για τον νότο ξεκινούν ο βασιλιάς, οι συνοδοί του, ο Νεντ και οι κόρες του. Ο Τζον μαζί με τον Μπέντζεν Σταρκ, τον αδερφό του πατέρα του, ξεκινούν για το Τείχος. Εκεί ο Τζον θα γίνει δόκιμος της Νυχτερινής Φρουράς. Μαζί τους πήγε και ο Τύριον για να δει το Τείχος και να «κατουρήσει στην άκρη του κόσμου», όπως είπε. O Μπραν μένει πίσω, αλλά λίγες ημέρες αργότερα γίνεται εναντίον του μια απόπειρα δολοφονίας. Έτσι η Κατλύν ξεκινά κι εκείνη για το Κινγκ Λάντινγκ προκειμένου να ανακαλύψει σε ποιον ανήκε το περίτεχνο και ιδιαιτέρως σπάνιο στιλέτο που θα αφαιρούσε την ζωή του γιου της.

Μακρυά από το Γουέστερος, στα ανατολικά της Στενής Θάλασσας, στην ελεύθερη πόλη του Πέντος ζουν δύο αδέρφια. Η Νταινέρυς και ο Βισέρυς, οι τελευταίοι από την γενιά των Ταργκάρυεν που κάποτε είχε το Σιδερένιο Θρόνο και διοικούσε τα επτά βασίλεια. Ο αδερφός σχεδιάζει να παντρέψει την αδερφή του με Ντρόγκο, έναν Καλ των άγριων και πολεμοχαρών Ντοθράκι. Και αυτό γιατί περιμένει από τον Ντρόγκο να του δώσει 10.000 πολεμιστές των Ντοθράκι, και να κατακτήσει έτσι τα επτά βασίλεια. Στη όμορφη αυτή συντροφιά προστέθηκε και ο Σερ Τζόρα Μόρμοντ, ένας εξόριστος ιππότης, που προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Βισέρυς, αναγνωρίζοντάς τον ως νόμιμο βασιλιά των επτά βασιλείων.

Τι θα συμβεί ένθεν και ένθεν της Στενής Θάλασσας; Αυτό θα το μάθετε όταν με το καλό ξεκοκαλίσετε το «Παιχνίδι του στέμματος – Βιβλίο 1», του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν. Είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία περιπέτειας και φαντασίας που μπορείτε να βρείτε αυτή τη στιγμή στα βιβλιοπωλεία. Σαφώς ανώτερο από την τηλεοπτική σειρά (στο βιβλίο αυτό βασίζονται τα δέκα επεισόδια του πρώτου κύκλου) και ιδιαιτέρως πιο ενδιαφέρον.

Τα ονόματα των τόπων που εξελίσσεται η δράση είναι πολλά και οι ήρωες του βιβλίου ακόμα περισσότεροι. Παρόλα αυτά, ούτε μία στιγμή δεν νιώθεις χαμένος. Ο ταλαντούχος Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν σε κάνει κοινωνό του φανταστικού κόσμου του με τέτοιο τρόπο που αυτόματα στο μυαλό σου δημιουργείται ένας χάρτης και δίπλα του σχηματίζονται, με το πέρας της ανάγνωσης, γενεαλογικά δέντρα και διαγράμματα σχέσεων και θέσεων. Εξαιρετικό!

Όσοι από εσάς αγαπούν την λογοτεχνία του φανταστικού, είμαι σίγουρος ότι θα το λατρέψετε από τις πρώτες του παραγράφους. Γι’ αυτό μην το καθυστερείτε. Το Westeros είναι ένας τόπος γεμάτος μυστήριο, δράση και περιπέτεια. Μόνο να έχετε το νου σας γιατί… ο Χειμώνας έρχεται!

[linkwise 11010-0#books#GoT#τα βιβλία της σειράς Games of Thrones, και το #http://www.anubis.gr/kosmoi.asp?KID=5]

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο Αρχοντας Ένταρντ Σταρκ εγκαταλείπει την αρχαία έδρα του οίκου του και ταξιδεύει στο Νότο για να αναλάβει το αξίωμα που θα τον αναδείξει στον δεύτερο ισχυρότερο άνθρωπο του βασιλείου. Σκοπός του είναι να εξιχνιάσει το μυστηριώδη θάνατο του φίλου και προκατόχου του και να αποκαλύψει τη συνωμοσία εναντίον του θρόνου.
Σε έναν κόσμο όπου οι χειμώνες διαρκούν δεκαετίες ολόκληρες, βασιλείς και βασίλισσες, ιππότες και μάγοι, ευγενείς και δολοφόνοι, βρίσκονται αντιμέτωποι σ’ ένα θανατερό παιχνίδι…
το Παιχνίδι του Στέμματος.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Τα βιβλία της σειράς «Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου» είναι:

Βιβλίο 1ο: Παιχνίδι του Στέμματος – Game of Thrones
Βιβλίο 2ο: Σύγκρουση Βασιλέων – A Clash of Kings
Βιβλίο 3ο: Θύελλα από Ατσάλι – A Storm of Swords – Τόμος Α
Βιβλίο 4ο: Θύελλα από Ατσάλι – A Storm of Swords – Τόμος Β
Βιβλίο 5ο: Βορά Ορνίων – A Feast for Crows
Βιβλίο 6ο: Ο Χορός των Δράκων – A Dance with Dragons – Τόμος Α
Βιβλίο 7ο: Ο Χορός των Δράκων – A Dance with Dragons – Τόμος Β

Τηλεοπτική σειρά Game of Thrones:

Δείτε αναλυτικά τα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones, κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα