Τα παιχνίδια είναι δικά μου, Μαριάννα Κουμαριανού .: Βιβλία .: Ματιά
 

Τα παιχνίδια είναι δικά μου, Μαριάννα Κουμαριανού

Τον Απρίλιο του 2022 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική το παιδικό βιβλίο “Τα παιχνίδια είναι δικά μου”, της Μαριάννας Κουμαριανού, με εικονογράφηση της Γιώτας Κοκκόση.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
Τα παιχνίδια είναι δικά μου, Μαριάννα Κουμαριανού
Τα παιχνίδια είναι δικά μου, Μαριάννα ΚουμαριανούΤα παιχνίδια είναι δικά μου, Μαριάννα Κουμαριανού

Υπόθεση βιβλίου

Τον θυμάστε τον Σαμόρο; Φυσικά και τον θυμάστε. Ε, λοιπόν, ο μικρός μας φίλος επέστρεψε και μαζί με αυτόν επέστρεψαν και οι κολλητοί του φίλοι, η Σίλα και ο Σάγκι! Ναι, συμφωνώ μαζί σας. Κι εγώ τους είχα επιθυμήσει. Για να δούμε όμως, τι συμβαίνει τώρα στη ζωή τους.

Ο Σαμόρο είναι πολύ χαρούμενος γιατί ο Σάγκι πρόκειται να έρθει στο σπίτι του για να περάσουν χρόνο μαζί και να παίξουν. Φυσικά και βλέπονται στο σχολείο, αλλά στο σπίτι είναι διαφορετικά· εκεί δεν υπάρχει ούτε κουδούνι, ούτε μαθήματα, ούτε δάσκαλοι.

Η πρόσκληση έγινε τηλεφωνικά από τη μητέρα του Σαμόρο στη μητέρα του Σάγκι. Μάλιστα, όσο οι φίλοι μας θα περνούν ευχάριστα τον χρόνο που θα είναι μαζί, οι μητέρες τους θα μπορέσουν να απολαύσουν από κοινού ένα καφεδάκι και να συζητήσουν τα δικά τους μεγαλίστικα και βαρετά θέματα!

Αφού η πρόσκληση έγινε με χαρά αποδεκτή, ένα έχει μείνει να κάνει ο Σαμόρο. Πρέπει να βοηθήσει τη μαμά του να τακτοποιήσουν το σπίτι και να φτιάξουν το κολατσιό που θα χρειαστούν· ε, όσο να ‘ναι, το παιχνίδι σου ανοίγει την όρεξη! Μετά από λίγη ώρα, όλα είναι έτοιμα και δεν έχουν παρά να περιμένουν -μητέρα και υιός- τους καλεσμένους τους!

Γκλιν γκλαν κάνει το κουδούνι, η εξώπορτα ανοίγει και το σπίτι γεμίζει με χαμόγελα! Λίγο παιχνίδι, λίγη ζωγραφική και ήρθε η ώρα να περάσουν στην κουζίνα, να τσιμπήσουν κάτι για να πάρουν δυνάμεις. Δυνάμεις για… ακόμα περισσότερο παιχνίδι!

Όταν μετά το κολατσιό, τα δύο αγόρια πηγαίνουν στο παιδικό δωμάτιο για να συνεχίσουν το παιχνίδι τους, ακούγεται μια τσιριχτή φωνή:


ΑΣ΄ΤΟ ΚΑΤΩ! ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ!

Χμ, σωστά μαντέψατε! Ωραία να έρθει ο φίλος του σπίτι, να φάνε, να ζωγραφίσουν, μα… να παίζει και με τα παιχνίδια του;! Α, όλα κι όλα, πρόκειται για τα δικά του παιχνίδια. Ναι, τα ολόδικά του παιχνίδια, τα αγαπημένα, όχι να παίζει και ο φίλος μαζί τους.

“Μα… θέλω να παίξω” του λέει ο Σάγκι.
“Ξέχνα το!” φωνάζει όλο το πρόσωπο του Σαμόρα. Ο ένας θέλει να παίξει, ο άλλος δεν θέλει να του παίρνουν τα παιχνίδια, δάκρυα και θυμός τους είχε πλημμυρίσει.

Έτσι, η επίσκεψη τελειώνει όπως όπως και ο Σάγκι επιστρέφει σπίτι του. Όσο για τον Σαμόρο…


– Δεν είναι φίλος μου πια. Δεν με ρώτησε και τα χάλασε όλα!
– Ήρθε για να παίξετε. Έπρεπε να τα μοιραστείς.
– ΟΧΙ! Είναι δικά μου.

…κλαίγεται όλο παράπονο στη μητέρα του!

Τι λέτε; Μια υπέροχη φιλία σαν αυτή που έχουν τα δύο αγόρια είναι δυνατό να τελειώσει έτσι άδοξα; Τι θα κάνουν όταν βρεθούν ξανά στο σχολείο; Μήπως η κολλητή τους φίλη, η Σίλα, τους βοηθήσει να καταλάβουν ποιό είναι το αληθινό νόημα της φιλίας;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Όλοι οι γονείς θαρρώ πως έχουμε βρεθεί σε μια ίδια ή παρόμοια δύσκολη κατάσταση. Είναι γεγονός πως θέλει λεπτούς χειρισμούς το θέμα της “ιδιοκτησίας” και του “μοιράζομαι” όταν έχουμε να κάνουμε με μικρά παιδιά της προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

Αυτό το επώδυνο για όλους -μικρούς και μεγάλους- πρόβλημα είναι το κεντρικό ζήτημα του παιδικού βιβλίου της Μαριάννας Κουμαριανού, με τίτλο “Τα παιχνίδια είναι δικά μου”. Ενός υπέροχου αναγνώσματος με ένα περιεκτικό κείμενο -γεμάτο νοήματα και λύσεις- και μια λιτή, εκφραστικότατη εικονογράφηση που είναι έργο της Γιώτας Κοκκόση.

Οι δύο δημιουργοί, βάζοντας όλη τους την τέχνη, δημιούργησαν ένα εξαιρετικό διαδραστικό βιβλίο που θα βοηθήσει όλους τους μικρούς αναγνώστες που θα το διαβάσουν, να ξεκαθαρίσουν μέσα τους τι θέλουν, τι μπορεί και ποιο είναι το καλύτερο να γίνει, σε ανάλογες περιπτώσεις με αυτή που βρέθηκε ο Σαμόρο, ο Σάγκι και οι μητέρες τους.

Το λάτρεψα για την ποιότητα και τον εξαίσιο τρόπο που προσεγγίζει το φλέγον ζήτημά του. Επίσης, μου άρεσε τρελά που μπορεί την κάθε του σελίδα να την διαβάσει κανείς δύο φορές· μια με το κείμενο και μια με τις εικόνες! Αφηγείται το κείμενο, εμπλουτίζει η εικονογράφηση, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο εύκολο να το απολαύσουν οι μικροί αναγνώστες, αλλά και να το καταλάβουν.

Το “Τα παιχνίδια είναι δικά μου”, της Μαριάννα Κουμαριανού, είναι το τρίτο βιβλίο με ήρωες τον Σαμόρο και την παρέα του. Και τα τρία αυτά αναγνώσματα αποτελούν μια τέλεια παιδική σειρά βιβλίων, όπου σε κάθε ένα από αυτά θίγεται ένα ζήτημα που απασχολεί συχνά γονείς και μικρά παιδιά. Φυσικά δεν θίγονται απλά αυτά τα ζητήματα αλλά προτείνονται και έξυπνες-ενδεδειγμένες λύσεις, δίνοντας στα βιβλία αυτά πέρα από τον ψυχαγωγικό και ένα ιδιαίτερα χρηστικό χαρακτήρα.

Πιστεύω πως και τα τρία θα πρέπει να βρίσκονται σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη είναι αυτή ανήκει σε ένα σπίτι είτε σε ένα σχολείο, είτε ακόμα σε μια πόλη. Επειδή όμως εμείς οι γονείς μπορούμε άμεσα να φροντίσουμε τα του οίκου μας, ας σπεύσουμε στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας, να αγοράσουμε τα βιβλία αυτά και να τα απολαύσουμε αγκαλιά με τα βλαστάρια μας! Αξίες ανεκτίμητες!

Οπισθόφυλλο

Αιώνες πριν, στη μακρινή Ιαπωνία, οι Σαμουράι μίλησαν για τις αρετές που πρέπει να έχει ένας γνήσιος πολεμιστής.
Αιώνες μετά, ο μικρός Σαμόρο ξεκινάει το δικό του ταξίδι στη ζωή.
Αυτή τη φορά, μαζί με τον φίλο του τον Σάγκι, θα καταλάβουν ότι ο σεβασμός δεν είναι να υποχωρείς σε κάθε επιθυμία ή απαίτηση των άλλων, αλλά να τους ακούς και να δείχνεις με ευγένεια αυτό που χρειάζεσαι για να είσαι χαρούμενος!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Τα παιχνίδια είναι δικά μου

Υπότιτλος βιβλίου

Ο Σαμόρο και ο Σάγκι μαθαίνουν τον σεβασμό

Συγγραφέας

Μαριάννα Κουμαριανού

Εικονογράφος

Γιώτα Κοκκόση

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Απρίλιος 2022

Αριθμός σελίδων

41

ISBN

978-960-563-481-0

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.